characters characters

Regresia la prescolar

„Ajutor! Copilul meu se poarta ca un bebelus!” Ce inseamna regresia si cum il ajuti pe copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 noiembrie 2019    |   1944 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

regresia la prescolar
Copilul tau care manca singur pana nu de mult iti cere acum sa il hranesti ca pe un bebelus? Sau poate cere scutec in loc sa foloseasca olita? Un comportament sau o abilitate care se pierde dintr-o data este un fenomen des intalnit in randul prescolarilor, in special atunci cand apare o schimbare in rutina copilului sau exista o sursa noua de stres. Fenomenul poarta numele de regresie, este temporara si poate fi usor depasita daca cel mic primeste sprijin emotional din partea parintilor. Pentru parinti este destul de frustrant, mai ales daca s-au implicat foarte mult pentru a-l ajuta pe copil sa dobandeasca o abilitate.

Citeste si:

Regresia la copii. Ce inseamna si cand apare?

Autonomia prescolarilor. Ce pot face singuri copiii pana la varsta de 5 ani


Regresia la prescolar. Cum se manifesta

Deseori, parintii descriu situatia astfel: „Copilul meu a inceput sa se poarte ca un bebelus!”, iar acest lucru se refera la pierderea autonomiei castigate pana atunci, la o sensibilitate emotionala mai mare sau la comportamente evident specifice bebelusilor (suptul degetului, de exemplu).

De fiecare data este vorba de o abilitate pe care copilul si-a format deja, nu de o intarziere a acesteia. Cele mai frecvente comportamente ale copilului ce par sa regreseze sunt:

  • Renuntarea la mancatul cu ajutorul tacamurilor, in schimbul mancatului cu mainile
  • Suptul degetului
  • Cererea biberonului
  • Solicitari de a fi leganat inainte de a adormi, chiar daca a fost dezobisnuit de acest comportament
  • Crize de plans si furie mai frecvente decat de obicei

Regresia la prescolar. Cum poti ajuta copilul

De cele mai multe ori, regresia apare din cauza unei surse de stres: aparitia unui nou frate, inceperea gradinitei, schimbarea locuintei, temeri puternice ale copilului, o noua bona sau o noua educatoare, conflictele din familie sau alte experiente adverse pot da nastere la fenomenul regresiei. De aceea, primul pas este sa identifici cauza acesteia.

Observa si reflecta la schimbarile din viata copilului sau familiei.

Observatia este cea mai buna metoda pe care o poti folosi pentru ca numai prin observarea comportamentului vei intelege ce doreste copilul sa transmita si cand apare regresia. Asadar, de exemplu, cand copilul cere sa fie luat din nou in brate in timp ce va plimbati prin parc, desi n-ar avea motive sa fie obosit, ajuta-l sa iti impartaseasca ce simte.

Evita sa il certi pentru ca se poarta ca un bebelus

Pentru un copil care se poarta ca un bebelus nu este deloc utila abordarea directa si ferma prin care sa ii ceri sa inceteze pentru simplul fapt ca „Esti mare deja!”. Copilul se va simti respins si nu vei afla cauza comportamentului sau. In plus, atentia chiar si ea negativa, uneori poate fi suficienta pentru copil, care va repeta comportamentul doar pentru a fi observat de catre tine.

Accepta-i comportamentul fara sa te simti obligat sa ii raspunzi pozitiv la cerinte

Priveste comportamentul copilului tau din perspectiva nevoii sale de afectiune si acceptare. Comportamentul sau transmite o nevoie – nu este necesar sa incerci sa il corectezi sau sa il pedepsesti. Copilul tau are abilitatile pe care pare ca le-a pierdut, dar alege sa se poarte ca si cum nu le-ar avea, pentru ca astfel incearca sa se simta mai bine emotional. Asigura-te ca cel mic stie ca esti atent la el si ca ii intelegi nevoile. Nu este nevoie nici sa faci lucrurile pe care ti le cere, daca nu vrei sa faci acest lucru. Daca iti cere sa il hranesti tu, dar nu vrei sa intri in jocul lui, spune-i cu blandete si calm ca iti place sa ai grija de el, dar vrei sa mananci alaturi de el la masa.

Planifica timpul de „bebelus”.

Si copiii mai mari simt nevoia sa fie din nou bebelusi pentru ca au nevoie de mai multa atentie. O alta solutie pentru momentele in care copilul tau doreste sa se transforme in bebelus este de a-i permite sa faca acest lucru, insa numai cand va jucati „de-a bebelusul”. Doar atunci poate beneficia de toata atentia ta. Creeaza astfel de momente in zi pentru copil, astfel incat comportamentele sale sa nu aiba de suferit. Va sti ca timp de 10 minute, de exemplu seara, se poate comporta ca un bebelus care are nevoie de imbratisari si atentie nelimitate. In acest mod, te asiguri ca pe timpul zilei, copilul se va comporta conform varstei sale.

Acorda-i atentie doar lui.

In momentele in care ai grija de el sau pe care le petreceti impreuna relaxandu-va, asigura-te ca ii acorzi, pe cat posibil, intreaga ta atentie.

Scoate in evidenta abilitatile copilului.

Incurajeaza-l sa exerseze comportamentele care iti plac si tie. De exemplu daca copilul refuza sa se imbrace singur si iti cere sa il imbraci, in loc sa il trimiti sa isi ia singur hainele, incurajeaza-l sa se imbrace singur in timp ce tu ii tii companie: „Stiu ca poti sa te imbraci singur, de aceea nu am sa te ajut, dar am sa stau langa tine pana te imbraci”.

Apoi, complimenteaza-l pe copil pentru reusita, pentru combinatia de culori alese ale vestimentatiei, pentru ca s-a imbracat singur etc. In acest mod, va invata ca poate sa iti atraga atentia si lauda fiind capabil si nu doar neajutorat.

Diferenta dintre regresie si intarziere in dezvoltare

Este important sa nu confunzi regresia cu intarzierea in dezvoltare. Cand copilul nu mai progreseaza sau isi pierde mai multe abilitati pe care si le formase deja, este nevoie sa mergi la pediatru. De exemplu, cand limbajul copilului involueaza ori nu mai progreseaza sau cand dezvoltarea lui motrica este in urma in mod semnificativ, poate fi vorba de o intarziere de dezvoltare.

Intarzierile in dezvoltarea copilului pot avea cauze diverse: mostenirea genetica, expunerea la toxine, consumul de alcool sau fumatul in timpul sarcinii, nasterea prematura, infectii sau traumatisme craniene.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe