characters characters

Copiii resimt stresul parintilor

Propus de: Echipa Intuitext   |   12 noiembrie 2009    |   3093 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

„Parintii doresc sa creada ca totul este bine in ceea ce-i priveste pe copiii lor (...) si incearca sa faca tot ce e posibil pentru a-i indeparta de stres, insa ei nu stiu cat de mult se lupta cei mici” (Alan Hilfer, director of psychology at New York's Maimondies Medical Center).
 
 Asociatia Americana a Psihologilor (APA) a realizat un studiu asupra stresului. De aceasta data, cercetatorii au adresat intrebari americanilor referitoare la modul in care ei percep stresul. Pe langa cei 1560 de adulti intervievati, de aceasta data s-au orientat si asupra a 1200 de tineri cu varsta cuprinsa intre 8 si 17 ani. „Copiii resimt stresul parintilor” declara pediatrul Kenneth Ginsburg, profesor asociat la un spital pentru copii din Philadelphia.

Din chestionarele adresate adultilor, reiese ca 42% dintre acestia sustin ca nivelul de stres pe care-l resimt a crescut in ultimul an. Pe parcursul acestui an, 44% considera ca stresul a ramas la aceleasi cote, in timp ce 14% afirma ca a scazut. Dar, surprinzator, 36% dintre copii declara ca s-au ingrijorat mai mult vara aceasta decat cea din anul trecut, iar 30% au devenit ingrijorati din cauza dificultatilor financiare.

Pe langa faptul ca resimt stresul parintilor, copiii au si ei propriile lor griji, mai ales cele referitoare la a se descurca bine la scoala (44%). Un lucru interesant reiesit din prelucrarea datelor este faptul ca doar 34% dintre parinti stiu ca preocuparea copiilor lor fata de scoala  este atat de mare incat copiii pot sa ajunge sa traiasca nivele ridicate de stres. Mai multe despre acest studiu poti sa citesti si aici
 
Cum se manifesta stresul la copii?
  • Copilul poate prezenta semne de oboseala, dureri fizice si chiar insomnii.
  • Cosmarurile sunt prezente in cele mai multe cazuri, calitatea somnului si cantitatea fiind mult mai scazute.
  • Nu manifesta bucurie sau entuziasm atunci cand in mod normal erau incantati sa se avante intr-o activitate.
  • De multe ori pot fi surprinsi invinovatandu-se pentru diverse lucruri, lovindu-se sau chiar muscand dintr-o carpa, un obiect. In acest mod ei se elibereaza de surplusul de energie pe care-l au.

Cum iti poti ajuta copilul sa scape de stres? Iata 8 metode:
  1. Glumeste. Nu este nicio problema daca din cand in cand te mai prostesti putin de fata cu el.
  2. Misca-te. Asta inseamna ca poti sa-l inscrii in diverse cluburi scolare, sportive sau pur si simplu ia-ti copilul la dans intr-o seara atunci cand vezi ca asculta muzica.
  3. Exploreaza. „Intram in lume explorand” conform lui Brown. Acest lucru inseamna cautarea unei stari de bine fizic si psihic prin muzica, miscare si orice activitate pe care o putem intreprinde.
  4. Intra in competitii. Ajuta-l sa considere un scor ridicat la fotbal sau la baschet la fel de important ca si media obtinuta la sfarsitul semestrului la orice alta materie.
  5. Planifica. Fa un scop din orice activitate, ocupa-ti timpul gandindu-te si discutand cu cel mic unde ar vrea sa-si petreaca sfarsitul de saptamana, ce ar vrea sa faca in fiecare dupa-amiaza cand vine de la scoala. Acest lucru il va ajuta sa fie mai organizat.
  6. Colectioneaza. Invata-l sa colectioneze, cultiva-i placerea pentru diverse domenii in care s-ar putea implica cu drag: benzi desenate, timbre, insectar, ierbar etc.
  7. Imagineaza. Inventeaza seri pline de distractie in mijlocul caminului tau la care sa participe toti membrii familiei. Poti sa realizezi diverse activitati, jocuri precum Piticot sau Monopoly, Nu te supara, frate etc. Cititul povestilor sau vizionarea unui film intra tot in aceasta categorie.
  8. Creeaza. Ajuta-l sa deseneze sau sa picteze, sa confectioneze sau sa faca origami. Sunt o multime de activitati extrascolare prin intermediul carora poate sa-si dezvolte creativitatea si in acelasi timp sa se recreeze.

Copilul tau este stresat? Ai observat vreodata semne de epuizare? Daca da, ce ai facut? Impartaseste-ne si noua din experienta ta.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe