characters characters

Ce limiteaza iubirea parintilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 octombrie 2015    |   591 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

mama si bebelus
Iubirea neconditionata a parintilor este esentiala pentru dezvoltarea copilului, fizica si psihica. Toti parintii actioneaza spre binele copilului si fac tot ce le sta in putere pentru ca acesta sa creasca fericit. Acest lucru nu este mereu simplu si de multe ori pot aparea bariere, care ii opresc pe parinti sa isi manifeste afectiunea fata de copil intr-un mod benefic pentru acesta.

Cand este limitata iubirea oferita de parinte copilului?

Iata cateva motive pentru care parintilor le e greu sa isi manifeste in mod adaptativ iubirea fata de copii:

Imaginea de sine negativa. Multi parinti au o parere proasta despre ei si despre cum anume se comporta ca parinti. Parintii care nu se iubesc pe ei insisi, care sunt nemultumiti cu ei insisi prezinta riscul de a proiecta asupra copilului aceste nemultumiri. Astfel, copilul nu va fi suficient de cuminte, suficient de atletic sau de studios etc astfel incat parintele sa fie multumit de el.

Recomandare: Priveste-te cu sinceritate si accepta care sunt lucrurile care nu iti plac la tine, accepta faptul ca nu esti perfect si incearca sa depui efort pentru a imbunatati lucrurile de care nu esti multumit.

Experienta din propria copilarie. Unii parinti au fost privati de iubirea parintilor si nu au reusit sa isi dezvolte mecanisme de autoreglare emotionala foarte bune, astfel ca nu stiu cum anume ar trebui sa reactioneze, sa simta, sa gandeasca raportat la propriul lor copil.

Recomandare: Copilul tau poate avea alte nevoi decat ai tu in prezent sau ai avut in copilarie. Analizeaza-ti propria copilarie si problemele traite de tine atunci si incearca sa descoperi felul in care acestea te afecteaza in prezent. Poti cere ajutorul unui specialist daca acest proces devine prea dificil.

Conceptii nepotrivite despre educatie. Uneori credem ca a fi parinte inseamna a-l face pe copil sa ne asculte, pentru ca noi stim mai bine ce trebuie sa faca. De multe ori, parintii stiu ce este bine pentru copil, cand vine vorba de siguranta lui sau de sanatate, de exemplu. Din pacate, relatia de comunicare are foarte mult de suferit daca parintele nu este dispus sa accepte si preferintele sau dorintele copilului in restul situatiilor.

Recomandare: Disciplina este absolut necesara pentru a educa un copil, insa aminteste-ti ca aceasta nu este singura lui nevoie. Pe langa disciplina, copilul are nevoie de iubire, comunicare, intelegere, prietenie etc. Cauta sa identifici nevoile copilului si sa i le implinesti pe toate, rand pe rand, in doze echilibrate.

Copilul ii aminteste parintelui de trecerea timpului. A avea copii inseamna si un semnal de alarma pentru parinti in legatura cu trecerea anilor.  Acest lucru poate cauza tensiune si chiar resentimente in relatia cu copilul.

Recomandare: Aminteste-ti care sunt lucrurile pe care le poti controla in viata si cele asupra carora nu ai nicio putere de actiune. Timpul este unul din aspectele vietii pe care nu il poti opri sau porni cand vrei, dar poti sa profiti de fiecare clipa pentru a crea amintiri cat mai placute alaturi de cei dragi.

Copilul ca o proiectie a parintelui. Copiii dezvolta pasiuni, leaga prietenii, isi fac planuri de cariera, insa deseori sunt influentati si de atitudinea si dorintele parintilor. Extrema in astfel de situatii o reprezinta momentul in care parintele alege totul in locul copilului.

Recomandare: Aminteste-ti ca tu si copilul tau sunteti doua fiinte diferite, cu pareri, ganduri, emotii, slabiciuni si puncte forte, diferite.

Confunda iubirea cu posesia. A avea control asupra a tot ceea ce face, gandeste si simte copilul, inseamna a avea un nivel ridicat de posesie. Aceasta ”iubire” e resimtita de copil ca o stare de sufocare.

Recomandare: In plus, copilul nu va reusi sa isi dezvolte autonomia si independenta si nici sa descopere cine este el cu adevarat. Cauta sa acorzi suficienta libertate copilului, sa ii respecti nevoile sale si sa ii oferi posibilitatea de a alege si a lua propriile sale decizii.

Toti parintii isi iubesc copiii si actioneaza cu intentii bune, chiar si atunci cand fac alegeri gresite. Insa experienta de a creste un copil ne va dezvalui intotdeauna felul in care putem creste noi insine, la randul nostru. Rolul de parinte va presupune deseori sa ne depasim limitele, sa acceptam despre noi insine adevaruri mai putin placute si sa depunem eforturi pentru a evolua.


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/regallager/14219644407/



Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe