characters characters

Copiii nu isi pot permite inca un an de intrerupere a scolii

Declaratia Directorului Executiv UNICEF Henrietta Fore

13 ianuarie 2021    |   745 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

UNICEF deschiderea scolilor
UNICEF a publicat declaratia Directorului Executiv UNICEF, Henrietta Ford, privind situatia scolilor la nivel global, in al doilea an al pandemiei Covid-19:


„Pe masura ce intram in cel de-al doilea an al pandemiei de COVID-19 si pe masura ce numarul cazurilor de imbolnaviri continua sa creasca in intreaga lume, trebuie sa depunem toate eforturile necesare pentru a mentine scolile deschise sau sa acordam prioritate redeschiderii acestora.

In ciuda dovezilor coplesitoare privind impactul inchiderii scolilor asupra copiilor si in ciuda unui numar din ce in ce mai mare de dovezi care arata ca scolile nu alimenteaza pandemia, prea multe tari au ales sa tina scolile inchise, unele aproape de un an de zile.

Consecintele inchiderii scolilor, care, la momentul cel mai ridicat al masurilor de izolare sociala provocate de pandemie, au afectat 90% dintre elevii din intreaga lume si au lasat peste o treime dintre scolari fara acces la educatie la distanta, au fost devastatoare.

Estimarile arata ca numarul copiilor care nu participa la educatie va ajunge la 24 de milioane, un nivel neintâlnit de ani de zile si pentru reducerea caruia am luptat din greu.

Capacitatea copiilor de a citi, scrie si de a socoti la un nivel elementar a avut de suferit, iar abilitatile de care au nevoie pentru a prospera in economia secolului 21 s-au diminuat.

Sanatatea, dezvoltarea, siguranta si bunastarea copiilor sunt amenintate. Cei mai vulnerabili dintre ei vor duce tot greul.

Fara mesele oferite la scoala, copiii ramân flamânzi, iar alimentatia lor are de suferit. Fara interactiunea zilnica cu colegii lor si odata cu reducerea mobilitatii, isi pierd conditia fizica si prezinta semne de suferinta psihologica. Fara plasa de siguranta pe care scoala o ofera adesea, copiii sunt mai vulnerabili in fata abuzurilor, casatoriei si muncii in rândul copiilor.

De aceea, inchiderea scolilor trebuie sa fie o masura de ultima instanta, dupa ce toate celelalte optiuni au fost analizate.

In decizia privind functionarea scolilor, evaluarea riscului transmiterii virusului la nivel local trebuie sa fie un factor determinant principal. Inchiderea scolilor la nivel national trebuie sa fie evitata ori de câte ori acest lucru este posibil. Acolo unde transmiterea comunitara a virusului are un nivel crescut, acolo unde sistemele medicale sunt supuse unei presiuni extreme si unde inchiderea scolilor este considerata inevitabila, masuri de protectie trebuie puse in aplicare. Ceea ce inseamna ca, in situatiile in care copiii sunt expusi riscului de violenta acasa si când depind de mesele primite la scoala si daca parintii lor sunt lucratori esentiali, isi pot continua educatia in salile de clasa.

In situatia carantinarii, scolile trebuie sa fie printre primele institutii care sa se redeschida, odata ce autoritatile incep sa ridice restrictiile. Trebuie sa se acorde prioritate orelor de recuperare pentru a ne asigura ca elevii care nu au putut invata la distanta nu ramân in urma.

Daca copiii trebuie sa mai faca fata inca unui an cu scoli inchise, efectele vor fi resimtite pe parcursul generatiilor viitoare”.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu