characters characters

Comunicarea pozitiva intre parinte si copil

Cum poti reformula frazele negative

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 iulie 2016    |   3481 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Comunicare pozitivaSe spune ca atmosfera caminului este alcatuita din cuvinte. Acestea au o foarte mare insemnatate nu doar pentru parinti, ci si pentru copii. Cuvintele pot aduce zambete, insa si tristete. Invata cum anume sa transmiti emotii pozitive prin intermediul cuvintelor acordand o mai mare atentie modului in care le spui. Iata cateva fraze negative pe care multi parinti le folosesc si care pot influenta intr-un mod nedorit starea emotionala a copilului.

„Sunt epuizata!”

Reformulare: „Am nevoie de odihna.”

De ce este preferabil sa comunici astfel? Pentru ca reformularea pune accentul pe solutie si te orienteaza catre gasirea ei. Daca doar iti exprimi problema, fara a te gandi la solutii, nu faci decat sa iti intensifici starea de spirit negativa. In plus, astfel il inveti pe copilul tau ca si tu ai nevoi care sunt importante si ca atunci cand intampina o problema, este preferabil sa se orienteze catre solutii.

„NU face asta!”

Recomandare: „Uite cum poti proceda”

Poti inlocui interdictiile cu afirmatii prin care transmiti copilului ce iti doresti sa faca. De exemplu, vrei sa nu mai alerge pe scari? Spune-i sa mearga mai incet:). Alt exemplu: „Nu mai tranti usa! ” poate fi inlocuit cu: „Inchide usa incet. Vrei sa iti arat cum? ”

„Termina!”

Reformulare: „Imi place atunci cand...”

Desi este similar cu recomandarea anterioara, accentul se pune pe comportamentul copilului pe care vrei sa il vezi schimbat. De exemplu, in loc sa spui „Termina cu zgomotul asta!” poti spune „Mi-ar placea sa faci liniste cateva minute.”.


„Daca nu termini de mancat, nu vom merge in parc!”.

Reformulare: „Cand termini de mancat, vom merge in parc!”.

Amenintarile de acest fel pot fi vazute ca invitatii la „razboi” de catre cel mic, care iti poate raspunde incantat ca nu vrea oricum sa mearga in parc:). Poti reformula un asemenea mesaj punand accentul pe ceea ce va castiga, nu pe ceea ce risca sa piarda: „Cand termini de mancat, vom merge in parc!”.

„Nu ai voie sa ma contrazici/ Pentru ca asa spun eu!”

Reformulare: „Stiu ca ai vrea sa obtii un alt raspuns, dar ti-am spus deja decizia mea.”

Copiii au tendinta naturala de a intreba, de a pune la indoiala ce li se spune si de a cere in mod repetat si, uneori, argumentat, ce isi doresc sa primeasca de la parinti. Nu e nevoie sa ii descurajezi aceasta tendinta, pentru ca in multe situatii ii poate fi de folos. Dar daca vrei sa inchei o discutie in contradictoriu care altfel s-ar intinde la nesfarsit (de exemplu, de ce nu poate manca 10 bomboane inainte de masa dupa ce deja a mancat doua), ii poti raspunde in felul acesta „Stiu ca ai vrea sa obtii un alt raspuns, dar ti-am spus deja decizia mea.” Sau, ca sa te asiguri ca a inteles corect raspunsul tau, poti spune „Tocmai ti-am spus ce am decis. Ai intrebari in legatura cu raspunsul meu?”

„Plecam acasa si ne intoarcem maine in parc, bine?

Reformulare: „Stiu ca vrei sa mai stai, dar este timpul sa plecam acasa. Putem veni si maine in parc.”

Atunci cand copilul nu isi doreste sa faca ceva (de exemplu, sa plece din parc), parintii pot avea tendinta de a cere permisiunea copilului: „Plecam acasa si ne intoarcem maine in parc, bine?”. Dar aceasta intrebare nu face decat sa dea ocazia copilului de a-si exprima refuzul pe care deja parintele il cunoaste. In aceasta situatie, este preferabil ca parintii sa renunte la intrebare si sa foloseasca o afirmatie care sa arate copilului ca nevoile lui sunt intelese, insa ca situatia nu este neaparat negociabila: „Stiu ca vrei sa mai stai, dar este timpul sa plecam acasa. Putem veni si maine in parc. ”

„Ma enervezi!” sau „Nu ma mai enerva!”

Reformulare: „Am nevoie de o pauza pentru ca sunt suparat/furios.”

De ce e recomandabil sa reformulezi aceste replici? Parintele plaseaza responsabilitatea propriilor emotii asupra copilului. Iar copilul va invata la randul lui sa dea vina pe ceilalti pentru starile lui emotionale si pentru comportamentele proprii. Un mesaj precum „Am nevoie de o pauza pentru ca sunt suparat/furios.”este preferabil in aceasta situatie. Transmiti astfel copilului emotiile tale, dar nu si vina pentru ele. Chiar daca ai impresia ca fiul sau fiica ta incearca sa te enerveze prin replicile sau comportamentul lor, este bine sa tii minte ca reactiile emotionale iti apartin tie si datoria de a le gestiona iti revine tot tie :).

Desigur ca nu exista fraze sau cuvinte magice care sa aduca de fiecare data pacea si cooperarea in relatia cu copilul tau. Dar poti incerca sa renunti la frazele care deja au devenit un obicei si pe care probabil copilul nici nu le mai proceseaza si sa incerci si o alta modalitate de comunicare. Apoi poti sa ne spui daca a dat roade :).


*Sursa foto: Photostock, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe