characters characters

Calitatile unui parinte care stie sa comunice

Propus de: Echipa SuntParinte.ro   |   05 ianuarie 2010    |   6821 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Incearca sa raspunzi inainte de a citi mai multe despre acest subiect, la intrebarea: ce calitati crezi ai tu ca parinte?

Si acum iti propunem sa dezbatem putin cateva dintre cele mai importante calitati ale unui parinte in relatia cu adolescentul sau.
 
 
A fi deschis si prietenos. A fi deschis si prietenos inseamna sa poti privi cat mai departe, sa fii pregatit sa accepti macar sa discuti despre ideile si interesele pe care adolescentul tau le are. Daca esti deschis la sugestiile, critica,interesele, preocuparile si dorintele copilului inainte de a lua o decizie care il priveste si pe el inseamna ca esti pe drumul cel bun.

De ce ai nevoie pentru a fi considerat deschis si prietenos? In primul rand de onestitate. Un parinte onest este capabil sa accepte ca a gresit si el, nu numai cei din jur; ca poarta responsabilitatea si pentru unele situatii create. Atunci cand copiii stiu ca parintii lor sunt corecti in primul rand cu ei insisi, vor sti ca vor fi ascultati fara a fi criticati sau ironizati de catre acestia. Exista mai multe tipuri de parinti. Unii sunt deschisi doar fata de unele domenii si resping cu toata vehementa sa deschida un alt subiect care nu le convine lor. De asemenea, altii nu doresc sa vorbeasca despre trecutul lor, din diverse motive. Copiii invata extrem de repede cum sa-si abordeze parintii, care sunt subiectele despre care pot sa vorbeasca cu ei si cele pe care ar fi bine sa le evite.

Pentru a compensa lipsa de cunostinte sau deschiderea parintilor, adolescentii vor apela la prieteni pentru a gasi un alt confident care poate sa le raspunda la intrebari, fara a se simti jenati sau rusinati. In general, problemele sexuale si problemele emotionale sunt unele dintre cele mai dificile subiecte. De aceea, multi parinti fie le abordeaza extrem de greu, fie le evita considerand ca “Oricum ei stiu deja mai multe decat noi, ce rost mai are sa vorbim despre asta? Are suficiente surse din care cu siguranta s-a informat”. Totusi, adolescentii nu reusesc intotdeauna sa faca legatura intre informatia disponibila pe site-uri sau in reviste si problemele pe care ei le intampina. Asadar, a fi deschis si prietenos inseamna a te baza pe comunicare in relatia cu adolescentul tau, a-i oferi incredere si a-l asigura ca poate intotdeauna sa apeleze la tine atunci cand se afla intr-un impas. Vei fi capabil sa-l asculti si sa-i dai sfaturi, nu sa-l critici si sa-l pedepsesti.

A mentine o temperatura emotionala echilibrata. Mentine o temperatura “calduta” in relatia dintre tine si copil. Atunci cand esti prea implicat sau prea “rece” din punct de vedere emotional fata de copilul tau, acesta din urma nu se va simti prea confortabil in preajma ta. In extrema rece, parintii sunt respingatori sau indiferenti, iar in cealalta extrema sunt impulsivi si de cele mai multe ori manifesta accese puternice de furie. Consecintele duc la educarea unui copil care va asculta pentru ca stie ca mania duce la actiuni de pedeapsa prompte si decisive. Cu alte cuvinte, copilul va asculta din cauza fricii. Este adevarat ca din cauza unui serviciu solicitant, sosit acasa iti scapa controlul din maini mai ales daca vezi ca adolescentul nu este dispus nici macar sa-si faca patul sau sa-si aranjeze hainele uscate in dulap. Totusi aminteste-ti ca in momentul de “fierbere” ajungi sa pierzi controlul din mai multe puncte de vedere. Gandirea devine irationala, ajungi sa nu-ti dai seama ce cuvinte rostesti si intensitatea cu care le spui poate provoca numeroase reactii din partea copilului. Nu uita ca tu esti un model de conduita pentru copil si de la tine invata cel mai bine cum sa se comporte intr-o anumita situatie. Daca simti ca esti pe punctul de a exploda, respira de cateva ori adanc, refugiaza-te in bucatarie si bea o gura de apa, iesi din apartament si fa o plimbare in jurul blocului sau orice altceva in afara de a continua discutia. Incearca sa mentii un ton scazut al vocii si sa-ti pastrezi calmul. Dupa ce ai regasit controlul asupra situatiei, poti sa te gandesti la modalitati creative de a rezolva problemele si conflictele.

Acum cunosti cateva dintre cele mai importante calitati pe care este bine sa le aiba un parinte pentru o relatie eficienta de comunicare cu adolescentul sau. Suntem siguri ca de-a lungul timpului ai ajuns la propriile concluzii referitoare la cea mai buna abordare a relatiei cu adolescentul. Te invitam sa le faci cunoscute si altor parinti implicati in educatia copiilor lor.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    24.02.2010 - 16:23
    te rugam sa ne dai mai multe detalii despre doamna Rodica Mocanu si incercam sa o gasim :)
  • umbra33
    umbra33    19.02.2010 - 12:53
    doamna mocanu rodica este aici?

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe