characters characters

Comunicarea in familie

Cum poti avea conversatii reusite in familie

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 noiembrie 2015    |   4140 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

comunicarea in familieIntr-o familie, deseori parintele e cel care vorbeste, iar copiii sunt cei care asculta... sau nu:). Psihologul Sarah Rozenthuler ofera cateva sfaturi despre cum anume sa ai conversatii in familie mai eficiente si cum anume pot functiona mai bine familiile din punct de vedere al comunicarii.

Numeste problema

Ironiile, aluziile sau privirile critice nu sunt constructive. Daca ceva te nemultumeste, este mult mai simplu sa spui, intr-o maniera nonviolenta, care este starea ta emotionala si cum ai vrea sa procedeze celalalt pentru a rezolva problema.

Asculta

Atunci cand vrei sa afli cu certitudine cum au stat lucrurile intr-o anumita situatie, adreseaza intrebari care sa necesite raspunsuri, opreste-te, asculta-le si abia apoi mai intreaba. Spre exemplu: „M-am saturat sa iti tot arat cum sa rezolvi problemele de geometrie. Ce nu intelegi? Am impresia ca vrei doar sa ma enervezi si nimic mai mult !”, poate fi inlocuita cu: „Hai sa revedem etapele problemei si sa imi spui unde nu ai inteles.”. A doua varianta de a expune problema solicita si niste raspunsuri, orientandu-va pe amandoi catre o solutie.

Amana
Asa cum exista vorba „omul nepotrivit la locul nepotrivit”, putem spune uneori si „Acum nu e momentul”. Pentru fiecare problema in parte, exista momentul adecvat de a o discuta. Spre exemplu, nu e potrivit sa iti certi copilul atunci cand luati masa pentru o nota mai mica pe care a luat-o la scoala, asa cum nu e momentul sa il certi in prezenta musafirilor pentru o greseala pe care a facut-o.

Alege momentul

Daca e vorba de o conversatie dificila, alege cu grija contextul si momentul. Ideal ar fi sa alegi un loc neutru si sa acorzi atentie si persoanelor care se vor afla in preajma. Nu incepe o discutie importanta atunci cand copilul sau partenerul tau se grabeste sa ajunga in alta parte, cand este vizibil obosit sau suparat sau cand va aflati intr-un loc public.

Atentie la cuvinte

Aminteste-ti ca unele cuvinte pot cantari mai greu pentru un copil decat am crede, iar specialistii sustin ca ar trebui evitate cu desavarsire cuvinte precum „intotdeauna” sau „niciodata” („Intotdeauna ma scoti din sarite”, „Niciodata nu ma asculti” etc.). Vorbele pe care le alegem si tonul vocii adoptat pot sa faca o mare diferenta.

Cum altfel poti sa incurajezi conversatiile in familie?

  • Vorbiti despre experientele prin care ati trecut impreuna sau depanati amintiri din copilaria voastra.
  • Impartasiti povesti amuzante, spuneti glume sau bancuri.
  • Discutati despre intamplari neobisnuite din ziua care tocmai a trecut si impartasiti experienta din ziua respectiva.
  • Asigurati-va ca fiecare dintre voi apuca sa vorbeasca sa isi spuna parerea/povestea.
  • De asemenea, pentru a imbunatati conversatiile din familie, asigura-te ca ai eliminat distractorii in astfel de momente, ca toata lumea e implicata, e dispusa sa accepte pareri contrare si sa se adapteze subiectelor in discutie.

Tu cum reusesti sa comunici eficient in familie? Ce alte recomandari ai adauga pe lista?


*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe