characters characters

Ticurile la copii - ce sunt si cum se trateaza

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 martie 2013    |   5976 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

In jur de 20% din copii prezinta cel putin un tic motor sau vocal in dezvoltarea lor pana la varsta adolescentei, sustin expertii. Ticurile pot sa dispara in minim 3 luni de zile, iar un diagnostic de tulburare psihica se pune numai daca ticul se manifesta pe o durata de minim un an. Asadar, daca observi la copilul tau anumite gesturi, miscari sau sunete repetitive si te ingrijoreaza faptul ca s-ar putea sa fi dezvoltat un tic, citeste in continuare.
 

Ce sunt ticurile?

Ticurile sunt miscari involuntare, rapide si stereotipe care implica deseori anumite grupe musculare. Ele sunt de scurta durata si pot fi partial controlate, insa e nevoie in primul rand ca persoana in cauza sa le constientizeze, iar efortul este destul de mare. Totusi, cu cat incercam sa le controlam mai mult, mai tarziu vor reaparea fara a fi constienti de ele si vor avea o durata si o intensitate mai mare de manifestare. Ticurile pot insemna: clipit, grimase faciale, umflarea narilor, deschiderea gurii, datul din picior, rosul unghiilor, invartirea parului pe degete, batutul din degete pe masa etc.

De ce apar ticurile?

Cauzele ticurilor sunt inca dezbatute. Initial, acestea au fost legate de factori emotionali, insa studiile recente gasesc o legatura intre aparitia ticurilor si factori genetici si biologici.
Cel mai frecvent, ticurile sunt mai accentuate atunci cand nivelul de stres este ridicat, in momente de anxietate si de oboseala. In plus, anumite medicamente prescrise copilului pot sa genereze simptome specifice ticurilor.

Cate tipuri de ticuri exista?

-    Ticuri vocale: repetarea unor cuvinte, sunete ciudate, fornait, suierat etc.
-    Ticuri motorii:  comportamente si gesturi care pot fi simple sau complexe (atunci cand exista o combinatie de doua sau mai multe ticuri);

Ce este sindromul Tourette?

Diagnosticul de sindrom Tourette se pune atunci cand exista o combinatie de ticuri vocale si motorii. Deseori, sindromul Tourette este insotit de simptome specifice tulburarii de hiperactivitate si deficit atentional (ADHD), dar si tulburarii obsesiv-compulsive. Originea acestei tulburari este genetica, astfel ca, daca cineva din familie a fost diagnosticat la un moment dat cu acest sindrom, sansele ca si copilul sa prezinte simptome ale tulburarii cresc.

Cum se trateaza ticurile?

Tratamentul depinde de severitatea lor. De cele mai multe ori, nu este nevoie de un tratament medicamentos sau de o interventie a unui psiholog fiindca ele dispar de la sine. In alte cazuri, un control la medical de familie si ulterior la un neuropsihiatru poate insemna un tratament medicamentos pe care copilul este nevoit sa il ia pentru o perioada de timp. In plus, terapia comportamentala este de mare ajutor in reducerea frecventei ticurilor.

Ticurile pot sa afecteze starea emotionala a copiilor fiindca ii pun pe acestia de cele mai multe ori in centrul atentiei celor din jur. E nevoie de mult sprijin si intelegere din partea parintilor, dar si de informatii corecte oferite celor din jur pentru a-l ajuta pe copilul cu ticuri sa treaca mai repede peste aceasta perioada. Tu ai observat la copilul tau prezenta unor ticuri?

 

Citeste si despre:
Ticurile verbale la copii
Ticurile motorii sau de miscare la copii

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe