characters characters

Unu din trei copii este expus la penuria grava de apa - UNICEF

15 noiembrie 2023    |   198 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

UNICEF
Unu din trei copii– sau 739 de milioane in lume – traiesc deja in zone expuse la penurie mare sau foarte mare de apa, schimbarile climatice amenintand sa inrautateasca situatia, arata un nou raport UNICEF.

În plus, dubla povara a disponibilitatii tot mai reduse a apei si a serviciilor inadecvate de aprovizionare cu apa potabila si de salubritate agraveaza provocarea, expunand copiii la un risc si mai mare.

Raportul The Climate Changed Child (Copilul schimbat de clima) - lansat inainte de summitul COP28 privind schimbarile climatice – se concentreaza pe amenintarea la care sunt supusi copiii ca urmare a vulnerabilitatii hidrice, unul dintre modurile in care se resimt efectele schimbarilor climatice. Acesta ofera o analiza a impactului celor trei niveluri de securitate a apei la nivel global - penuria de apa, vulnerabilitatea hidrica si stresul hidric*.

Documentul, un supliment la Raportul UNICEF privind riscurile climatice la care sunt expusi copiii (2021), subliniaza, de asemenea, multitudinea de alte moduri in care copiii suporta impactul crizei climatice, inclusiv bolile, poluarea aerului si fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi inundatiile si secetele. Din momentul conceperii si pana la varsta adulta, sanatatea si dezvoltarea creierului, a plamanilor, a sistemului imunitar si a altor functii esentiale ale copiilor sunt afectate de mediul in care cresc. De exemplu, copiii sunt mai susceptibili de a suferi de poluarea aerului decat adultii. În general, ei respira mai repede decat adultii, iar creierul, plamanii si alte organe ale acestora sunt inca in curs de dezvoltare.

„Consecintele schimbarilor climatice sunt devastatoare pentru copii”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell. „Corpul si mintea lor sunt deosebit de vulnerabile la aerul poluat, la alimentatia precara si la caldura extrema. Nu numai ca lumea lor se schimba – prin secarea surselor de apa si evenimente meteorologice inspaimantatoare care devin mai puternice si mai frecvente - ci si bunastarea lor, deoarece schimbarile climatice le afecteaza sanatatea mintala si fizica. Copiii cer schimbari, dar nevoile lor sunt mult prea des trecute pe planul doi”.

Conform concluziilor raportului, cea mai mare parte a copiilor sunt expusi in regiunile Orientul Mijlociu si Africa de Nord si Asia de Sud - ceea ce inseamna ca traiesc in locuri cu resurse limitate de apa si niveluri ridicate de variabilitate sezoniera si interanuala, de scadere a nivelului panzei freatice sau de risc de seceta.

Un numar mult prea mare de copii - 436 de milioane - se confrunta cu o dubla povara: o penurie mare sau foarte mare de apa si un nivel scazut sau foarte scazut al serviciilor de apa potabila - cunoscuta sub numele de vulnerabilitate hidrica extrema - ceea ce le pune in pericol viata, sanatatea si bunastarea. Este unul dintre factorii cheie care determina decesele in randul copiilor sub cinci ani din cauza unor boli care pot fi prevenite.

Raportul arata ca cei mai afectati traiesc in tarile cu venituri mici si medii din Africa Subsahariana, Asia Centrala si de Sud, precum si din Asia de Est si de Sud-Est. În 2022, 436 de milioane de copii traiau in zone care se confruntau cu o vulnerabilitate hidrica extrema. Printre tarile cele mai afectate se numara Niger, Iordania, Burkina Faso, Yemen, Ciad si Namibia, unde opt din zece copii sunt expusi.

În aceste circumstante, investitiile in apa potabila si in servicii de salubritate reprezinta o prima linie de aparare esentiala pentru a proteja copiii de efectele schimbarilor climatice. Schimbarile climatice conduc, de asemenea, la cresterea stresului hidric - raportul dintre cererea de apa si rezervele regenerabile disponibile - avertizeaza raportul. Pana in 2050, se preconizeaza ca 35 de milioane de copii in plus vor fi expusi la niveluri ridicate sau foarte ridicate de stres hidric, iar Orientul Mijlociu si Africa de Nord si Asia de Sud se confrunta in prezent cu cele mai mari schimbari.

În ciuda vulnerabilitatii lor unice, copiii au fost fie ignorati, fie neglijati in mare masura in discutiile despre schimbarile climatice. De exemplu, doar 2,4% din finantarea pentru clima din fondurile multilaterale cheie pentru clima sprijina proiecte care includ activitati care tin cont de copii.

La COP28, UNICEF face apel la liderii mondiali si la comunitatea internationala sa ia masuri esentiale cu si pentru copii pentru a asigura o planeta locuibila, inclusiv:

  • Includerea copiilor ca parti interesate cu drepturi depline in decizia finala comuna a COP28 si convocarea unui dialog al expertilor privind copiii si schimbarile climatice.
  • Integrarea copiilor si a echitatii inter-generationale in Bilantul global.
  • Includerea copiilor si a serviciilor esentiale rezistente la schimbarile climatice in decizia finala privind Obiectivul global in materie de adaptare.
  • Asigurarea ca Fondul pentru pierderi si daune si mecanismele de finantare raspund nevoilor copiilor si ca drepturile copiilor sunt integrate in procesele de guvernanta si de luare a deciziilor in cadrul Fondului.

Dupa desfasurarea COP28, UNICEF solicita partilor sa ia masuri pentru a proteja viata, sanatatea si bunastarea copiilor, inclusiv prin adaptarea serviciilor sociale esentiale, pentru a da fiecarui copil posibilitatea de a fi un aparator al mediului si pentru a respecta acordurile internationale privind dezvoltarea durabila si schimbarile climatice, inclusiv reducerea rapida a emisiilor.

„Copiii si tinerii au lansat in mod constant apeluri urgente pentru ca vocile lor sa fie auzite in ceea ce priveste criza climatica, dar ei nu au aproape niciun rol oficial in politica climatica si in procesul decizional. Ei sunt rareori luati in considerare in planurile si actiunile existente de adaptare la schimbarile climatice, de atenuare a efectelor sau de finantare”, a declarat Russell. „Este responsabilitatea noastra colectiva sa punem fiecare copil in centrul actiunii globale urgente privind clima”.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu