characters characters

Cand copilul nu este motivat sa se implice in activitatea scolara

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 septembrie 2013    |   2282 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Din diverse motive (unele usor de inteles ), pentru unii copii, scoala nu este chiar locul lor preferat.  Fie ca li se pare prea dificil, prea putin interesant sau prea obositor ce se intampla la scoala, exista copii care nu gasesc motivatia de a participa la ore, de a invata ce li se preda sau de a-si face temele pentru acasa. Ce pot face parintii in aceasta situatie?

Este nevoie sa lamuresti ce inseamna exact “lipsa” lui de implicare:


•    Uneori, copilul este mai putin implicat decat era parintele lui cand era mic, aparand o diferenta dificil de acceptat intre cum era parintele si cum este copilul la aceeasi varsta. Este bine sa incerci sa eviti sa il compari pe copil cu tine cand erai mic sau cu alti copii de varsta lui.

•    Aceste diferente apar si fata de diverse materii si constituie adesea motive de disputa: parintele sustine ca o anumita materie este cea mai importanta, iar rezultatele copilului la ea nu sunt pe masura asteptarilor sale. Fiecare copil alege sa invete mai mult la anumite materii care il intereseaza mai mult, pentru ca are aptitudini pentru respectivul domeniu sau un interes special. Este natural sa prefere anumite materii si este preferabil sa ii incurajezi preferinta si interesul, pentru ca astfel va dezvolta o atitudine pozitiva fata de scoala in general.

•    Este posibil ca intrarea in scoala sa nu fi fost pregatita si copilul nu va intelege de ce este nevoie sa mearga la scoala, sa invete, sa faca diferite activitati. Parintii trebuie sa-l ajute sa “ajunga” la scoala, sa faca acest pas pe care dintr-un motiv sau altul l-a sarit.
         
•    Daca observi ca cel mic nu este motivat sa invete, nu e dornic sa cunoasca, cauta informatii interesante pentru el si prezinta-i-le intr-o maniera usor de inteles.  De exemplu, concursurile in familie precum “Cine stie , castiga”,  ,,-Daca tu ai fi profesorul de..., ce m-ai invata despre....?’’ sau metoda ,,Stiu-Vreau sa stiu-Am aflat’’ pot aduce copilului un nou mod de a vedea invatarea.  


Cel mai important este sa incerci sa intelegi exact care sunt motivele pentru care copilul nu este motivat sa invete si de acolo sa gasesti o solutie. Motivele pot fi la fel de surprinzatoare si de unice ca personalitatea fiecarui copil, asa ca nu exista o reteta unica pentru a trece peste aceasta problema.
Afla mai multe despre cum il ajuti pe copil sa faca fata provocarilor scolii din Ghidul Temelor pentru acasa.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Invatarea remediala versus invatarea accelerata
  Cum pot fi ajutati copiii sa recupereze materia in acest an scolar
  14 septembrie 2021   

  Un studiu international arata ca invatarea accelerata este mai eficienta decat invatarea remediala, oferind o posibila directie de actiune cadrelor didactice si parintilor copiilor care au ramas in urma cu invatarea in anul scolar anterior.

 • Scuze care ii impiedica pe copii sa invete
  Scuze care ii impiedica pe copii sa invete
  18 august 2021   

  Vacanta de vara se apropie de final incet, iar preocuparile legate de scoala incep sa isi faca aparitia treptat. Cum ii putem ajuta pe copii sa fie motivati sa invete? Incepand cu scuzele sau convingerile irationale care ii impiedica sa depuna efort cand vine vorba de invatare.

 • Patru emotii asociate cu invatarea
  Patru emotii normale traite de copil cand invata lucruri noi
  15 iulie 2021   

  Multi copii intampina probleme in invatare nu pentru ca nu au abilitatile cognitive necesare pentru a intelege, ci pentru ca nu isi pot gestiona eficient emotiile care apar in timpul invatarii.

Mai multe