characters characters

Stresul de Sarbatori – 4 roluri pe care ni le asumam involuntar

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 decembrie 2021    |   463 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

stresul de sarbatori - 4 roluri pe care ni le asumam involuntar
Sarbatorile inseamna momente de bucurie si relaxare, dar pot fi si surse de stres, ingrijorare si oboseala. Deseori, stresul de sarbatori apare pentru ca fiecare dintre noi ne asumam un anumit rol in aceasta perioada, deseori fara sa ne dam seama.

Citeste si:

Cum gestionam mai usor stresul de sarbatori


Izbucnirile emotionale ale parintilor


Stresul de Sarbatori. Patru roluri pe care ni le asumam involuntar


Persoana care controleaza totul. Unii oameni au idei foarte clare despre cum vor sa arate sarbatorile, bazandu-se mult pe amintirile pe care le au din propria copilarie sau pe imagini ideale pe care si le-au creat in timp. Daca te incadrezi in aceasta categorie, ai motivatia, energia si atentia la detalii care sunt necesare pentru a transpune in practica ideile si proiectele de Sarbatori. Fie ca este vorba de meniu, cadouri, decoratiuni, planuri de vacanta si activitati in familie, preferi sa ai controlul asupra tuturor detaliilor. Aceasta tendinta este insotita deseori de perfectionism, iar printe rezultatele mai putin dezirabile ale acestuia se numara un nivel ridicat de stres, conflicte si critica excesiva adresata celor din jur cand acestia incearca sa ajute si epuizare fizica si emotionala. In plus, cei din jur pot sa simta ca propriile idei nu sunt luate in considerare, ca nu sunt utili si ca nu au contribuit cu nimic la crearea atmosferei de sarbatori. In plus, sarbatorile in familie sunt astfel lipsite de spontaneitate.


Persoana care sta pe margine. Persoanele care nu se implica in organizarea sarbatorilor sau care decid sa nu organizeze evenimente speciale de Craciun, Anul Nou sau Paste sunt la capatul opus fata de categoria anterioara. Deseori, singuratatea, izolarea sau evenimente dureroase sunt motivele pentru care persoanele din aceasta categorie aleg sa pastreze distanta fata de alte persoane cu ocazia sarbatorilor. Alteori, persoanele din aceasta categorie nu isi asuma responsabilitati in familie legate de sarbatori, din diverse motive: relatii dificile, stereotipuri de gen (legate de rolurile diferite ale femeilor si barbatilor).


Persoana care se simte obligata sa participe la sarbatori. In unele situatii, fiecare dintre noi s-a incadrat in aceasta categorie: evenimentele de Craciun din cadrul companiilor, reuniunile de familie dificile sau petrecerile care necesita multa munca si pregatire pot fi deseori resimtite ca o obligatie si mai putin ca o sursa de bucurie. Cand vine vorba de reuniunile de familie, relatiile dificile de familie sunt deseori motivul pentru care unele persoane se pot simti mai degraba stresate si fortate sa participe la sarbatori.


Persoana care se simte suprasolicitata. Pregatirile pentru sarbatori ocupa mai mult timp decat avem la dispozitie, dorintele noastre se traduc in cheltuieli mai mari decat ne-am permite, iar eforturile necesare ne epuizeaza deseori energia fizica si emotionala. Nu este de mirare ca deseori ajungem sa ne simtim epuizati si coplesiti de tot ce avem de facut.


Toate aceste roluri sau reactii la stresul sarbatorilor sunt naturale si apar in urma asteptarilor pe care le avem fata de noi insine si pe care credem ca cei din jur le au fata de noi. Cu mai multa compasiune, umor si flexibilitate, putem reusi sa nu lasam stresul sa ne fure bucuria autentica a sarbatorilor.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Rezolutii pentru anul nou
    Un alt fel de rezolutii pentru Anul Nou
    27 decembrie 2022   

    Fiecare inceput de an aduce in prim plan sperante, planuri, dorinte si obiective. Deseori insa rezolutiile pentru Anul Nou raman neimplinite, din diferite motive - sunt prea numeroase, prea generale sau prea putin planificate. Iti propunem un alt fel de rezolutii pentru 2023.

  • Compasiunea in perioada Sarbatorilor
    Compasiunea in perioada Sarbatorilor
    21 decembrie 2022   

    Antidotul pentru un nivel excesiv de stres in pregatirile pentru Craciun si Anul Nou consta in adoptarea compasiunii fata de noi insine si fata de cei din jur.

  • Conflictele in familie de Sarbatori
    Cum evitam conflictele in familie de Sarbatori
    09 decembrie 2022   

    Sarbatorile sunt o sursa de bucurie, dar si de tensiune in familie. Cum evitam conflictele in familie in aceasta perioada?

Mai multe