characters characters

Ziua in care spui doar „Da” copilului tau – o idee pentru vacanta de primavara

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 aprilie 2021    |   930 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

ziua in care spui doar da
Cum ar fi sa petreci o zi intreaga spunand „Da” copilului tau la aproape tot ce iti cere? Iata o idee inspirata de filmul "Yes Day", pe care o poti pune in practica in vacanta de primavara.

Citeste si:

Cum aduci mai multa bucurie in familie

Simtul umorului, o superputere a parintilor


Ce inseamna ziua in care spui doar „Da”?

Un „NU” ferm face parte din meseria de parinte, mai ales in situatiile in care presupunem ca este vorba de siguranta copilului sau a altor membrii ai familiei. Totusi, unii parinti il iau pe „Nu” in brate mult prea des, iar rezultatele sunt pe masura: crize de furie, comportamente problematice la tot pasul, nemultumiri si frustrari atat de partea copilului, cat si a parintelui.

Ziua in care spui doar Da copilului este o modalitate de a echilibra aceasta tendinta. Ideea este simpla: parintele accepta orice propunere si dorinta a copilului, cu cateva exceptii care sunt definite clar de la inceput. Iata cateva exemple de limite si reguli:

 • Limite ale bugetului – stabileste o suma maxima pe care o puteti cheltui in ziua respectiva
 • Limite ale spatiului – distanta maxima pe care esti dispus sa o parcurgeti
 • Limite ale timpului - de la ce ora incepe si la ce ora se termina ziua in care spui doar Da
 • Reguli ce tin de legi si siguranta personala si a celor din jur

Inainte de a incepe ziua Da, spune-i copilului tau care sunt regulile si limitele in care este nevoie sa se incadreze si lasa-i un interval de timp in care sa isi pregateasca lista de dorinte. 
Pentru un nivel mai ridicat de surpriza si distractie, spune-i sa tina aceasta lista secreta, astfel incat sa le afli abia in ziua respectiva.

Alte recomandari utile:

 • Alege o zi in care sunteti odihniti si relaxati - un astfel de experiment va fi solicitant pentru parinti
 • Alege o zi in care nu ai alte responsabilitati, astfel incat sa te poti bucura pe deplin de timpul petrecut impreuna cu copilul tau

Motive pentru care sa ai o zi in care spui numai „DA” copilului tau

Ii oferi copilului un sentiment mai ridicat de autonomie. Tot mai des parintii incearca sa petreaca timpul, energia si banii incercand sa creasca nivelul de competenta al copilului, uitand ca el are nevoie sa isi dezvolte si autonomia. Astfel, copiii ajung sa aprecieze lucrurile care sunt facute pentru ei, in loc de impreuna cu ei. In absenta autonomiei, copiii si adolescentii se simt neajutorati si mai putini rezilienti in fata provocarilor sau a obstacolelor. Ei au nevoie sa invete ca pot face alegeri bune, dar pot si sa greseasca si sa fie bine. Sentimentul autonomiei este crucial in perioada adolescentei, insa autonomia se dezvolta treptat, de la cele mai mici varste.

Este un exercitiu de relaxare pentru parinti. O asemenea idee te poate ajuta sa experimentezi un nivel mai scazut de control si autoritate asupra copilului. Multi parinti tind sa controleze excesiv comportamentul copiilor, uitand sa isi concentreze atentia asupra relatiei dintre ei. O zi in care spui doar „Da” este ocazia perfecta de a renunta la control si a te concentra asupra bucuriei pe care o puteti trai impreuna.

Il vei cunoaste mai bine pe copilul tau. O zi in care nu il refuzi pe copil este o modalitate perfecta de a descoperi ce il bucura, ce il intereseaza si ce idei noi are. Ii dai ocazia sa isi exprime atat dorintele, cat si creativitatea si spiritul de aventura.

Veti petrece momente frumoase impreuna, creand amintiri de neuitat. Copiii nu vor uita zilele de acest fel, pentru ca vor insemna libertate si bucurie. In plus, un asemenea experiment va poate apropia mai mult si va poate ajuta sa aveti o comunicare mai deschisa si mai relaxata in general.

Ii arati ca ideile si dorintele sale sunt importante pentru tine. Cand copiilor li se refuza majoritatea cerintelor sau ideilor, pot ajunge la convingerea ca ideile lor nu sunt valoroase sau ca parintii si cei din jur nu le considera importante. In timp, aceasta convingere va afecta curajul copilului de a aduce sugestii sau de a-si exprima parerile in alte contexte.


O zi in care spui doar Da copilului poate fi distractiva si relaxanta, dar si obositoare pentru parinti. Pentru a evita conflictele sau dezamagirile, este esential sa stabiliti reguli clare pentru aceasta zi si sa te inarmezi cu o doza suplimentara de umor, relaxare si spirit de aventura.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe