characters characters

Cele mai frecvente griji ale copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 octombrie 2013    |   1721 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Toata lumea se ingrijoreaza, nu-i asa? Indiferent daca vorbim de copii sau adulti, cu totii avem cateva lucruri care ne ingrijoreaza si mereu suntem in cautare de solutii. Au fost publicate o serie de studii care si-au propus sa identifice cele mai frecvente griji ale copiilor.

Rezultatele au fost urmatoarele:
-    Sanatatea, scoala si pericolele fizice sunt griji care au aparut la majoritatea copiilor cu varsta cuprinsa intre 7-12 ani;
-    Familia, colegii de clasa si prietenii sunt urmatoarele subiecte care ii ingrijoreaza pe copii;
-    Cele mai intense griji sunt cele legate de razboi, bani si dezastre naturale.

Conform studiilor, sanatatea este pe primul loc in grijile copiilor, insa vorbim de sanatatea unui adult, a unei persoane pe care copilul o iubeste. Intrebati ce ar vrea sa schimbe in viata lor daca ar putea, multi copii raspund ca ar vrea ca parintii lor sa fie mai putin stresati si obositi.

Cum iti dai seama daca grijile pe care si le face copilul tau sunt normale sau sunt specifice unei tulburari psihice precum anxietatea? Gandeste-te cat timp ocupa grijile copilului.
Atunci cand este vorba de o tulburare de anxietate, apar griji persistente, ganduri care induc teama de mai multe ori pe zi, pentru o perioada indelungata si in legatura cu motive nejustificate.

Cum iti ajuti copilul sa scape de griji?

1.  Descopera ce este in mintea lui. Acorda interes domeniilor de activitate ale celui mic, afla ce se mai petrece la scoala, cum se descurca, ce prieteni are, ce si-ar dori sa faca si ce anume il impiedica.

2. Incurajeaza-ti copilul sa vorbeasca, arata-i ca il asculti cu atentie. Poti chiar sa reformulezi din cand in cand ceea ce iti spune pentru a-i da de inteles ca ai ascultat.

3. Arata ca iti pasa si ca il intelegi. Evita sa anulezi importanta ingrijorarilor pe care le are cel mic. Valideaza-i sentimentele, dar ajuta-l sa inteleaga ca nu trebuie sa le dea o foarte mare importanta.

4. Ghideaza-ti copilul spre solutii. Poti sa-l inveti sa-si reduca grijile prin a participa la situatii care sa ii demonstreze ca nu sunt intemeiate sau ca nu e chiar atat de rau precum si-a imaginat.

5. Evita sa dai tu solutii. Cauta-le impreuna cu copilul tau. In acest fel il determini sa se cunoasca mai bine si sa se simta capabil sa se descurce si singur in a reduce din ingrijorari.

6. Ofera incurajari si confort. Uneori poate veni la tine pentru ca simte nevoia sa te imbratiseze, sa se simta in siguranta in bratele tale. Alteori are nevoie sa stie doar ca esti acolo, prezent si il sustii (de exemplu in competitiile sportive la care participa, a fi suporterul lui ii poate reduce teama de a esua) etc.

7. Scoate in evidenta partile bune ale oricarei situatii, indiferent cat de neplacuta sau neprevazuta ar fi ea.

A reduce din grijile copilului tau nu este un lucru usor, insa aminteste-ti ca la varste mai mici, modul tau de a te comporta si de a gandi este luat drept exemplu. Asadar, inarmeaza-te cu incredere si calm si ajuta-l pe copil sa vada ca grijile sunt utile uneori, insa alteori ne pot impiedica sa sa gandim limpede si sa luam deciziile cele mai bune. Copilul tau pentru ce se ingrijoreaza?

Concurs!
Raspunde in sectiunea de comentarii de mai jos la intrebarea „Care sunt cele mai frecvente griji ale copilului tau si cum il inveti sa faca fata stresului?” si poti castiga una dintre cele doua invitatii duble oferite de Teatrul Zurli la piesa de pe 19 Octombrie 2013. Piesa are loc in Bucuresti,  la Puzzle Cafe (Calea Victoriei, nr. 155, bl. D1, tronson 6).
Te rugam sa te asiguri ca ai lasat o adresa de email valida, la care te putem contacta .
Concursul se desfasoara in perioada 11 Octombrie – 17 octombrie 2013, ora 16:00.
Mult succes! 

Comentează:
5 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    georgiana36    14.11.2013 - 08:13
    Si copilului meu ii este frica tot de moarte.Andrei are aproape 9 ani si maintreaba aceleasi lucruri ca si pe tine Oana.Anul acesta au murit socrii mei,dar el are aceste temeri de mai mult timp ,cred ca tot de la ora de religie i se trage.Ar trebui sa se povesteasca inainte ne venirea lui Iisus pana in clasa a4-a5 .poate nu ar avea un impact asa puternic asupra copiilor'
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    17.10.2013 - 15:29
    Concursul s-a incheiat!:) Castigatorii sunt Oana si Iordache. Multumim mult tuturor pentru participare si interes. Va asteptam la urmatoarele concursuri. Castigatorii vor fi contactati pe email.
  • Utilizator Anonim
    Oana    16.10.2013 - 07:39
    Fetitei mele, Maria, desi inca nu a implinit 8 ani, ii este frica de moarte. Nu a murit nimeni drag ei, nu se uita la emisiuni ,,dubioase", este o fire vesela. Prima data a aparut acest sentiment dupa o ora de Religie in preajma Pastelui. Probabil s-a vorbit despre moarte, inviere, etc (nu stiu, Maria nu prea povesteste nimic). Ma intreaba doar seara, inainte de culcare, cum va fi cand va muri, daca va reveni pe Pamant, daca se va intalni ACOLO cu noi, cu jucaria ei preferata... :-). A trecut deja jumatate de an, dar eu inca nu am reusit sa ii reduc aceasta teama. De cele mai multe ori trebuie sa ii sterg lacrimile de pe obrajori... si sa ma staduiesc sa le retin pe ale mele...
  • Utilizator Anonim
    iordache    15.10.2013 - 18:15
    Copilului meu ii este "teama" un pic de scoala....mai ales cand are de invatat o poezie.Are impresia ca nu o poate invata...dar reuseste pana la urma.Ii spun sa nu intre in panica si sa aibe incredere in el.
  • Gaina Roxana
    Gaina Roxana    14.10.2013 - 14:42
    In afara de intuneric nu ii e teama de nimic deocamdata. Incercam sa trecem peste aceasta temere vorbind si incurajand copilul. Ii spun ca e mare si nu trebuie sa se teama de nimic decat de dumnezeu.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe