characters characters

Autonomia prescolarului

„Vreau sa fac singur!” si crizele de plans ale copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 noiembrie 2019    |   796 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

autonomia prescolarului
In jurul varstei de 2 ani, una dintre etapele naturale ale dezvoltarii copilului este cea "Fac eu singur!", in care copilul vrea sa incerce sa faca singur toate lucrurile pe care le fac parintii pentru el. Problemele apar cand copilul nu reuseste din prima incercare si apar crizele de plans.

Citeste si:

Autonomia prescolarilor. Ce pot face copiii singuri pana la varsta de 5 ani

Autonomia – cum il inveti pe copil sa se descurce singur acasa


Cum poti evita crizele de plans ale copilului cand isi dezvolta autonomia


Ofera-i posibilitatea de a face alegeri (cu ce sa se imbrace, ce sa manance, ce jucarie sa ii cumperi etc.). E important ca alegerile sa fie simple (intre doua optiuni)si sa fie oferite atunci cand cu adevarat copilul poate face alegeri care sa nu aiba consecinte neplacute.

Arata-i ca te bucuri cand reuseste sa faca ceva singur

Majoritatea parintilor sunt mandri de copiii lor cand incep sa isi dezvolte autonomia si incearca sa o incurajeze in cat mai multe situatii si momente. Copiii au nevoie sa simta ca parintele il vede in momentele in care reuseste sa faca ceva pe cont propriu si ca se bucura alaturi de el. Pe de alta parte, nu este recomandabil sa 

Pastreaza-ti calmul si ofera ajutor cand nu reuseste singur

 „E mai complicat sa inchei nasturii singur, o sa te ajut putin. Gata, ai reusit!” sau „E nevoie de mai mult exercitiu pana vei reusi.” sunt replici care il pot ajuta pe copil sa devina mai tolerant la frustrare, in functie de temperamentul copilului si de atitudinea parintelui. Cand copilul simte relaxarea parintelui in asemenea momente si increderea ca cel mic va reusi la un moment dat ce nu reuseste acum, aceste situatii pot fi depasite mai usor.


Evita sa il lasi pe copil sa se descurce singur in momentele contra cronometru

Cand trebuie sa plecati pe usa dimineata sau cand vrei sa il pregatesti pentru culcare si este deja tarziu sau in momentele de tranzitie (cand copilul va tinde in mod natural sa traga de timp – de exemplu sa se mai joace inainte sa vina la masa) este recomandabil sa vii in ajutorul copilului, chiar daca a zis ca vrea sa faca singur. Felul in care il ajuti insa este esential si va face diferenta dintre calm si furie. Da-i ocazia sa faca singur ce trebuie sa faca si, la primul semn ca nu se descurca, vino sa il ajuti (fara graba, fara furie si fara teama ca se va enerva), lasandu-l sa participe pe cat poate. Atitudinea parintelui in momentele in care copilul incearca sa se descurce singur ar trebui sa fie una calma, de lider al copilului (tu stii mai bine care sunt urmatorii pasi si cat de important e sa iesiti la timp pe usa), de blandete si fermitate.

Ii poti spune, de exemplu: „Vrei sa te imbraci singur? Super!” iar cand vezi ca nu reuseste sau ca trage de timp, „Cred ca ai nevoie de ajutor. Iti tin eu gaica si tu pui nasturele.”. Majoritatea crizelor copiilor incep in aceste momente pentru ca simt si atitudinea de opozitie a parintelui sau anxietatea acestuia. De aceea, e important sa iti amintesti ca tu ai puterea de decizie in cresterea copilului tau si ca transmitandu-i un sentiment de incredere, va coopera mai usor cu tine.

Pe de alta parte, crizele de plans sau de furie nu pot fi evitate tot timpul. Mai ales cand copilul este obosit, ii este foame sau se simte rau, oricat de calm vei fi tu, va fi imposibil sa opresti criza de plans sau de furie a copilului. Si nici nu este neaparat benefic, deseori copiii plang pentru ca incearca sa isi exprime o emotie, iar apoi se vor calma.

Implica-l in treburile casnice

Copiii au o nevoie innascuta de a contribui si a ajuta de aceea, e important sa le ceri ajutorul si sa ii faci sa se simta utili. Ajutandu-te va invata sa coopereze, ce inseamna munca in echipa si ii va creste increderea in propriile forte.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe