characters characters

Copilul care iti da de furca

Cum sa intelegi copilul interiorizat

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 ianuarie 2016    |   1723 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Copilul care iti da de furca Editura TREIDaca te-ai simtit vreodata depasit de comportamentul dificil al copilului tau si ai simtit ca poate cel mic este diferit de alti copii de varsta lui, cu siguranta nu esti singurul parinte in aceasta situatie. Multe dintre aceste ingrijorari sunt nefondate, comportamentele dificile fiind doar temporare, spre usurarea si bucuria parintilor. Alteori, problemele par sa se accentueze o data cu trecerea timpului.

Fiecare copil este unic, desigur, insa toti copiii vor parcurge aceleasi etape ale dezvoltarii. Cand apar probleme sau intarzieri in aceste etape, copiii pot avea comportamente dificile, care le devin in timp caracteristice. De la aceasta premisa pornesc autorii cartii Copilul care iti da de furca, aparuta la Editura TREI.

Copilul interiorizat

  • La varste mici, copilul interiorizat poate parea doar „cuminte”. Cand sunt bebelusi, plang putin, sunt linistiti cand sunt lasati in patut, iar cand invata sa mearga de-a busilea raman de multe ori in acelasi loc, preferand sa le fie aduse jucariile decat sa se deplaseze pana la ele. Contactul vizual si reactiile copilului la actiunile parintilor sunt de asemenea reduse (putine gangureli sau proteste atunci cand este lasat singur), dar parintii isi pot spune ca bebelusul lor este doar mai linistit decat alti copii de varsta lui. Mai tarziu, cand copiii incep sa foloseasca expresii si gesturi pentru a comunica, copilul interiorizat va fi mai putin expresiv din acest punct de vedere.
  • Uneori, pot aparea intarzieri de limbaj, dar nu este o regula. De asemenea, copilul poate pare usor confuz sau neatent atunci cand parintele sau alta persoana ii vorbeste.
  • Unii copii pot manifesta lipsa de interes chiar si fata de propriii parinti, moment in care acestia incep sa se ingrijoreze si sa se gandeasca la ajutor de specialitate.
  • Un alt semn care indica interiorizarea excesiva este faptul ca jocurile simbolice (jocul de-a doctorul, de-a politistul etc.) sunt mai simple decat ale altor copii de aceeasi varsta si mai lipsite de entuziasm si creativitate.
  • Abia cand incepe gradinita sau scoala parintii isi pot da seama ca cel mic este prea interiorizat pentru a se dezvolta social si emotional. Poate ramane izolat de restul copiilor, mai preocupat de propriile jocuri decat de interactiunea cu ceilalti copii.
  • Va evita situatiile in care este nevoie sa fie asertiv si va prefera sa ramana acasa decat sa iasa la joaca sau sa mearga in vizite.
  • Poate fi preocupat de probleme majore, importante si poate comunica pe aceste teme, dar conversatiile care implica emotii sau relatii sociale pot fi dificile pentru acest copil.

Cum poti sa il ajuti pe copilul interiorizat

Copilului interiorizat nu ii place neaparat mai mult sa ramana prins in lumea si gandurile lui, ci doar ii este mai usor sa faca acest lucru. De aceea, are nevoie ca parintii sa il ajute sa se obisnuiasca sa participe activ si sa fie atent la ce se intampla in jurul lui.

  • Cum se simte un copil interiorizat. Pentru a-l putea ajuta pe copil mai bine, iti poti aminti o situatie in care erai coplesit de apatie, lipsa de interes pentru lumea exterioara si de dorinta de a fi lasat in pace. In asemenea momente, este nevoie sa faci un efort pentru a fi atent la cei din jur.
  • Nu renunta sa incerci sa ii atragi atentia si sa il implici in activitati exterioare. Multi parinti sunt tentati sa il lase pe copil in pace daca observa ca acesta prefera sa fie singur.
  • Evita sa il certi sau sa il pedepsesti pe copil pentru atitudinea sa. Frustrati ca afectiunea lor nu pare sa trezeasca nicio reactie copilului, parintii pot avea reactii agresive fata de acesta, mai ales verbal.
  • Transmite copilului energie, entuziasm si bucurie atunci cand ii propui sa se implice intr-o activitate in lumea „reala”. Este important ca el sa simta din tonul, cuvintele si atitudinea ta ca va fi placut sa se implice si sa comunice cu cei din jur. Este esential sa depui acest efort pana cand copilul invata ca este usor si placut sa participe la „lumea reala”.
  • Incurajeaza initiativa copilului si faciliteaza-i comunicarea cu alti copii sau implicarea in alte activitati.
  • Intra in lumea lui. Afla mai multe despre preocuparile lui si participa alaturi de el la activitati care il pasioneaza. De exemplu, daca este pasionat de jocurile pe calculator, joaca-te alaturi de el.
  • Fii pregatit pentru refuzuri si respingere. Initial, copilul poate reactiona prin furie si respingere la incercarile tale. Dar exprimarea acestor emotii il pot ajuta pe copil sa se defineasca si, in esenta, sa reactioneze intr-un fel la lumea exterioara.

Poti afla mai multe detalii despre copilul interiorizat, dar si despre copilul sfidator, copilul agresiv, copilul hipersensibil si copilul neatent din cartea Copilul care iti da de furca. Cinci tipuri de copii „dificili” de Stanley I.Greenspan si Jacqueline Salmon, aparuta la Editura Trei.

Cartea ii ajuta pe parinti sa interactioneze mai usor cu copiii care au comportamente dificile, promovand in acelasi timp punctele forte ale acestor copii. De asemenea, parintii sunt ajutati sa identifice tipul de personalitate al copiilor lor.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe