Trei tipuri de autocontrol
Cum se manifesta la copii
Autocontrolul este capacitatea de a ne controla actiunile, emotiile si gandurile, astfel incat sa ne putem atinge obiectivele de lunga durata. Autocontrolul este esential pentru starea de bine emotionala, fizica si financiara pe termen lung si se dezvolta in copilarie, prin exercitiu, dar si cu ajutorul relatiilor emotionale sigure.
Citeste si:
Un exercitiu care dezvolta autocontrolul
Autocontrolul si succesul in viata
Trei tipuri de autocontrol
Controlul impulsurilor
Impulsivitatea este normala la varste mici, 1-3 ani, cand copiii nu pot anticipa consecintele actiunilor lor. Pe masura ce cresc insa, este important sa poata sa se opreasca inainte de a actiona, pentru a reflecta asupra felului in care actiunile lor ii vor afecta pe ei insisi si pe cei din jur.
Cand copiii au probleme cu controlul impulsurilor, poti observa comportamente precum:
- copilul intrerupe frecvent conversatiile celor din jur desi stie ca nu este politicos
- se grabeste sa termine lectiile si nu isi concentreaza atentia asupra acestora
- incepe mai multe activitati fara sa le termine
- reactioneaza exagerat cand este suparat sau furios
- amana responsabilitatile pentru ca prefera sa faca alte activitati mai placute
Controlul emotiilor
Abilitatea de a gestiona emotii se dezvolta in timp, insa atunci cand copiii au probleme cu controlul emotiilor, efectele devin rapid vizibile, mai ales in relatiile cu cei din jur.
Cum se manifesta un control redus al emotiilor in randul copiilor?
- reactii emotionale intense si de lunga durata, atat pozitive, cat si negative
- emotii intense in urma unui esec, a unei greseli sau a unei critici constructive
- lipsa tolerantei la frustrare - cand intampina dificultati sau obstacole, renunta usor
- reactii emotionale zgomotoase cand sunt fericiti sau tristi
Controlul miscarilor
Capacitatea de a controla felul, viteza si momentul in care se misca propriul corp este importanta pentru siguranta copiilor, dar si pentru adaptarea lor la diverse medii sociale, precum gradinita sau scoala. Pentru multi copii, emotiile puternice precum bucuria sau entuziasmul pot duce la dificultati in a controla miscarile. Insa, in timp, copiii isi dezvolta capacitatea de a control a propriilor actiuni.
Cum iti dai seama daca un copil are dificultati legate de controlul miscarilor?
- ii este greu sa stea asezat - in banca sau la masa, de exemplu
- isi misca mainile si picioarele tot timpul
- are miscari atat de bruste sau rapide incat loveste obiecte sau alte persoane
- alearga sau se agita chiar si atunci cand este rugat sa se opreasca
Problemele legate de autocontrol in randul copiilor pot sa apara intr-unul sau mai multe dintre domeniile de mai sus. Cu cat observi mai atent comportamentele si reactiile copilului tau, cu atat mai usor va fi sa intelegi in care sfera are mai multa nevoie de ajutor copilul tau.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Interviu Andreea Feraru, psiholog, despre terapia de familie: „Cand o floare nu infloreste, repari mediul in care creste, nu floarea."
Andreea Feraru este mama a doi baieti, psiholog clinician cu formare in consiliere experientiala, psihoterapie sistemica si psihoterapie corporala, in curand facilitator in Constelatii Familiale. Misiunea ei, asa cum o rezuma ea insasi, este sa insoteasca oamenii in „Calatoria catre centrul Fiintei" cu multa blandete si respect.
-
Parintii imaturi emotional. Efectele la maturitate
Imaturitatea emotionala a parintilor ii poate afecta pe copii pe termen lung. Iata care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta la maturitate copiii crescuti de parinti imaturi.
-
Motivatie si activare - copiii au nevoie de amandoua
Deseori ne concentram atentia asupra nivelului de motivatie al copiilor - cum le crestem interesul si motivatia de a invata lucruri noi sau de a citi, de exemplu. Insa cand ne orientam atentia doar asupra motivatiei, pierdem din vedere un element la fel de important: activarea.
Adauga tu primul comentariu: