characters characters

Cum supravietuim la cumparaturi

Propus de: Echipa Intuitext   |   07 decembrie 2009    |   4621 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Imagineaza-ti. Ai intrat in magazinul cu jucarii pentru a vedea spre ce anume isi indreapta copilul tau privirea. Asa iti vei da seama care este cadoul potrivit pentru copil. Si ce te faci daca cel mic incepe si se arunca pe jos urland ca din gura de sarpe ca vrea jucaria acum, nu la Craciun. Nu mai vrea sa o treaca pe lista de dorinte, ci vrea sa o duca la el acasa? Gandeste-te putin.
Ti se intampla frecvent sa ai parte in magazine de adevarate scene de furie din partea copilului? Stai linistita. Este ceva obisnuit si se intampla in majoritatea familiilor care au copii prescolari si scolari. E destul de neplacut ca in timp ce-ti faci cumparaturile, copilul tau sa-si fixeze atentia pe o jucarie sau pe un anumit obiect si pe care sa si-l doreasca foarte mult. In cele mai dese cazuri, este vorba de un moft.

Si acum hai sa mergem putin in timp pana in momentul in care isi pierde interesul pentru jucarie. Apoi vei fi nevoita sa o urci in pod sau sa o arunci pentru ca pur si simplu nu se mai joaca cu ea. Scene de genul acesta se petrec de cateva zeci de ori intr-un an si in general apar atunci cand parintii nu reusesc sa-si impuna autoritatea in fata copiilor.

Iata cateva sfaturi pentru a te scapa de rusinea „privitorilor” din magazin care te privesc cu ostilitate deoarece esti atat de insensibila si nu vrei sa-i cumperi ceea ce-si doreste:

  • Zambeste. Incearca sa fii bine dispusa atunci cand mergi intr-un magazin alaturi de copilul tau. Nelinistea, supararea sau dezinteresul tau fata de ce e in exterior il pot influenta in mod negativ pe copil. In acest caz, crizele din magazin pot sa fie un semnal de alarma „Mami, sunt si eu aici!”.
  • Gandeste fiecare pas. Incearca din rasputeri sa-l tii aproape de tine pe cel mic. Asta inseamna ca nu trebuie sub nicio forma sa-l lasi sa impinga el caruciorul, mai ales daca vrei doar sa faci o „vizita fulger” in magazin. Te va scuti de niste rafturi rasturnate si de o mare bataie de cap. Exista carucioare speciale in care il poti pune pe copilul tau si asa vei putea sa fii linistita.
  • Pastreaza contactul vizual. Nu-l scapa din priviri pe copilul tau si incearca sa-i cauti mereu privirea pentru a-i ghici intentiile, dar si pentru a-i atrage atentia asupra unui eventual comportament nepotrivit pe care il are in public.
  • Daca nu l-ai asezat intr-un carucior asigura-te ca ii tii mainile ocupate. Cere-i sa tina el pachetul de servetele sau de hartie igienica, cartile sau caietele pana cand ajungeti la casa de marcat.
  • Ia in considerare nevoile bazale ale copilului tau. Acest lucru inseamna ca, daca copilului tau i se face foame brusc, sete sau are nevoie sa mearga la toaleta este bine sa incerci sa-i satisfaci aceasta nevoie cat se poate de repede. In caz contrar, reactiile sale vor aparea extrem de repede, iar consecintele nu vor fi placute pentru niciunul dintre voi.
  • Empatizeaza. Incearca sa-l intelegi pe cel mic. La fel ca si oamenii mari, poate sa aiba o zi mai proasta si pur si simplu sa nu se simta in largul lui. Da dovada de empatie. E suficient sa-l intrebi daca se simte bine, daca a avut o zi grea, destainuindu-ti si tu gandurile si oboseala. De asemenea, negociaza cu el. Intreaba-l daca e ok sa-ti faci rapid cumparaturile si sa plecati cat se poate de repede. Daca este de acord, atunci tine-te de cuvant.
  • Canta un cantec. Incearca sa pui pe ritmuri muzicale obiectele de pe lista de cumparaturi. Copilului i se va parea ceva total neobisnuit si plin de umor.
  • Atentie! Inainte de a pleca din casa nu uita sa-i specifici clar care sunt regulile de comportament in interiorul magazinului. Ia atitudine in momentul in care ai vazut ca a incalcat regula. Doar asa va invata cum trebuie sa se comporte.
  • Citeste-i lista de cumparaturi si specifica-i ca nu se mai poate pune nimic aditional. „Mergem sa cumparam doar ce e pe lista!”. Asa vei evita cel putin anumite probleme.


Tu ce metode folosesti pentru a tempera comportamentul copilului in magazin? Asteptam noi solutii.

Comentează:
6 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Valentina Cretan
    Valentina Cretan    08.01.2010 - 22:15
    Deci nu exista retete garantate , ci doar momente inspirate.
  • Cristina Butnaru
    Cristina Butnaru    08.01.2010 - 07:06
    Doamna Didi, ma bucur ca nu v-ati suparat si aveti dreptate: de multe ori suntem atat de presati de timp si de joburi, incat nu mai avem ragazul sa negociem cu copiii si sa-i convingem dupa cum dorim. :) Noi folosim metoda alegerii, pentru ca mergem destul de rar in supermarket, cam o data pe luna. Daca s-ar intampla saptamanal, proabil ca o jucarie in fiecare saptamana ar fi deja prea mult. :) Si mai aveti dreptate intr-o privinta, despre care ati vorbit in primul mesaj: daca parintii actioneaza in mod diferit, copilul va fi dezorientat sau va prefera sa asculte parintele care ofera varianta cea mai convenabila. :) Am vazut in magazine copii care bat din picior si parinti care ajung sa se certe intre ei, sfarsind prin a accepta capriciul micutului, dar asta doar pentru ca unul dintre ei doreste sa se termine ,,spectacolul".
  • Valentina Cretan
    Valentina Cretan    07.01.2010 - 19:33
    Nu e nicio suparare, aveti o parere interesanta pe care am folosit-o si noi de ceva vreme, cand poti discuta deja cu un copil, pentru ca a depasit momentul celor 3 ani. La momente neprevazute si solutiile sunt neasteptate, neregizate, spontane, mai ales daca mergi la cumparaturi dupa 2 joburi solicitante, contra cronometru si cu lista stricta. Daca poti negocia cu copilul tau, fa-o, daca nu, incearca totusi, daca nici asa nu merge, nu te lasa condus de capriciile lui, actioneaza.
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    07.01.2010 - 19:26
    In educatia copilului nu exista o singura metoda care sa fie infailibila, iar fiecare parinte alege o strategie in functie de experienta si de ceea ce se potriveste cu stilul sau, ca si in functie de personalitatea copilului. Este important ca aceste metode sa dea rezultate si sa nu induca sentimente negative copilului. Asteptam si experienta altor parinti!
  • Sunt Parinte
    Sunt Parinte    07.01.2010 - 13:48
    Eu nu sunt de acord cu modul in care ati procedat dumneavoastra si sper ca nu va veti supara pentru aceasta interventie. In primul rand, un copil de 3 ani care pare ca intelege o regula, este departe de a o aplica si de a o retine in permanenta. De aceea a si procedat asa in magazin, desi dumneavoastra ati discutat cu el acasa. El a fost convins pe moment ca nu e cazul sa cumparati jucarii, dar vederea atator minuni colorate ar fi sensibilizat pe oricine de aceeasi varsta, indiferent de ceea ce s-a intamplat inainte. Poate ar fi fost mai indicat sa accentuati din nou discutia de acasa si sa-i explicati ca are dulciurile ca alternativa negociata. "Acum dulciuri, alta data jucarii, dar ne putem uita la ele, putem sa ne jucam cu o masinuta, putem intra intr-o casuta..." Nimeni din supermarket nu v-ar fi interzis, iar interesul copilului s-ar fi risipit in mare parte. Renuntarea la dulciuri nu mi se pare o tactica potrivita, deoarece v-ati contrazis dumneavoastra, ca adult. Copilului i-ati cerut sa ramana ferm pe pozitie, dar dulciurile promise de adult n-au mai ajuns acasa. Stiu, ati incercat ce ati considerat ca e mai bine si se pare ca ati reusit. Dar astfel de metode pot altera increderea copilului in adult si, in timp, isi pierde credibilitatea. Noi am recurs la alta metoda: ii oferim posibilitatea sa aleaga. Nu zic ca e cea mai buna, ca noi nu gresim, dar aceasta pare sa functioneze cu castiguri de ambele parti. Copilul nostru stie ca atunci cand mergem in supermarket, isi poate alege o jucarie, una singura. Este foarte incantat de idee, insa uneori trebuie sa ne punem toate diplomatia la bataie, ca sa-l convingem ca jocul de 10 lei este mai interesant decat cel de 100. :))) Insa reusim, el este incantat ca a putut sa aleaga, iar acum este destul de mare incat sa inteleaga ca oricum nu putem sa cumparam tot magazinul. :)))
  • Valentina Cretan
    Valentina Cretan    07.12.2009 - 18:08
    Tot ce recomandati trebuie exersat cu copilul inca de mic si ambii parinti trebuie sa fie pe aceeasi lungime de unda, altfel copilul va face mereu spectacol, chiar si cand va fi mare. Si noi am patit-o o data si numai o data, pentru ca am aplicat o tactica extrema, dar care a functionat. Copilul avea trei ani, eram intr-un supermarket si a inceput sa planga si sa dea din picioare pentru ca dorea niste jucarii, dupa ce noi discutasem acasa ca nu vom lua jucarii. Am pus inapoi in raft tot ce era in carucior si am iesit din magazin, nici fara dulciurile cu care cazusem de acord initial cu cel mic. Incidentul i l-am amintit permanent o perioada de timp, inainte de a pleca la cumparaturi, pana am constatat ca nu mai e cazul. Ce stabilim de acasa, ramane stabilit, e o normalitate.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe