characters characters

Un alt fel de rezolutii pentru Anul Nou

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 decembrie 2022    |   445 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

rezolutii de anul nou
Fiecare inceput de an aduce in prim plan sperante, planuri, dorinte si obiective. Deseori insa rezolutiile pentru Anul Nou raman neimplinite, din diferite motive - sunt prea numeroase, prea generale sau prea putin planificate. Iti propunem un alt fel de rezolutii pentru 2023.

Citeste si:


Rezolutii de Anul Nou pentru o relatie de cuplu mai fericita


Rezolutii de Anul Nou pentru copii


Un alt fel de rezolutii pentru Anul Nou

La fel de importante ca noile obiceiuri sau noile planuri pentru a ne atinge obiectivele dorite sunt si obiceiurile vechi la care vrem sa renuntam sau actiunile sau convingerile la care trebuie sa renuntam pentru a reusi ce ne propunem. In pregatirea pentru noul an, iti propunem sa te gandesti la lucrurile la care vrei sa renunti, care nu te ajuta sau care te impiedica in drumul spre succes. Acelasi exercitiu de reflectie il poti propune si copilului sau adolescentului tau.

Iata cateva intrebari care va pot ajuta sa identificati rezolutiile "inverse" pentru Anul Nou:

  • Care sunt obiceiurile zilnice care va ocupa timp, dar nu va aduc beneficii evidente? De exemplu, timpul excesiv petrecut pe retelele de socializare poate fi relaxant pana la un anumit punct, dincolo de care devine obositor.
  • Care sunt convingerile sau gandurile care te impiedica sa incepi un proiect dorit sau o schimbare benefica pentru tine? Poate fi convingerea ca vei esua, teama de respingere, teama de a fi egoist sau chiar convingerea ca nu meriti sa dedici timp si efort pentru respectiva dorinta. De exemplu, parintii deseori au convingerea ca timpul si eforturile lor trebuie dedicate aproape in totalitate copiilor si familiei, iar prioritizarea propriilor nevoi este privita ca un act de egoism.
  • Care sunt obiceiurile care te impiedica sa ai o performanta mai buna? Pentru copii, este vorba de performanta scolara sau in cadrul cursurilor extrascolare, iar pentru parinti, poate fi vorba de performanta profesionala sau cea legata de activitati personale precum hobby-urile sau interesele. Posibile raspunsuri la aceasta intrebare sunt legate de procrastinare, organizarea timpului, strategii ineficiente de rezolvare a problemelor sau resurse inadecvate.
  • Care sunt activitatile care iti ocupa cel mai mult timp si cea mai multa energie in fiecare zi? In afara serviciu, exista pentru parinti o multime de responsabilitati care le ocupa timpul sau le consuma energia pe care le-ar putea folosi pentru alte scopuri - de exemplu, pentru un stil de viata mai sanatos (mai multa miscare) sau pentru dezvoltare personala sau profesionala (activitati de invatare, cursuri etc.). Pentru copii, in afara de scoala, aceste activitati pot fi mai degraba legate de relaxare si distractie (jocuri online, retelele de socializare etc.). 
  • Care sunt persoanele sau activitatile care nu va aduc bucurie? Deseori, relatiile cu cei din jur sunt ambivalente - uneori, interactiunile cu acestia sunt pozitive, alteori negative. Insa exista si relatii care tot timpul duc la emotii dificile - epuizare emotionala, frustrare, vinovatie sau rusine. Invata-l pe  copilul tau ca nu este obligatoriu sa dedice timp acestor feluri de relatii, la fel cum nici tu nu esti obligat sa faci acest lucru.

In functie de raspunsurile la aceste intrebari, puteti crea o lista de rezolutii pentru Anul Nou in care sa includeti lucrurile la care veti renunta. Iata cateva idei care va pot inspira.

In Noul An, voi renunta la:

Convingerea ca timpul si energia altor persoane sunt mai importante decat timpul si energia mea.

Convingerea ca inainte de a ma ocupa de nevoile personale, trebuie sa implinesc inttodeauna nevoile celor din jur.

Obiceiul de a petrece timp nelimitat pe retelele de socializare- in schimb, voi petrece doar o ora pe internet/pe telefon.

Obiceiul de a amana temele/munca/proiectele importante pe care le am de facut.

Obiceiul de a-mi intrerupe invatarea/munca pentru a raspunde la mesajele primite pe telefon sau pentru a verifica notificari.

Obiceiul de a alege alimentatie nesanatoasa, dar usor accesibila.

Obiceiul de a adormi tarziu pentru a avea mai mult timp in fata ecranului.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe