characters characters

Cand animalul de companie moare

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 septembrie 2013    |   2330 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Copiii pot forma relatii speciale cu animalele de companie, acestea devenind mai mult decat un companion: de multe ori, animalul de casa este cel mai bun prieten al copilului. Asadar, momentul in care survine moartea animalului de companie va fi trait destul de intens de catre copil, in functie de varsta sa si de explicatiile pe care le primeste de la adulti.

De ce este important sa vorbesti copilului despre moartea animalului de companie

Incercand sa ii faca pe cei mici sa treaca mai repede peste situatie, parintii pot alege sa vorbeasca foarte putin despre intamplare, sa treaca la alt subiect de discutie sau sa cumpere un alt animal. Aceste comportamente nu fac decat sa creasca anxietatea celor mici, care pot sa-si formeze idei gresite despre ce inseamna moartea.  Oferind copilului explicatii clare, intr-o maniera cat mai serioasa si plina de respect pentru o viata care tocmai a incetat, il poti ajuta sa treaca mai usor peste acest eveniment nefericit.

Cum inteleg copiii moartea in functie de varsta?
-    la 3-5 ani: viata este reversibila si temporara: copiii cred ca poti sa readuci la viata un animal mort daca il duci la medic si i se da un tratament;
-    la 4 ani din cauza gandirii magice care apare la aceasta varsta, copilul poate sa creada ca el a fost vinovat de moartea animalului de companie pentru ca, la un moment dat a fost nemultumit si si-a dorit sa “dispara”;
-    6-8 ani: moartea este inteleasa ca ireversibila, dar se intampla numai altor oameni (inteleg conceptul de moarte, dar nu reusesc sa accepte ca se poate intampla si in mediul in care au fost crescuti);
-    9-11 ani: moartea este inevitabila, chiar si pentru ei (totusi inca se pot simti vinovati intr-un anumit mod pentru moartea animalului de companie);

Dificultatile frecvente ale parintilor cand animalul de companie moare


1. Cum ar fi mai bine sa ii dau vestea copilului meu?
-    Atunci cand animalul de companie e foarte batran sau foarte bolnav, poti incepe sa ii vorbesti copilului de o potentiala moarte.
-    Incearca sa nu ii ceri copilului sa nu fie trist sau sa nu planga, ci lasa-l sa reactioneze asa cum simte el.
-    Vorbeste direct cu cel mic si explica-i clar, folosind cuvintele pe intelesul lui despre ce s-a intamplat (“Medicul veterinar nu il mai poate vindeca, pentru ca este foarte bolnav.”).
-    Explica-i copilului despre ce se va intampla cu trupul si cu sufletul animalului facilitand astfel acceptarea mortii.
-    Permite-i copilului sa vorbeasca despre amintirile pe care le are cu animalul sau de companie. Puteti sa priviti impreuna fotografii cu acesta, sa vorbiti despre cele mai frumoase sau amuzante intamplari prin care au trecut impreuna si sa pui accentul pe faptul ca animalul a avut o viata frumoasa si a fost fericit in familia voastra.
-    
-    Asteapta o perioada de timp pana cand sa aduci in casa un alt animal de companie si numai daca isi doreste si copilul tau.

2. In caz de eutanasie, ar fi bine ca cel mic sa participe?
Specialistii sustin ca in cazul unui copil mai mic de 5 ani ar fi indicat sa ii spunem doar ca animalul era foarte bolnav, iar medicul a trebuit sa il ajute si sa ii curme suferinta. Daca varsta copilului e mai mare de 5 ani, poti intra in detalii despre ce inseamna eutanasia si de ce este recomandata uneori.

3. Copilul meu pare sa nu fie foarte afectat de moartea animalului. Ce se intampla?
Doliul la cei mici nu se manifesta la fel ca la adulti. Deseori, copiii trec de la o extrema la alta: fie sunt foarte tristi, fie incep sa se joace, deconectati, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Copiii sub 7 ani pot sa isi manifeste tristetea prin intermediul jocului, in timp ce copiii mai mari incep sa adreseze tot felul de intrebari despre moarte.

4. Ce sa fac daca cel mic pare sa nu treaca peste moartea animalului de companie?
Indicat in astfel de cazuri este sa ceri ajutorul unui psiholog. Cand anume e momentul? Daca tristetea copilului este constanta, are o durata mai mare de o luna si apar dereglari la nivelul somnului (cosmaruri), al alimentatiei (lipsa ori apetit prea mare pentru mancare) sau comportamente bizare.

Despre intamplarile din lumea animalelor si moartea lor, iti recomandam sa ii citesti copilului volumul Povestiri de N.L. Tolstoi, in special povestile Pisoiul, Cainele lui Iacov, Pasarica si Leul si catelusa. Le poti descarca gratuit si de aici: http://ro.scribd.com/doc/19218783/Lev-Tolstoi-Povestiri

Desi ne-am dori sa nu fie nevoie sa trecem printr-o asemenea situatie, este inevitabila, iar cel mai bun lucru pe care il poti face pentru copilul tau este sa il ajuti sa inteleaga cat mai bine ce s-a intamplat si sa accepte pierderea animalului de companie. Ai trecut prin aceasta situatie pana acum?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe