characters characters

Ziua Mondiala a Stiintei pentru Pace si Dezvoltare 2022

10 noiembrie 2022    |   358 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Ziua Mondiala a Stiintei pentru Pace si Dezvoltare
Pe 10 noiembrie este sarbatorita Ziua Mondiala a Stiintei pentru Pace si Dezvoltare, cu scopul de a scoate in evidenta importanta rolului stiintei in societate si nevoia de a implica publicul larg in dezbateri privind probleme stiintifice actuale.

Creand o legatura mai puternica intre stiinta si societate, aceasta sarbatoare are scopul de a asigura accesul cetatenilor la informatii despre progresul stiintific. In plus, evidentiaza rolul pe care oamenii de stiinta il au in a intelege felul in care putem sa sustinem existenta pe aceasta planeta fragila in feluri cat mai sustenabile.

Tema din acest an este “Stiintele de baza pentru dezvoltarea sustenabila”. Stiintele sau cercetarea de baza/fundamentala este condusa de curiozitate, cu rolul de a largi cunoasterea si nu neaparat cu scopul de a gasi modalitati de aplicare a descoperirilor in scop commercial. Stiintele de baza pot duce la descoperiri care schimba domenii intregi de cunoastere, chiar daca intre momentul descoperirii stiintifice si aplicatia practica a acesteia trece mai mult timp. Un exemplu de descoperire stiintifaca fundamentala care a dus la transformati sociale majore este tranzistorul. Acesta a aparut pe piata in anii ’50, ca rezultat al aproximativ 50 de ani de cercetare stiintifica fundamentala. Aceasta inovatie a facut posibila tehnologia pe care o folosim astazi.

Poti gasi mai multe exemple de contributii ale stiintelor de baza in progresul social aici.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Stiintei pentru Pace si Dezvoltare, este organizat un webinar online, gratuit, la care participa 6 oameni de stiinta cu prezentari despre felul in care observand fenomenele naturale si intelegand mai profund fenomene sociale si naturale complexe putem pune bazele pentru solutii inovatoare care sa contribuie la binele tuturor. Participarea este gratuita, iar pentru inscriere, este nevoie sa accesati acest link.


*Sursa foto: UNESCO.org

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu