characters characters

Atlasul inimilor – activitate creativa despre emotii

Propus de: Raluca Ardelean   |   17 martie 2014    |   12919 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.


O activitate despre emotii in care copilul isi pune la lucru creativitatea poate da rezultate mai bune, pentru ca cel mic isi exprima mai usor emotiile si sentimentele prin joaca. Iata ce rezulta cand propui unui copil sa asocieze sentimentele cu forme de relief si sa povesteasca despre acestea: atlasul inimii - o activitate pe care o poti realiza si tu impreuna cu copilul tau.


Intr-una din zile, la Cercul de scriere creativa, am hotarat, impreuna cu copiii, sa pornim in explorarea unui Taram cu totul si cu totul special. Acest Taram pe care l-am ales ca destinatie a calatoriei noastre nu a fost unul apropiat sau departat, nici macar nu a fost unul exterior. Tinta si destinatia noastra a fost propria inima.


Iata patru dintre hartile Atlasului nostru si cateva fragmente din textele ce le insotesc:


Padurea Curajului- Primul popas il vom face in aceasta padure. Daca veti infrunta primejdiile cu mult curaj, nu veti pati nimic. Daca iesiti cu bine din aceasta padure, veti fi bine gazduiti in Templul Iertarii. Padurea Curajului se invecineaza cu Sesul Central la Est si cu Taramul Rau la Sud. „ (Tudor)


„Intr-un colt al inimii mele se afla Muntii Curajului. Muntii Curajului sunt atat de inalti, incat varfurile lor se scalda in nori. Am ales aceasta forma de relief pentru curaj, deoarece muntii sunt atat de inalti, incat trebuie sa am curaj ca sa-i escaladez. De exemplu: daca curajul ar sta intr-o fantana, el ar putea iesi la iveala foarte greu.” (Andreea)


 RAUL IUBIRII este cel mai lung rau din corp. Acest rau trece prin zece organe. El izvoraste din MUNTII PRIETENIEI, trece prin PADUREA ANILOR si LACUL PRIETENIEI si al IUBIRII, si, in final, iese din inima si trece la alt organ. Raul este un bun element pentru iubire, deoarece este lung si tot timpul curge, la fel ca iubirea.” (Andrei)


Desertul Tristetilor - Desertul Tristetilor este un loc in care imi pun toate tristetile. Acest loc imi aduce numai nefericiri. Uneori, cand intru in acest loc, cu toata fericirea din lume, ma intorc plangand. Descoperind acest desert, am realizat cat de multe tristeti are un om.” (Daria)


Va invitam pe toti, copii si oameni mari, sa va cercetati cu atentie inima si sa ii realizati harta. Experienta este una deosebita si il poate ajuta pe copilul tau sa inteleaga mai bine propriile emotii si sentimente si sa vorbeasca mai usor despre ceea ce simte.


Cum se realizeaza

Ca orice explorator care pleaca la drum, am stabilit un plan al calatoriei si niste „metode de lucru”. Pentru ca scopul acestei calatorii interioare a fost realizarea unei harti a propriei inimi, am discutat la inceput despre domeniul cartografiei, despre conventiile pe care trebuie sa le cunoasca un cartograf, dar si despre formele de relief, despre felul in care acestea sunt reprezentate pe o harta. Si am mai vorbit despre ceva important: despre emotii si sentimente, caci asa cum am spus, teritoriul ce urma sa fie explorat nu era unul geografic. Cum ne-am asteptat cu totii, pe teritoriul inimii noastre urma sa intalnim trairi, emotii si amintiri care, daca le acordam atentie, ne pot spune foarte multe despre noi insine.


Dupa ce toate acestea au fost stabilite, am pornit calatoria. Etapa de explorare- cea mai ampla si mai frumoasa - a fost urmata de cea de realizare a hartilor. Fiecare copil, prin instrumente specifice de auto-reflexie, auto-evaluare, auto-observare, a facut asocierile intre formele de relief identificate si lista propriilor sentimente. Asa au aparut Muntii Curajului sau Campia Prieteniei, Marea Iubirii si Padurea Fricii, Insula Tristetii, Grota Furiei si multe, multe altele. In conturul unei unei inimi, fiecare copil si-a desenat peisajul sentimentelor si a realizat harta, care a fost insotita de o ampla si extrem de sensibila descriere, un fel de „ghid turistic” al unui teritoriu unic si irepetabil.


Lectia esentiala de la finalul acestui proiect a fost aceea ca in inima fiecaruia dintre noi exista munti, campii, lacuri, rauri si oceane, ca in inima fiecaruia dintre noi exista bucurie, frica, iubire, incredere sau neincredere, curaj, teama si uneori ura, tristete si fericire, iar deosebirea care exista intre un Munte al Fricii si un Munte al Bucuriei este aceeasi cu deosebirea care exista intre Bucegi si Fagaras.


Daca ai realizat si tu aceasta activitate, asteptam fotografii pe adresa contact@suntparinte.ro si le vom include in articol:).


Raluca Ardelean
Coordonez cercul de scriere creativa de la Palatul Copiilor din Timisora de 12 ani, unde lucrez cu copii de la clasa I pana la liceu.  Nu fac altceva decat sa provoc copiii la joaca, sa le dau curaj sa se exprime si ii las sa spuna ce simt. Iar rezultatele sunt mai intotdeauna minunate.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe