characters characters

Suntem pregatiti pentru clasa pregatitoare?

Propus de: Gabriela Bate   |   07 februarie 2012    |   3487 vizualizări

Varsta: 6 ani.

Suntem pregatiti pentru clasa pregatitoarePotrivit Legii Educatiei Nationale, din 2012 copiii de sase ani trebuie inscrisi, in mod obligatoriu, in clasa pregatitoare, premergatoare clasei I. Cum scolile, in special cele din mediul urban, nu au spatii pentru inca un rand de clase, responsabilii din invatamant spun ca, cel putin pana se vor construi noi sali de clasa, se va face un compromis si copiii vor ramane si in clasa pregatitoare la gradinite. Asadar, clasa pregatitoare va putea functiona fie la gradinite, fie la scolile primare, apti sa predea fiind si profesorii de invatamant primar, si cei de preprimar. Consiliul de Administratie al scolii va fi cel care va decide (sau consortiul scolar), avand in vedere resursa umana si baza materiala. Daca nu se vor concepe consortii scolare echilibrate ca resurse si baza materiala, se va crea un haos. Consiliul director va stabili in ce spatiu se va desfasura clasa pregatitoare.

Introducerea clasei pregatitoare ca etapa scolara intre gradinita si clasa I starneste numeroase intrebari atat din partea cadrelor didactice, cat si din partea parintilor, care nu stiu ce se va intampla cu copiii ce implinesc sase ani pana la 01.09.2012 si/sau pana la 31.12.2012. Unde vor desfasura cursuri? In cadrul gradinitei sau al scolii? Are scoala la care doresc sa-mi inscriu copilul spatiul necesar pentru a functiona in conditii optime clasa pregatitoare? Cine-i va indruma? O educatoare cu dubla specializare, o invatatoare? Un profesor pentru invatamantul prescolar? Care va fi continutul curriculei corespunzatoare nivelului de dezvoltate 6-7 ani a copilului meu? Ce se va intampla cu copilul meu, daca nu a frecventat deloc gradinita pana la data de 01.09.2012, cand –potrivit Legii nr.1/2011-trebuie sa-l inscriu in clasa pregatitoare? Cine, cum si cand ”recupereaza” continuturile curriculare neasimilate? Iata doar cateva din aspectele inca neclare, confuze.

Cert este ca acei copii de sase ani care in anul scolar 2011-2012 vor fi inscrisi la gradinita, in grupa mare pregatitoare, vor fi inscrisi in anul scolar 2012-2013 in clasa I. Copiii in varsta de cinci ani care in anul scolar 2011-2012 vor fi inscrisi la gradinita, in grupa mare, vor fi inscrisi in anul scolar 2012-2013 in clasa pregatitoare si ca la finalul clasei pregatitoare, cadrul didactic responsabil, indiferent cine va fi acesta, va realiza un raport de evaluare a competentelor copilului. Fiecare elev va dispune de un portofoliu educational, in cadrul caruia vor fi incluse atat diplome, cat si certificate obtinute in urma evaluarii competentelor, iar la gradinita vor ramane copiii din grupa ante-prescolara, grupa mica si grupa mijlocie.

In calitate de director, dar si de manager al unei grupe de prescolari de 5-6 ani, care urmeaza a fi inscrisi in clasa pregatitoare, an scolar 2012-2013, am aplicat, in cadrul activitatii de parteneriat educational cu parintii, un chestionar vizand opinia acestora cu privire la oportunitatea(acordul/dezacordul) noii prevederi a Legii Educatiei Nationale/2011 si parerea personala in legatura cu capacitatea copiilor, dar si a parintilor, de adaptabilitate la schimbarea vizata.

Centralizarea datelor este mai mult decat graitoare:
 
Variante raspuns Schimbare "acceptabila" Schimbare "discutabila" Schimbare "inacceptabila" "Nu ma pot pronunta"
 Procente  5,7% 11,3%  81,2%  1, 8%
 
Investigarea s-a realizat pe un esantion de 30 de parinti din 60, care urmeaza a-si inscrie copiii in clasa pregatitoare, an scolar 2012-2013.

Alta modificare foarte importanta prevazuta in noua Lege a Educatiei prevede infiintarea unor consortii scolare. Acestea ar urma sa duca la cresterea calitatii invatamantului si ar rezolva o mare problema: cea a miscarii personalului didactic.

Profesori din acelasi consortiu vor putea „migra" de la o unitate scolara la alta in cazul vacantarii unor posturi. De asemenea, elevii care invata in scoli cu baze materiale precare, vor putea utiliza dotarile mai performante de la scolile din consortiu. Apare, in situatia infiintarii clasei pregatitoare, intrebarea pertinenta a cadrelor didactice din cadrul gradinitelor constitutive ale consortiilor scolare (sau chiar independente): daca clasa 0 ramane in cadrul (spatiul) unitatii prescolare, cine va prelua clasa pregatitoare? Cadrul didactic cu dubla specializare (invatator-educator) sau profesorul pentru invatamantul prescolar care are doar specializarea de educatoare, dar prin completarea corespunzatoare a studiilor este incadrat ca  profesor pentru invatamantul prescolar?
La clasele pregatitoare de la gradinita vor preda educatoarele, iar la cele de la scoala vor preda invatatorii?

Anul pregatitor (sau “clasa zero”) ar constitui baza pentru scolaritate si are de partea sa deja o experienta relevanta in tari de referinta. In SUA, spre exemplu, programul Obama-Biden in educatie prevede 'voluntary, universal preschool”. Legea Educatiei din Romania face din acest „an pregatitor” ceva obligatoriu, fara insa a preciza unde se plaseaza “anul pregatitor” – in gradinita sau in scoala –ceea ce genereaza atat in randul parintilor, cat si in randul cadrelor didactice, confuzie, incertitudine si chiar nesiguranta. In opinie personala, avand in vedere experienta profesionala, varsta copilului, varietatea situatiilor concrete, ratiuni psihofiziologice, experienta altor tari si alte aspecte –  „anul pregatitor” ar fi oportun sa fie integrat  gradinitei, iar demersul didactic sa revina (respectand principiul continuitatii) educatoarelor care manageriaza in prezent grupa mare (5-6 ani) si respectiv mare pregatitoare (6-7 ani).

Aceasta, cel putin in perioada imediat urmatoare, pe parcursul unui an scolar sau doi, pana la momentul clarificarii aspectelor ambigue legate de aceasta prevedere legislativa (capacitatea scolilor de a asigura resursa umana, materiala si financiara, auxiliarele didactice si nu in ultimul rand experienta la grupa a educatoarelor, a profesorilor pentru invatamantul prescolar), pentru desfasurarea in conditii optime a actului educational, avand in vedere segmentul uman deosebit de delicat ce este vizat de prevederile ce urmeaza a intra in vigoare din toamna anului 2012, micutii bobocei.

Spune-ne si tu ce crezi: suntem pregatiti pentru clasa pregatitoare?

      
Prof.inv.presc.Bate Gabriela

Gradinita program prelungit nr.10 Brasov


Iti recomandam sa citesti si:
•    Ce trebuie sa stii despre clasa pregatitoare
•    Intrebari frecvente si raspunsuri despre inscrierea in clasa pregatitoare
•    Calendarul inscrierii in clasa pregatitoare si clasa intai
•    Discuta pe forum- Introducerea clasei pregatitoare: pro sau contra?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum am inceput clasa pregatitoare
    Cum am inceput clasa pregatitoare 21
    02 octombrie 2013   

    Dupa primele saptamani de scoala, au aparut si reactiile si parerile referitoare la clasa pregatitoare. Multi parinti si profesori au dezaprobat aceasta masura si felul in care a fost implementata, insa apar si reactii pozitive: copiilor se pare ca le place la clasa pregatitoare. Ne povesteste despre aceasta experienta o mamica, in randurile care urmeaza.

  • Dupa gradinita...
    Dupa gradinita...
    10 august 2009   

    Ca orice inceput, primul an de scoala poate fi dificil pentru copilul tau, chiar daca s-a adaptat bine la gradinita. Clasa intai poate prezenta pentru multi copii si parinti o serie de provocari. In general, acestea apar pentru ca au loc mai multe schimbari carora copilul trebuie sa le faca fata. Apare un mediu nou, cu reguli mai stricte, noi activitati (joaca este inlocuita de invatare), o noua autoritate, invatatoarea sau invatatorul. Este un moment in care se poate instala usor fobia scolara.

  • Sunt Parinte in era digitala. Cum ma descurc?
    Sunt Parinte in era digitala. Cum ma descurc? 34
    29 noiembrie 2013   

    Oricare ar fi varsta copilului tau, calculatorul a devenit o parte importanta a vietii sale. Vrei sa te asiguri ca influenta sa asupra educatiei copilului va fi una pozitiva.De asemenea, incerci sa te adaptezi schimbarilor pe care computerul le aduce in sfera preocuparilor, intereselor si obiceiurilor copilului.

Mai multe