characters characters

Trasaturile pozitive ale copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 iunie 2022    |   640 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

trasaturi pozitive
Este usor sa observam trasaturile negative ale noastre, dar si ale celor din jur. Cand vine vorba insa de trasaturile pozitive, poate fi mai greu sa le constientizam. Cum ii ajutam pe copii sa isi identifice trasaturile pozitive, pentru a le pune in valoare si a-i ajuta sa aiba succes? Iata cateva idei.

Citeste si:


Trasaturile pozitive de caracter


Calitatile pozitive ale copilului tau


Cum identifici trasaturile pozitive ale copilului tau


Exercitiu zilnic de reflectie

In fiecare zi, timp de cateva saptamani, recomanda-i copilului tau sa ia o pauza sau doua (isi poate programa alarme pe telefon la momente diferite din zi).

  • Cand ia pauza, spune-i sa noteze intr-o agenda care este activitatea in care era implicat. Ce rezultate a obtinut in aceasta activitate? Daca alarma suna intr-un moment de relaxare, de exemplu cand se uita la un film, poate scrie despre o activitate pe care a realizat-o inainte de a incepe sa se uite la film.
  • Apoi poate scrie ce emotii si ganduri i-au trecut prin minte cand a realizat activitatea descrisa mai sus. De exemplu, i-a placut sa scrie o compunere in limba engleza sau i-a fost greu sa inteleaga un articol despre o descoperire stiintifica.
  • Roaga-l pe copil sa dea o nota de la 1 la 10 activitatii respective, in functie de cat de mult i-a placut.
  • Roaga-l sa se gandeasca, de la 1 la 10, la cata energie a castigat realizand acea activitate. Trasaturile noastre positive naturale se manifeta in activitatile care ne fac placere si ne dau energie, nu o epuizeaza.
  • La final, este important sa scrie ce calitati sau trasaturi pozitive crede ca a folosit in timpul activitatii respective. De exemplu, daca a realizat o pictura, este vorba de talent artistic, imaginatie si abilitati practice.

Acest exercitiu este potrivit preadolescentilor si adolescentilor si este util daca are loc pe o perioada mai lunga. De asemenea este important sa vorbesti copilului despre cat de diverse sunt trasaturile positive ale oamenilor. Nu doar talentul artistic sau stiintific se incadreaza in aceasta categorie, ci si abilitatile de relationare cu cei din jur, capacitatea de concentrare a atentiei asupra unei activitati de lunga durata, atentia la detalii, simtul estetic, capacitatea de a organiza timpul eficient etc.

Exercitiul cadranelor

Acesta este un exercitiu care ii ajuta pe adolescent sa isi vada trasaturile pozitive in relatie cu cei din jur.

Imparte o foaie in patru dreptunghiuri egale. In primul cadran, roaga-l pe copil sa raspunda la intrebarile urmatoare: Ce abilitati naturale am eu? Ce este usor pentru mine, dar pentru altii pare greu? Ce calitati apreciaza cei din jur la mine? Ce calitati admir la cei din jur? De exemplu, simtul umorului.

In al doilea cadran, roaga-l pe copil sa se gandeasca la urmatoarele intrebari: Ce se intampla cand abuzez de aceasta calitate? Ce spun cei din jur cand folosesc aceasta calitate prea mult? Ce imi reproseaza cei din jur? Ce comportamente tind sa justific deseori la mine si la cei din jur, uneori poate prea mult? De exemplu, cand folosim simtul umorului in mod excesiv in relatiile cu cei din jur, putem sa ii ofensam cu usurinta sau sa parem superficiali.

In al treilea cadran, roaga-l pe copil sa se gandeasca la opusul situatiei descrise anterior. Ce l-ar putea opri din a folosi simtul umorului in mod excesiv? Cum arata o persoana cu simtul umorului care stie cand fie si serioasa?

In ultimul cadran, roaga-l sa se gandeasca la opusul calitatii sale positive. Ce il deranjeaza la cei din jur? Cum se manifesta opusul calitatii sale? Cum arata o persoana care da dovada de un exces de calitate opusa? De exemplu, cum arata o persoana fara simtul umorului.


Dupa ce a completat cele patru cadrane, copilul tau poate avea o imagine de ansamblu asupra felului in care trasaturile noastre pozitive pot fi folosite in excess au folosite prea putin. De asemenea, este mai usor pentru copii sa inteleaga felul in care pot gasi un echilibru intre doua tendinte extreme.


Pentru a face aceste activitati mai interesante, poti realiza aceste exercitii alaturi de copilul tau. Pentru al doilea exercitiu, ii poti cere ajutorul adolescentului tau. Cum vede el trasaturile tale pozitive? Cand le manifesti in exces si cand le folosesti prea putin? Poate fi o ocazie perfecta de a reflecta asupra relatiei dintre tine si copil si la lucruri pe care le puteti schimba impreuna.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe