characters characters

Copiii care isi coplesesc parintii

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 noiembrie 2013    |   1929 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

copiii care isi coplesesc parintii
“Ajuta-ma sa-mi termin desenul” – dupa ce ati desenat impreuna toata dupa-amiaza, “Mai spune-mi despre dinozauri! ” – dupa o discutie de o ora despre acest subiect, “Vreau sa ne mai jucam inca 10 minute” –dupa ce ati alergat dupa minge, “Eu nu vreau sa dorm acum!” – dupa ce ati citit povestea de seara... Iar lista cu ceea ce vrea copilul sa faca sub supravegherea ta sau impreuna cu tine poate sa continue la  nesfarsit. Nu-i de mirare ca te simti depasit de situatie la un moment dat. Vorbim in continuare despre cele mai frecvente tipuri de comportament care ii coplesesc pe parinti.


Cum pot copiii sa isi copleseasca parintii?

Copilul cu foarte multe idei

Daca ai un copil cu imaginatie si energie, caruia ii plac tot felul de activitati, este posibil sa te simti epuizat in mod frecvent. “Hai sa construim un zmeu!”, “Hai sa mergem in parc!”, “Hai sa decupam din hartie un copac si sa il lipim pe perete!” iar initiativele si ideile copilului tau curg toata ziua, fara sa le poti pune pauza. Este absolut normal sa te simti coplesit in aceasta situatie, mai ales daca vii dupa o zi de munca acasa sau daca ai o multime de lucruri de facut intr-un timp foarte scurt. Este important sa retii ca nu este nevoie sa pui in aplicare toate ideile copilului tau in momentul in care acesta le formuleaza. Gaseste modalitati prin care ii poti spune ca ii apreciezi imaginatia, dar ca le puteti pune in practica in alta zi sau in alt moment.

Copilul sensibil

Copiii emotivi, care traiesc intens majoritatea situatiilor, pot parea ca au mereu nevoie de ajutorul parintilor pentru a le depasi. Daca ai un copil sensibil, nu este nevoie sa fii tot timpul langa el. Este important sa il ajuti sa recunoasca emotiile, sa le verbalizeze si sa isi dea seama de ce are nevoie pentru a se linisti. Pentru acesti copii, este important sa stie sa spuna “Am nevoie sa stau putin singur.” sau “Am nevoie de o imbratisare.” atunci cand trec prin emotii puternice.

Copilul cu prea multa energie

Daca esti parintele unui copil care pare ca nu a venit echipat cu butonul “stop” si ar continua sa se joace, sa alerge, sa sara sau sa se catere dupa miezul noptii, nu inseamna ca trebuie sa tii pasul cu el. Ofera-i ocazia sa isi consume energia independent de tine, la cursuri de sport, pe terenul de joaca sau in spatiul casei, daca este posibil. Nu incerca sa ii limitezi oportunitatile de a fi activ, deoarece vei crea doar conflicte.

Copilul cu prea multa autoritate

Cunoscut si drept “copilul incapatanat”, copilul care stie ce vrea si reuseste sa isi impuna dorintele in fata parintilor in mod repetat, poate deveni coplesitor pentru acestia. Este important sa ii respecti nevoile, preferintele si dorintele, dar la fel de important este sa stii ca tu iei deciziile in ceea ce il priveste. Pentru a reusi sa pastrezi controlul in relatia cu copilul, este important sa simti tu insuti ca iti mentii emotiile sub control.

Copilul care isi asuma prea multe riscuri

Sau, cu alte cuvinte, copilul neastamparat, pe care parintii trebuie sa il supravegheze constant pentru a se asigura ca nu va face activitati riscante sau pentru a verifica daca a inteles regulile pentru propria siguranta. In aceste cazuri, este important sa oferi copilului ocazia de a realiza activitati care ii plac in contexte sigure, in care nu se poate rani.

Desigur, acelasi copil poate avea mai multe comportamente care il obosesc pe parinte, clasificarea de mai sus fiind realizata pentru o simplificare a situatiei.

Aminteste-ti sa iti oferi momente de pauza din cand in cand, eliberandu-te de stresul acumulat pentru a putea functiona ca un parinte responsabil si fericit, dar si ca un parinte relaxat, care isi pastreaza calmul si flexibilitatea atunci cand copilul ii testeaza limitelePe tine in ce situatii simti ca te copleseste copilul tau?


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe