characters characters

Cum stimulezi memoria copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 aprilie 2011    |   3020 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

cum stimulezi memoria copiluluiOdata cu trecerea anilor, copiii isi dezvolta din ce in ce mai mult atentia, gandirea, imaginatia, memoria etc. Pentru a nu intampina dificultati atunci cand la scoala i se cere sa memoreze o poezie, un text sau date istorice, este bine sa-i sugerezi copilului sa-si exerseze memoria. Cum anume ar putea face asta? Printr-o serie de activitati, unele mai complexe, altele cu adevarat simple, care insa pot fi de mare folos.

Activitati de stimulare a memoriei pentru preadolescenti


 Iata cateva exemple:


1. Daca i se pare interesant, inscrie-l la cursuri de actorie. Acestea permit exersarea memoriei datorita replicilor pe care e nevoit sa le invete si sa le tot repete in cadrul momentelor de repetitii individuale si de grup.

2. Poti de asemenea sa ii propui un joc care se poate desfasura intre mai multe persoane. Alege cateva obiecte pe care sa le asezi pe masa. Lasa-l pe copil sa le priveasca 2-3 minute, dupa care leaga-l la ochi cu o banderola. Inlatura un obiect de pe masa si apoi cere-i copilului, prin pipait, sa isi dea seama ce obiect e fiecare dintre cele ramase si sa specifice care dintre ele lipseste.

3. Un alt joc interesant pentru exersarea memoriei este urmatorul: asaza pe o tava cat mai multe obiecte micute (de exemplu: radiera, unghiera, rigla, forfecuta, chibrituri, ascutitoare, agrafe etc.). Lasa-l pe copilul tau sa le priveasca 2 minute, dupa care ascunde tava cu obiectele si cere-i sa isi reaminteasca cat mai multe din obiectele pe care le-a privit.

4. Propunandu-i urmatoarea activitate ii dezvolti atat memoria, cat si creativitatea. Alege 20 de imagini de pe internet cu diverse obiecte sau locuri (animale, peisaje, masini, fructe, legume, aparate electrocasnice, mobila etc). Cere-i copilului sa le priveasca pentru 2 minute, apoi sa scrie pe o foaie de hartie obiectele pe care si le aminteste. Verificati apoi cate imagini si-a amintit corect. A doua etapa a acestei activitati consta in realizarea de catre copil a unei povesti care sa includa obiectele prezentate in imagini. De aceasta data are voie sa le priveasca in timp ce spune povestea. Dupa ce a spus povestea, cere-i sa verifice din nou cate obiecte a retinut. Povestea pe care a inventat-o copilul are rolul de a asocia obiecte care sunt in mod normal separate si, de aceea, mai greu de retinut.

5. Propune-i sa memoreze nume interesante si denumiri de locuri de care pana acum nu a auzit. Pentru asta poate folosi internetul, iar o cautare de genul: cele mai interesante locuri de vizitat, curiozitati, lumea plantelor, lumea animalelor, denumiri ciudate etc. ii vor oferi copilului tau oportunitatea de a-si dezvolta bagajul de cunostinte si memoria.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu