characters characters

Topul scolilor, schimbat de criza

30 martie 2010    |   415 vizualizări

Recesiunea ar putea sterge institutii de prestigiu din clasamentele mondiale. Avertismentul vine pe fondul problemelor cu care se confrunta universitatile din Marea Britanie, unde exista cele mai performante scoli ale Europei.


Semnalul de alarma al schimbarilor din topurile academice a fost tras recent de Dirk Van Damme, seful Departamentului de Educatie al Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare. Bugetul pentru anul academic 2010-2011 arata ca trei sferturi dintre universitatile britanice se confrunta cu taieri de fonduri. Printre cei mai mari perdanti este si Scoala de Afaceri din Londra, a carei finantare s-a redus cu circa 15%. Universitatea King's College din Londra este nevoita sa reduca Departamentul de Inginerie, iar Universitatea Reading reduce activitatea mai multor catedre.


Unii cancelari de universitati anticipeaza ani intregi de austeritate bugetara. „Finantarea s-ar putea sa nu se intoarca niciodata la nivelul pe care l-am avut pana in prezent", a declarat seful University College London, Malcolm Grant. Lord Patten, cancelarul de la Oxford, spune ca, pentru ca institutia sa ramana competitiva, taxele ar trebui marite pana la 20.000 de lire (22.200 euro), ca la Harvard.


Care sunt cele mai tari topuri
La nivel mondial exista doua clasamente de prestigiu realizate anual de Universitatea Jiao Tong din Shanghai si respectiv de cotidianului britanic „The Times". Universitatea Harvard e pe primul loc in ambele topuri.


SUA, prima in topuri
Topul Shanghai 2009 e dominat de universitati din SUA, numai doua institutii europene fiind printre primele 10, respectiv Cambridge si Oxford. In Topul Times 2009, cele mai multe universitati de pe primele zece locuri sunt americane.


China investeste cel mai mult in universitati
Tara asiatica, neafectata atat de mult de criza, investeste mult in invatamantul superior. In China, numarul studentilor a crescut spectaculos, de la 6 % in 1999 la peste 20% in prezent si se pune un mare accent pe stiinte si inginerie. Doua universitati chineze, Tsinghua si Peking, sunt de mai multi ani printre primele 60 in Topul Times. China intentioneaza sa devina lider mondial in stiinta si tehnologie pana in 2050. Studiile arata ca pana in 2050, China ar putea depasi SUA.

Sursa:www.adevarul.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu