characters characters

Zoom pe alaptat

Propus de: Anda Leu   |   19 aprilie 2013    |   1143 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Incep prin a  afirma convinsa ca alaptatul este un drept al  bebelusului si un drept al mamei de alege modul in care isi va hrani copilul  - un drept asumat. Alaptarea este calea optima de a  oferi cea mai buna hrana copilului indiferent de culoare, pozitie sociala, locatie, religie. Este pe langa o hrana, un mod de a comunica inca din primele ore de viata cu bebelusul, de a-l face sa se simta confortabil si iubit.

Ma surprinde cu tristete faptul ca din start mult prea multe mamici exclud alaptarea. Spun direct “Nu pot!”, dar nici nu stiu in ce consta. Le-a intrat in minte ideea ca alaptatul fie e animalic , fie ca ne strica silueta, fie ca e dureros.

In opinia mea este esential ca pe tot parcursul sarcinii sa adunam informatii si sa optam pentru ceea ce este natural si sanatos pentru copil..

Alaptarea necesita intr-adevar eforturi, dar vorbim de niste eforturi pana la urma sanatoase si pentru noi:  o alimentatie sanatoasa, bogata in lichide care sa hidrateze corpul, legume, fructe, compoturi. Un nou-nascut trebuie alaptat la cerere, insemnand fie la o ora jumatate, fie la  doua, fie la trei, in functie de cererea lui exprimata prin plans. Si aici intervine disconfortul multora care se simt suprasolicitate si prea legate de copil, neglijand alte activitati personale de rutina, care pot fi lasate o vreme deoparte. Oare nu putem dedica timpul exclusiv copilului macar pentru cateva luni?

Avantajele alaptarii in cateva linii:
• Pe termen lung, alaptarea ajuta la consolidarea imunitatii copilului, reduce riscul diabetului zaharat, al diferitelor tipuri de cancer in copilarie, scade incidenta alergiilor, scade riscul de astm bronsic, hipertensiune, anemie, rahitism, otita si imbunatateste acuitatea vizuala.

• Beneficiile pentru mama sunt de asemenea numeroase: alaptarea imediat dupa nastere reduce riscul de hemoragie, previne depresia postnatala, scade riscul de instalare a diabetului zaharat dupa diabetul gestational, iar pe termen lung scade incidenta cancerului mamar si a cancerului de col uterin sau ovarian, previne instalarea osteoporozei mai tarziu in viata si ajuta mama sa revina mai repede la greutatea avuta inainte de sarcina.

• Avantajele economice sunt concrete și imediate: laptele matern este gratuit.

• Alaptatul este mult mai comod și mai rapid decat prepararea laptelui formula – laptele matern este gata preparat, la temperatura ideala si steril.

• Laptele matern functioneaza asemenea unui calmant natural, transimtand bebelusului prolactina, oxitocina si endorfine, adica siguranta emotionala, iubire si relaxare.

• Alaptarea este mai ecologica și etica – laptele matern nu trebuie sa fie produs industrial, ambalat și transportat sute sau mii de kilometri, stocat și vandut in supermagazine.

Este important sa incerci  sa alaptezi imediat dupa nastere pentru  a stimula lactatia. Peridiocitatea alaptarii scade odata cu cresterea copilului si diversificarea. Pentru mine personal, ambele nasteri au fost traumatizante, prima prin simplul fapt ca eram stangace si ma temeam ca nu am sa ma descurc in postura de mama si a doua prin natura cezarianei pe care psihic nu am reusit sa o accept.

E adevarat ca si hranitul cu lapte praf rezolva unele probleme, cum ar fi  insomniile. Bebelusii hraniti la biberon au mese la un interval regulat si atunci mama se poate odihni si menaja cumva. Dar ramane problema sanatatii care este dependenta de sanul mamei.

Apreciez enorm spitalele care promoveaza inca alaptatul si care imediat dupa nastere, in ciuda durerilor postnatale aduc bebelusul la sanul mamei si obliga cumva acest proces Compoziția laptelui matern este perfect adaptata nevoilor copilului și variaza in functie de anotimp, de momentul zilei sau de varsta copilului. Nicio formula de lapte nu este creata special pentru nevoile unui anumit individ. Laptele matern este perfect asimilabil si, desi majoritatea formulelor sunt imbogatite cu vitamine si minerale sintetice, acestea sunt asimilate in proportie mica.

Acum ramane la aprecierea fiecareia dintre noi sa puna pe hartie avantaje si dezavantaje ca sa poata concluziona pro sau contra alaptarii. Tu ce parere ai?


 Anda Leu
Mamica de 7 ani si proaspata mamica de doar 10 luni. Meseria de  parinte ma pasioneaza atat de mult incat pot spune ca am parte prin prisma copiilor mei de o a doua copilarie; momentan traiesc o perioada de 2 ani intr-un univers fabulos cu povesti si zane, cu primele litere si cuvinte, cu primele gangureli si primii pasi. Descopar insa cu parere de rau ca vremurile, desi mult  evoluate fata de anii ‘ 80, nu sunt tocmai “ pe roze” si sper ca alaturi de alti parinti interesati sa reusim sa schimbam mentalitati astfel incat sistemul educational sa fie unul mai bun pentru copiii nostri.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe