characters characters

Ce trebuie sa stii despre clasa pregatitoare

21 februarie 2012    |   10215 vizualizări
Ce trebuie sa stii despre clasa pregatitoareIata cele mai importante informatii despre inscrierea copilului in clasa pregatitoare sau clasa zero, conform Metodologiei privind cuprinderea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa intai in anul scolar 2012-2013, aprobata de Ministerul Educatiei.
 

Cum stabilesti clasa in care va fi inscris copilul

1. Copiii care implinesc 7 ani pana la data de 31 august inclusiv vor fi inscrisi in clasa I.

2. Copiii care implinesc 6 ani pana la data de 31 august 2012 inclusiv vor fi inscrisi in clasa pregatitoare (clasa zero). Prin exceptie, copiii care implinesc 6 ani pana la data de 31 august 2012 inclusiv pot fi inscrisi in clasa intai, in urmatoarele doua situatii:

 

a) la solicitarea in scris a parintelui, daca sunt inscrisi si frecventeaza in anul scolar 2011-2012 grupa mare, pregatitoare pentru scoala;

b) la solicitarea in scris a parintelui, daca nu sunt inscrisi in grupa mare, pregatitoare pentru scoala in anul scolar 2011-2012, dar  evaluarea psihosomatica a copilului arata ca acesta este pregatit pentru a face fata clasei I.

3. Parintii ai caror copii implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2012 inclusiv pot sa-si inscrie copiii in clasa zero daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice a acestora atesta pregatirea copiilor pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare.

4. Parintii copiilor care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2012 inclusiv care nu opteaza pentru inscrierea copiilor lor in clasa pregatitoare in anul scolar 2012-2013 sau ai celor pentru care evaluarea psihosomatica arata ca nu sunt pregatiti pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare isi vor inscrie copiii la gradinita, in grupa mare.

Evaluarea psihosomatica a copilului se realizeaza in cadrul centrului judetean/al municipiului Bucuresti de resurse si asistenta educationala (CJRAE/CMBRAE), in perioada 20-29 februarie 2012

Informatiile referitoare la perioada de desfasurare a evaluarii psihosomatice, la programul zilnic stabilit pentru aceasta si la adresele unitatilor si institutiilor la care se desfasoara evaluarea vor fi afisate la toate unitatile de invatamant si pe site-ul ISJ/ISMB.

Rezultatul evaluarii este comunicat, in scris, parintelui care a solicitat evaluarea si nu poate fi contestat.

Cum alegi unitatea de invatamant la care iti inscrii copilul?

Toti copiii ai caror parinti solicita inscrierea in clasa zero, respectiv in clasa I, la scoala de circumscriptie vor fi inmatriculati la unitatea de invatamant solicitata.
Pe locurile libere, se inscriu si se inmatriculeaza copiii care provin din alte circumscriptii scolare.
Numarul locurilor libere este calculat ca diferenta dintre numarul de locuri alocate pentru un anumit nivel de clasa (clasa pregatitoare, respectiv clasa I) si numarul de copii din circumscriptie care trebuie inscrisi la acel nivel de clasa.

Daca intr-o unitate de invatamant numarul cererilor de inscriere de la parinti din afara circumscriptiei scolare este mai mare decat numarul de locuri libere, se aplica, in aceasta ordine, urmatoarele criterii de departajare:
a) existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului;
b) existenta unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parinti sau provine de la o casa de copii;
c) existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un parinte sau provine dintr-o familie monoparentala;
d) existenta unui document care dovedeste ca unul dintre parinti este cadru didactic/cadru didactic auxiliar/angajat in invatamant;
e) existenta unui frate/a unei surori a copilului, inmatriculat/inmatriculata in unitatea de invatamant la care se solicita inscrierea.

In plus, fiecare unitate de invatamant va stabili criterii specifice de departajare, care se aplica daca exista copii aflati la egalitate din punctul de vedere al criteriilor mentionate mai sus.

Etapele de inscriere in clasa pregatitoare sau clasa intai

 
Citeste calendarul detaliat al etapelor de inscriere in clasa pregatitoare sau in clasa intai.
 
Prima etapa de inscriere (2 martie- 19 martie 2012)
In prima etapa sunt procesate doar cererile parintilor care solicita inscrierea copiilor la scoala de circumscriptie. Completarea cererii de inscriere se face la scoala de circumscriptie
Aplicatia informatica nu permite inscrierea copilului la mai multe unitati de invatamant. De asemenea, nu vor fi procesate cererile depuse de parintii care au domiciliul in afara circumscriptiei scolare.
Toti copiii ai caror parinti au solicitat inscrierea la scoala de circumscriptie vor fi inmatriculati conform optiunii, in perioada prevazuta de calendarul inscrierii. La scoala de circumscriptie,
se afiseaza lista candidatilor inmatriculati dupa prima etapa.

A doua etapa de inscriere (19 martie- 4 aprilie 2012)
In a doua perioada de inscriere, la unitatea de invatamant la care parintele doreste inscrierea copilului, se completeaza cererile-tip de inscriere ale parintilor din afara circumscriptiei scolare. Parintii care au depus dosare si au semnat cererile – tip de inscriere in prima etapa nu pot depune cereri de inscriere in a doua etapa.

A treia etapa de inscriere (23- 27 aprilie 2012)
In a treia etapa de inscriere se depun si se proceseaza cererile parintilor care initial au solicitat inscrierea la alta scoala decat scoala de circumscriptie, dar nu au fost admisi, din lipsa de locuri si doresc intoarcerea la scoala de circumscriptie.
In a treia etapa de inscriere se depun si cererile parintilor din circumscriptia scolara, care doresc inscrierea la scoala de circumscriptie, dar care nu au participat la etapele anterioare de inscriere.

A patra etapa de inscriere (2-21 mai 2012)
In a patra etapa de inscriere, comisia judeteana/a municipiului Bucuresti solutioneaza situatiile copiilor care nu au fost cuprinsi intr-o scoala in etapele anterioare.
Procedura de inscriere a copiilor care nu au fost cuprinsi in nici o unitate de invatamant in etapele anterioare este stabilita de comisia judeteana/a municipiului Bucuresti si este comunicata prin afisare la unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului.

Discuta si pe Forum despre masura introducerii clasei pregatitoare.
 
Iti recomandam sa citesti si:

Comentează:
5 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Ela    21.08.2012 - 05:10
    As vrea sa stiu si eu ce trebuie unui copil in clasa 0 , ce vor face acestia in clasa 0, cu ce trebuie un parinte sa se pregateasca (caiete, stilouri... ?) vor fi nevoiti copii care deabia au 6 anisori sa duca dupa ei genti cu caiete si carti sau mai exact ce inseamna clasa 0. As mai vrea sa mentionez c copilul meu face 6 ani abia pe 18 octombrie .. si aproape am fost nevoita sa`l inscriu in clasa 0, pentru ca la gradinita unde era el in grupa mijlocie .. nu mai este si grupa mare anul acesta .. o mare porcarie ...deci copilul meu va merge in clasa 0 fara grupa mare ...un mare ....!
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    12.03.2012 - 21:22
    @alexandra: Deoarece baiatul tau va avea in septembrie 5 ani si 3 luni, va trebui evaluat psihosomatic in vederea inscrierii lui in clasa pregatitoare, la scoala. Este necesar sa te adresezi inspectoratului scolar de care apartii, pentru a solicita aceasta evaluare. Succes!
  • Utilizator Anonim
    alexandra    11.03.2012 - 12:43
    baietelul meu va avea 5 ani si 3 luni in septembrie as putea sal inscriu la grupa pregatitoare
  • Utilizator Anonim
    Adriana    17.02.2012 - 09:25
    Clasa pregatitoare dupa a mea,are ca scop unele interese ale unor oameni "binevoitori".daca am un copil nascut in 23 august 2006 si nu vreau sa il dau la clasa pregatitoare pentru ca inca totul este un mare necunoscut si vreau sa mai mearga inca un an la gradinita de ce mi se pune problema ca anul viitor va fi obligat sa mearga tot in clasa zero si nu in clasa 1.caci un copil nascut in noiembrie 2006 ,anul viitor va merge in clasa zero si peste doi ani in clasa 1.va ajunge in clasa 1 la 8 ani
    o porcarie.sa dea cineva explicatie la treeaba asta.
  • Utilizator Anonim
    Emiliana    31.01.2012 - 18:18
    Clasa pregatitoare este o alta aiureala,atata timp cat nu se stie nici cine o va pregati nu se stie nici ce contine programa, fara o cercetare psihopedagogica este doar o gaselnita de a face oamenilor de lucru si de a da impresia ca cineva se ocupa de viitorul acestei natiuni.