characters characters

Cina in familie: beneficii

De ce este bine pentru copil sa luati cina in familie in fiecare zi

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 octombrie 2018    |   2123 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

cina in familie beneficii
Intr-o lume in care viata trece in viteza pe langa noi, ideea de a te aseza la masa si a lua cina in fiecare seara in familie, pare un lucru destul de dificil. Cu toate ca lumea se schimba, intr-o familie, ritualurile continua sa ramana importante. Iar cina in familie este un ritual cu beneficii numeroase, atat pentru cei mari, cat si pentru cei mici.


Citeste si:

10 lucruri pe care sa nu le spui copilului despre mancare 

Copilul pretentios la mancare. 7 lucruri pe care este bine sa le stii 


Cina in familie: beneficii ale acestui obicei


De ce este bine pentru copii sa ia cina in familie in mod regulat?

  • Cina este momentul ideal de a incuraja conversatiile, de a impartasi experiente, emotii si ganduri. Cina permite tuturor sa se sprijine reciproc, sa manifeste empatie si compasiune unul fata de celalalt si siguranta.
  • Ritualul cinei in familie ofera copiilor sentimentul de structura, siguranta si apartenenta la familie.
  • De asemenea, la masa, copiii au ocazia sa observe cum interactioneaza si comunica parintii lor. In situatiile in care exista invitati la masa, copiii au ocazia sa isi formeze abilitati sociale pentru diferite situatii (interactiunea cu prieteni de familie, cu rude sau cu persoane mai putin apropiate).

In plus, studiile arata ca:

  • Frecventa ridicata a meselor luate in familie este corelata cu un risc mai scazut de fumat si consum de droguri si alcool in randul adolescentilor.
  • Adolescentii care iau cina in familie in fiecare zi au rezultate scolare mai bune decat adolescentii care iau cina in familie de cateva ori pe saptamana
  • Pentru prescolari, cina in familie inseamna o ocazie in plus de a-si dezvolta limbajul si vocabularul, dar si motricitatea fina si autonomia.
  • Copiii care iau frecvent masa in familie au un risc mai scazut de a suferi de obezitate si de a dezvolta obiceiuri alimentare nesanatoase.
  • Adolescentii care iau cina in familie in fiecare zi declara ca au relatii mai bune cu parintii lor decat adolescentii care iau masa in familie mai rar.
  • Adolescentii care iau cina in familie in fiecare zi au mai putine probleme emotionale si de comportament

Cum poti transforma cina in familie intr-un moment special?


Pregateste cina astfel incat sa corespunda stadiului de dezvoltare in care se afla copilul tau.
Prescolarii nu vor putea sta linistiti prea mult in timpul cinei, iar adolescenii s-ar putea sa se grabeasca sa isi termine conversatiile cu prietenii ori sa iasa in oras. Ueste bine sa dai dovada de flexibilitate cand vine vorba de cina in familie.


Mentine o atmosfera relaxata si placuta in timpul cinei.
Critica, reprosurile sau discutiile in contradictoriu in timpul mesei vor transforma experienta intr-una neplacuta pentru toata lumea.


Deconectati-va de tehnologie in timpul mesei.
Acest lucru inseamna ca atentia niciunuia dintre voi nu va fi distrasa de televizor, tablete sau telefoane.


Invita prieteni la cina. Prietenii, rudele sau alti apropiati pot veni din cand in cand la masa pentru a petrece cu totii impreuna. In acest mod se pot schimba idei, opinii si experiente din viata de parinte si de copil.

Cina in familie sau orice alta masa impreuna reprezinta timpul vostru impreuna, de a va bucura unii de ceilalti. Asadar, este important sa retii  ca toate efectele benefice ale cinei in familie depind de felul in care interactionati si de atmosfera din familie. 


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe