characters characters

Copilul care cauta atentie

Propus de: Alexandra Pantea   |   18 martie 2013    |   4988 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Ai observat cumva ca esti mereu intrerupta de catre copilul tau cu o cerere presanta tocmai cand vorbesti la telefon? Sau poate ca se intampla ca exact atunci cand iesi in oras sau mergi intr-o vizita la prieteni sa faca ceva “inadecvat” – sa tipe, sa strice lucruri, sa dea pe jos mancarea etc.? Ai sentimentul ca nu poti sa faci nicio treaba in casa (gatit, curatenie)?


Daca in general te simti epuizata si ai senzatia ca incontinuu trebuie sa fii atenta la copil si niciodata la tine, s-ar putea ca el sa fie in cautare de atentie.

Ce este bine sa stii despre cautarea atentiei:

• Rudolf Dreikurs spunea ca un copil care cauta incontinuu atentia este un copil care nu se simte bine conectat in familie, este un copil care are nevoie de refacerea relatiei cu cei apropiati.

• Cautarea atentiei duce de regula la... obtinerea atentiei. Insa aceasta nu satisfice nevoia de baza, de a fi conectat, apropiat; este ca si cum ai manca dulciuri atunci cand ti-e foame – pe moment te satisfac, insa pe termen lung nu te hranesc.

• Copiii care se simt nesiguri de abilitatea lor de a se conecta cu ceilalti, de a fi apropiati de cei dragi, vor incerca prin orice mijloc sa arate ca au un loc in familie (inclusiv in mod distructiv): pot deveni oaia neagra, sau pot juca rolul clovnului, etc.

Ce poti face:

Joaca-te cat mai mult cu copilul. Calea regala catre lumea copilului este jocul. Asa cum adultii relationeaza si comunica foarte mult prin cuvinte, copiii fac acelasi lucru prin joc. Jocul cu copilul este bine sa fie cat mai liber, nedirectionat de catre adult, pe cat posibil propus si condus de catre copil (de exemplu, daca el este Vulpita si tu esti Cocostarcul il poti intreba scurt: „si ce face Cocostarcul?” pentru a fi in ton cu povestea copilului).

Alatura-te initial acelor activitati si preocupari care ii plac lui. De exemplu, daca ii place sa se uite la TV, va puteti uita impreuna. Comentati si bucurati-va de ce vedeti in desenele animate. Mai tarziu ii vei putea cere sa ti se alature intr-o activitate care iti place tie sau intregii familii.

Ignora-l atunci cand solicita atentia in mod inadecvat intrerupand, fiind galagios  etc. De exemplu ii poti spune scurt: “Eu acum vorbesc la telefon si am nevoie sa fiu atenta la ce imi spune bunica”. Abia apoi revii la solicitarile copilului.

Ofera-i atentie atunci cand se comporta adecvat: cand este atent, linistit, concentrat, cand face ceva util pentru ceilalti, valorizeaza-l (de exemplu: “imi place cum ai aranjat masa”).

Solicita-i ajutorul in sarcini placute, dandu-i astfel ocazia sa obtina atentia in mod pozitiv; de exemplu il poti ruga sa te ajute sa decorezi un desert sau sa-l pui in farfurii.

Oglindeste emotiile lui si non verbal, prin mimica, dar si verbal, punand in cuvinte ce simte: “mi se pare ca esti putin trist acum, nu-i asa? este din cauza ca a plecat bunica?” Copilul stie cel mai bine si poate confirma sau nega observatiile tale, dar va vedea preocuparea ta, se va simti inteles si acceptat impreuna cu trairile lui.

Impartaseste-i despre tine – cum te simti tu, ce te intristeaza sau te bucura pe tine, intamplari din viata ta.

Fii curioasa sa afli ce gandeste, ce parere are despre diferite lucruri care se intampla in casa, cu respect fata de opinia lui.

Concluzia:
Daca copilul tau cauta incontinuu atentie, s-ar putea sa aiba nevoie de o conexiune mai puternica cu tine. Cum poti ajunge acolo? Comunicand cu el si realizand impreuna activitati care il intereseaza si descurajand modalitatile inadecvate prin care cauta atentia ta.

Tu cum procedezi cand copilul iti solicita incontinuu atentia?

Alexandra Pantea
Consilier Psihologic
Terapie prin joc pentru copii
http://alexandrapantea.wordpress.com/

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    11.04.2013 - 06:58
    Arata-i copilului ca te intereseaza tot ceea ce face zilnic: vorbeste cu el despre jocurile preferate si intra in jocul lui,despre ce-i place si ce nu, despre cum se simte,despre nevoile lui,aranjati-i un loc al lui si numai al lui(implicati-l in amenajarea lui).Momentul si tonul vocii noastre sunt foarte importante.Respectati-i grupul de prieteni,arati-i atentie si interes pentru tot ce face si pentru orice i se intampla.Fa-l sa se simta in centrul atentiei, cere-i parerea si respect-o,sa stie cat de important este pentru dumneavoastra!
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    03.04.2013 - 11:01
    @ Irina: Ce anume nu reusesti sa descarci?:)
  • Utilizator Anonim
    Irina    28.03.2013 - 23:24
    Nu reusesc sa descarc.Va rog sa ma ajutati.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe