characters characters

Ziua Internationala a Limbii Materne

21 februarie 2020    |   964 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani.

Ziua Internationala a Limbii Materne
Ziua internationala a Limbii Materne a fost stabilita din 2000 cu scopul de a sarbatori diversitatea lingvistica si multiculturalismul. In aceasta zi sarbatorim semnificatia complexa a limbilor pentru identitate, comunicare, integrare sociala, educatie si dezvoltare, in contextul globalizarii.ONU atrage atentia asupra faptului ca atunci cand limbile dispar, la fel se intampla si cu bogatia diversitatii culturale. Oportunitatil, traditii, memorie, modalitati unice de gandire si expresie – toate resurse importante pentru un viitor mai bun – sunt pierdute odata cu limbile care isi pierd vorbitorii.

Cel putin 43% dintre cele aproximativ 6000 de limbivorbite pe lume sunt in pericol de disparitie. Doar cateva sute de limbi au primit un loc semnificativ in sistemele de educatie si in domeniul public si mai putin de 100 sunt folosite in lumea digitala.

O data la fiecare doua saptamani, o limba dispare, luandcu ea o intreaga mostenire culturala si intelectuala. La nivel global, 40% din populatie nu are acces la educatie intr-o limba pe care o inteleg si o vorbesc.

Istoria acestei zile

Ziua Internationala a Limbii Materne a fost proclamata de UNESCO in noiembrie 1999. In 2007, UNESCO a stabilit ca anul 2008 sa fie Anul International al Limbilor, pentru a rpomova diversitatea si intelegerea la nivel international, intr-un moment in care diversitatea lingivistica era din ce in ce mai amenintata.

Limba este fundamentala pentru comunicarea de orice fel iar comunicarea face posibila schimbarea si dezvoltarea in societatea umana. Astazi, a vorbi sau a nu vorbi o anumita limba deschide sau inchide usi pentru multi oameni in multe parti ale lumii.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu