characters characters

Comunicarea parinte-adolescent

Cum sa ai o relatie mai buna cu adolescentul tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 februarie 2018    |   3113 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

comunicarea parinte-adolescent
Cand parintii se implica in viata adolescentilor, acestia din urma pot avea performante academice mai ridicate, o motivatie mai mare de a invata si de a se implica la ore, dar si abilitati sociale mai bune.

Multor parinti insa, le este dificil sa se implice in viata adolescentilor in primul rand fiindca nu mai comunica eficient cu acestia. Alegerile adolescentilor, nevoia de mai multa libertate, respingerea valorilor parintilor si implicarea mai mare in grupul de prieteni sunt factori care ii indeparteaza pe parinti de adolescenti. Insa si actiunile parintilor ii pot indeparta pe adolescenti de acestia, de aceea este nevoie de eforturi si din partea parintilor pentru a pastra o relatie armonioasa.

Citeste mai multe materiale despre adolescenta:


Cum se schimba parintii cand copiii ajung la varsta adolescentei


Cand si cum sa oferi libertate adolescentului


Iata cateva modalitati prin care sa imbunatatesti relatia cu adolescentul tau:

Schimba-ti perspectiva

Ca intotdeauna, totul depinde de perspectiva. Cand privesti relatia ta cu adolescentul ca pe o lupta de putere („Copilul meu trebuie sa ma asculte, eu sunt seful”), conflictele nu vor intarzia sa apara. Acest lucru se intampla pentru ca in mod realist, nu il poti obliga pe copilul tau sa te asculte tot timpul, iar pe masura ce creste, acest lucru se poate intampla din ce in ce mai rar. Este important sa il inveti pe copil sa ia decizii bune, nu sa urmeze deciziile pe care le iei tu pentru el, astfel incat atunci cand va fi adult, va sti sa actioneze spre binele lui.

Daca privesti relatia ta cu adolescentul ca o ocazie de a-l sprijini si indruma si de a ramane conectat emotional la copilul tau, conflictele pot fi mai putin frecvente. Studiile arata ca atunci cand adolescentii se simt apropiati emotional de parinti si relatiile la nivelul intregii familii sunt relativ armonioase, probabilitatea de a se implica in comportamente de risc scade considerabil.

Permite copilului tau sa creasca

Rezista tentatiei de a gestiona in continuare toate aspectele vietii copilului tau. Adolescentii au nevoie sa fie lasati sa isi exerseze abilitatile de a lua decizii, de a-si organiza timpul si de a face fata provocarilor scolare sau academice. Este preferabil ca trecerea de la indrumarea constanta a parintelui la autonomie si decizii independente sa fie treptata, iar din primii ani de viata pana in adolescenta, acest lucru ar fi trebuit sa se intample.

Asigura-l ca are sprijinul tau, dar lasa-l pe el sa incerce mai intai sa se descurce singur. Daca intampina dificultati, ajuta-l sa gaseasca solutii („Ce crezi ca ai putea face pentru a depasi situatia?”), nu rezolva problema in locul lui.  

Transforma fiecare interactiune cu copilul intr-un moment memorabil

Timpul trece repede si  in cativa ani copilul tau va pleca la facultate si apoi isi va construi propria viata, separata de tine. Cand simti ca esti coplesit de furie sau frustrare, aminteste-ti ca aceasta perioada este ultima etapa in care poti ramane direct implicat in viata copilului tau. Fii dispus sa il cunosti, sa il asculti si sa privesti lumea prin ochii lui.  

Fii autentic

Adolescentii pot intelege ca si parintii lor sunt uneori coplesiti de probleme, tristi sau confuzi. Este bine sa vada aceste emotii la parinti lor, atata timp cat ele sunt gestionate eficient. In loc sa impui reguli stricte sau standarde exigente, explica-i care sunt grijile care te fac sa vrei sa il controlezi mai mult sau sa ii refuzi anumite cereri.

Valideaza emotiile si sentimentele copilului tau

Inainte de a-i explica de ce nu este bine sa faca un anumit lucru sau sa te infurii pentru o alegere pe care a facut-o adolescentul tau, este important sa ii arati ca ii intelegi emotiile si motivele. Acest lucru nu inseamna ca esti de acord cu alegerile sale, ci ca ii recunosti libertatea de a simti orice emotie. Acceptarea emotiilor copilului este mai dificila decat pare in teorie si incepe intotdeauna cu acceptarea propriilor tale emotii, ca parinte. Incearca sa iti imaginezi mai des cum e sa fii in locul copilului tau si iti va fi mai usor sa ii accepti si sa ii validezi emotiile.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe