characters characters

Strategii de luare a deciziilor

Cand copilul spune „Nu stiu ce sa fac”

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 noiembrie 2018    |   3608 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

strategii de luare a deciziilor
Nimanui nu ii place sa greseasca. Nevoia de a se simti important si valoros se manifesta prin alegerile pe care le facem si cum comunicam aceste alegeri celor din jur. Atunci cand luam o decizie este normal sa ne dorim sa fie cea „corecta”, insa acest lucru nu se intampla de fiecare data.

Este usori sa neglijezi aceasta abilitate atunci cand te gandesti ce ai vrea sa il inveti pe copilul tau, deoarece este destul de „abstracta”: a lua decizii se poate referi la orice. Dar este una dintre cele mai importante abilitati de care copilul tau va avea nevoie pe masura ce va creste.

De ce este greu sa luam decizii?

  • Ne simtim coplesiti pentru ca exista prea multe optiuni de a alege
  • Decizia pe care ar trebui sa o luam pare mai complicata decat ne-am imaginat
  • Ne simtim constransi sa facem alegerea perfecta
  • Ne este frica sa nu facem alegerea/miscarea gresita


In asemenea situatii, devenim incapabili sa decidem, aparand „paralizia prin analiza”.


Paralizia prin analiza este o stare de supra-analizare sau gandire in exces a unei situatii astfel incat decizia sau actiunea nu este niciodata. Decizia poate fi considerata de catre persoana in cauza ca fiind extrem de complicata, cu prea multe optiuni, astfel ca in loc de a face ceva pentru a schimba situatia, persoana ramane paralizata in alegere. Uneori persoana poate cauta solutia perfecta si astfel nu indrazneste sa ia o decizie fiindca nu crede ca va fi cea mai buna. „Paralizia prin analiza”este un concept inrudit cu „paradoxul alegerii”, notiune definita de psihologul Barry Schwartz, care a analizat comportamentul oamenilor pusi in fata mai multor situatii de alegere. Paradoxul alegerii arata ca desi a avea mai multe optiuni ne poate ajuta sa obtinem rezulte mai bune, cu cat numarul optiunilor creste, cu atat creste si nivelul de anxietate si stres al persoanei care trebuie sa faca alegerea.

Citeste si:

Cum il ajuti pe copil sa isi descopere interesele

Ce inseamna aspiratiile


Ce poti sa faci pentru a-l ajuta pe copil sa ia decizii corecte?

  • Invata-l ca orice decizie aduce cu sine si consecinte care pot fi pozitive sau nu.
  • Parerea altor persoane il poate ajuta sa vada lucrurile din puncte diferite de vedere.
  • Pentru deciziile privind situatii pe care nu le cunoaste in totalitate, este bine sa ceara sfatul unui expert. De exemplu, daca adolescentul tau nu este sigur ca o anumita profesie i se potriveste, cel mai sigur mod in care poate decide daca o va urma sau nu este sa cunoasca oameni care practica profesia respectiva. Atunci cand isi aleg o facultate, multi adolescenti isi pot crea o imagine idealizata asupra profesiei pe care o vor avea. A cere informatii de la un profesionist in domeniul respectiv ii va ajuta sa isi formeze o parere realista si sa ia o decizie informata.
  • Recunoaste ca oricat de multa informatie ai avea, mereu va exista mai multa. Desi este posibil ca de fiecare data sa fi existat o decizie mai buna pe care ai fi putut-o lua, este important sa cunosti momentele optime.
  • Pentru situatiile in care are de ales intre doua sau trei optiuni pe care le cunoaste suficient de bine, dar care il atrag in aceeasi masura, invata-l urmatoarea strategie. Cere-i sa isi imagineze ca este obligat sa aleaga prima optiune. Cum s-ar simti daca nu ar avea de ales si ar trebui sa urmeze prima optiune? Care ar fi emotiile si sentimentele sale? Apoi cere-i sa isi imagineze ca este obligat sa aleaga a doua optiune si sa scrie cum s-ar simti in aceasta situatie. Apoi va trebui sa faca acelasi excercitiu si cu a treia optiune. Scriind raspunsurile pe hartie ii va fi mai usor sa isi dea seama care optiune este mai dezirabila de fapt.
  • Invata-l sa identifice anxietatea sau teama. Deseori, copiii fac alegeri dictate de frica sau anxietate. Pot alege sa nu participe la un concurs care ii intereseaza deoarece le este frica sa nu piarda, pot sa evite un curs extrascolar pentru ca le este teama ca nu sunt destul de talentati etc. Intreaba-l cum s-ar simti daca ar avea succes in aceste situatii. Ajuta-l sa constientizeze entuziasmul, bucuria si multumirea pe care le-ar simti daca ar depasi teama sau anxietatea. Astfel, il ajuti sa faca alegeri conduse de visele lui, nu de fricile lui.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe