characters characters

Cand rusinea nu este benefica pentru copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 septembrie 2010    |   4627 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Rusinea este o stare sau o traire emotionala pe care o traim cu totii din cand in cand. Ea poate fi impartita in doua categorii: sanatoasa sau benefica - atunci cand ne avertizeaza ca am ajuns prea departe cu vorbele sau comportamentele si toxica - atunci cand este insotita de retragere sociala si sentimente de invinovatire acuta. Multi parinti folosesc rusinea ca metoda de disciplina, fara a-si propune in mod constient acest lucru. Rusinea toxica este o emotie care se formeaza in copilarie si se inradacineaza in noi, fiind greu de depasit la varsta adulta.
 
Iata cateva exemple de modalitati prin care rusinea toxica poate fi combatuta:
1. Fii un exemplu de comportament pentru el. Nu iti ascunde rusinea, iar daca copilul tau iti spune ca te-ai inrosit, recunoaste si explica-i faptul ca se  poate intampla sa ai emotii de genul acesta. Subliniaza ideea ca nu e o slabiciune sa simti jena in unele situatii, dar este important sa inveti sa treci peste ea.  Fa haz de necaz! Umorul este o modalitate prin care copilul poate invata sa treaca prin situatii mai dificile. Recunoaste ca a fost un moment mai greu si incheie totul cu o gluma.

2. Comunica in permanenta cu el despre trairile lui interioare in anumite situatii. Ajuta-l sa descrie situatiile in care simte ca rusinea este sanatoasa si cele in care e toxica. Cauta elementele care le diferentiaza si ajuta-l sa le cunoasca mai bine. Atunci cand gresim fata de cineva si ne dam seama de acest lucru, este normal sa simtim si rusine. Pe de alta parte, daca evitam anumite situatii  sau persoane doar pentru ca ne este "rusine", este vorba de rusinea "toxica". Vorbeste cu el despre cum anume se comporta cand ii e rusine. Cum ar fi bine sa reactioneze? Ce poate face daca altii incep sa rada de el fiindca s-a inrosit?

3. Afla ce anume il framanta si il preocupa. Discuta cu copilul tau pentru a-i afla gandurile. Ce anume il deranjeaza, in ce situatii se simte confortabil si in care simte un disconfort ridicat. Descopera modul in care el interpreteaza realitatea. Asa vei afla si cateva elemente ce tin de cum anume se vede. Spre exemplu, daca il vei intreba “ce se intampla?, “ce anume te supara?”, “la ce te gandesti”, “cum te simti in aceasta situatie?”, “ce-ti vine sa faci?”, “ce crezi despre tine acum?”, vei dobandi informatii despre cum anume vede el situatia, la ce se gandeste si ce crede despre el. Imaginea  pe care o are despre el iti va fi revelata. Astfel, vei sti cum anume sa gestionezi situatia in asa fel incat sa transformi rusinea ce poate fi daunatoare intr-o simpla jena si neplacere, pe care copilul o poate depasi.
 
4. Respecta-i trairile emotionale. Multe din actiunile si comportamentele copiilor pot fi amuzante pentru adultii care asista la ele. Felul in care reactionezi la micile greseli ilare pe care le face copilul tau este un factor important in formarea rusinii toxice, mai ales daca intamplarea are loc intr-un grup mai mare de oameni. Copiii pot reactiona emotional cu mai multa intensitate decat credem. Zambeste usor atunci cand copilul a gresit ceva sau a facut un lucru care te amuza si arata-i cum se procedeaza corect. Arata-i ca esti de partea lui in orice situatie si ai in vedere intotdeauna felul in care se poate simti cel mic din punct de vedere emotional.

5. Explica-i cum e bine sa reactioneze fata de ceilalti copii pentru a nu-i face sa se simta rusinati.
Aminteste-i cum anume se simte el cand e rusinat. Subliniaza neplacerea creata de traire, frustrarea si dorinta de a scapa si a sterge totul cu buretele, a face sa dispara, a intoarce limbile ceasului fie inapoi pentru a schimba situatia, fie inainte astfel incat cei din jur sa uite. Astfel ca, atunci cand vede pe cineva care roseste sugereaza-i sa-si aminteasca si el cand i s-a intamplat acelasi lucru, sa incerce sa inteleaga de ce persoana respectiva a reactionat astfel, dupa care sa revina la activitatea anterioara, fara a comenta in vreun fel situatia.
 
6. Corecteaza-i comportamentul prin modalitati pozitive. Interdictiiile de genul "Nu mai imprastia mancarea pe masa, este rusine.", "Ar trebui sa iti fie rusine!" "Nu ti-e rusine sa..." si etichetarile precum "Esti un copil rau!" il pot inhiba comportamental pe copil. Urmarile unor astfel de tehnici de disciplina folosite in mod frecvent includ timiditatea, anxietatea, complexele de inferioritate, izolarea sociala si multe altele. In locul lor, poti folosi alternative: spune-i copilului cum este bine sa procedeze, incearca sa intelegi care sunt motivele pentru care copilul are un comportament nedorit, pune capat problemei indepartandu-l pe copil de situatia respectiva, pune in practica anumite consecinte (daca va continua sa faca galagie, ii vei lua jucaria, de exemplu) etc.
 
Este important pentru copil sa inteleaga care sunt situatiile in care este normal sa simta rusine si cum o poate depasi. Un aspect interesant al acestei probleme este faptul ca actiunile considerate rusinoase in anumite culturi sunt acceptate sau considerate neimportante in altele. Acelasi lucru este valabil si pentru comportamentele etichetate ca rusinoase in cadrul familiei.
 
Recomandarile tale
Copilul tau cum reactioneaza atunci cand se simte rusinat? Discuta despre rusinea la copii si pe forum.


Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe