characters characters

Cele 5 stiluri de anxietate ale mamelor

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 februarie 2024    |   677 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

5 tipuri de anxietate ale mamelor
Anxietatea poate sa apara in cazul mamelor, al tatilor, in cazul copiilor, bunicilor, persoanelor cu responsabilitati pofesionale impresionante sau in randul persoanelor care inca isi cauta drumul profesional. Anxietatea apare adesea in contexte in care ne dorim sa facem cat mai multe lucruri, insa ceva ne impiedica. De aceea, din cauza responsabilitatilor numeroase si a sprijinului deseori limitat pe care il primesc de la cei din jur, mamele sufera adesea de anxietati atat cu privire la propria persoana, dar mai ales cu privire la copiii lor.

Citeste si:


Doua tipuri de anxietate parentala


Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor


Anxietatea este una din cele mai frecvente tulburari ce se poate declansa cand devenim parinti, iar specialistii arata ca aceasta se poate manifesta in cel putin cinci feluri diferite in randul mamelor:

1. Mamele iubitoare. Acestea sunt cele care pun mult accent pe conexiunile cu cei dragi. Cand mamele sunt stresate, ele evita mediile sociale, prietenii si tot ce inseamna relatii sociale, fapt ce genereaza o crestere a anxietatii si a sentimentului de singuratate si izolare. Drept urmare, daca esti o mama pentru care afectiunea si relatiile apropiate cu cei dragi sunt importante, ai nevoie, din cand in cand sa iesi cu prietenele, sa vorbesti la telefon cu o cunostinta, sa te bucuri de momente de unu la unu cu cei dragi, cat de des posibil. In acest mod, stresul din viata de parinte se va reduce, la fel ca si anxietatea resimtita.

2. Mamele luptatoare. In aceasta categorie se afla mamele care isi asuma roluri de luptatoare sau razboinice. Sunt la inaltime in medii haotice, pline de provocari si obisnuiesc sa isi acorde momente de liniste si calm foarte rar. Din aceasta cauza, ele vor fi mereu tensionate si vor vedea probleme chiar si acolo unde nu sunt. Solutia pentru a reduce din anxietate este de a invata treptat sa accepti ca nu esti tu responsabila pentru tot ce se intampla in familie, cu fiecare membru in parte. Nu este rolul mamei sa salveze pe toata lumea sau sa duca lupte in locul altora.

3. Mamele executive. Mamele din aceasta categorie se identifica cu o serie de valori precum loialitatea si increderea. Ele depun eforturi zilnic pentru a controla tot ce se intampla in jurul lor si refuza sa delege altora responsabilitati chiar daca se simt foarte stresate sau coplesite. Daca te regasesti printre aceste mame, e important sa stii si sa intelegi ca esti singura responsabila pentru modul in care iti gestionezi timpul, banii, energia, atentia, resursele si ca ai puterea de a-ti reduce stresul resimtit.

4. Mamele vizionare. Acestea fac tot posibilul pentru a indeplini chiar si cele mai marete vise. Mamele vizionare devin stresate cand lucrurile nu ies asa cum isi doresc si cand simt ca sunt prea departe de indeplinirea viselor. Sta in natura umana sa ne dorim cat mai mult, desi impreuna cu atingerea obiectivelor vine si un nivel foarte ridicat de disconfort. Cea mai buna cale pentru tine, ca mama vizionara este sa inveti sa iti formulezi visurile marete in termeni de obiective realiste, usor de atins, reducand in acest fel, riscul aparitiei anxietatii.

5. Mamele dinamice. Ele tin mult la respect si la progres obtinut prin indeplinirea sarcinilor. Daca nu au sarcini pe lista zilnica, vor deveni stresate si implicit anxioase fiindca nu se vor simti utile. Daca au prea multe sarcini de indeplinit, vor deveni epuizate si la fel, anxioase pentru ca se tem ca nu vor reusi sa le duca pe toate la bun sfarsit. Solutia pentru a reduce din anxietate este de a include in listele cu ce ai de facut, lucruri care te fac sa te simti bine sau implinita emotional. In acest mod, nivelul de stres va scadea considerabil, la fel ca si anxietatea.

Indiferent ce fel de stil de anxietate ai, poti invata sa fii mai calma si mai fericita. Cu cat esti mai relaxata, cu atat vei avea mai multa rabdare cu copilul tau, te vei concentra mai bine la munca, vei dormi mai bine si te vei simti mai conectata cu partenerul tau.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    02 decembrie 2024   

    Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.

  • Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    26 noiembrie 2024   

    Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

Mai multe