characters characters

Testarile dese nu elimina industria meditatiilor

19 noiembrie 2009    |   634 vizualizări
80% din parinti nu cred ca examinarile din doi in doi ani vor elimina pregatirile in particular. La mai bine de o luna de la introducerea noii legi a invatamantului, parintii inca o contesta vehement. O mare parte dintre ei considera mai util modul de examinare din trecut.

Aproape 92% din parinti considera inutila inceperea scolii de la varsta de cinci ani, arata un sondaj realizat de revista „Click! pentru femei“ timp de opt saptamani. La campania „Tie cat iti pasa de scoala?”, realizata de aceeasi publicatie, au participat peste 2.500 de persoane. „Inceperea scolii la 5 ani mi se pare un atac la cea mai frumoasa varsta a omului: la copilarie“, comenteaza Maria Gheborean, din Ludus, parinte si fost cadru didactic.

Obositi, dar meditati

Mai mult, parintii considera ca elevii nu-si vor insusi mai bine cunostiintele daca vor incepe scoala mai devreme. Si asta din cauza ca, in timpul anilor de curs, sunt „bombardati” cu mult prea multa informatie, de multe ori inutila. „Nu are sens ca programa sa fie atat de incarcata, iar elevii si profesorii extenuati si obositi”, subliniaza Camelia Feodorean, una dintre cititoarele care au dat curs sondajului.

Faptul ca programa este mult prea incarcata, iar profesorii nu apuca sa treaca prin toata materia duce la un alt subiect fierbinte pentru parinti: meditatiile.

„De meditatii scapa doar cei care nu au posibilitati materiale. Profesorii nu-si mai dau interesul in clasa si prefera sa-i pregateasca in particular pe elevi, reusind astfel sa-si rotunjeasca veniturile”, considera Denisa Spita, din Constanta.  Este posibil ca inasprirea evaluarilor si introducerea testarilor din doi in doi ani sa duca la disparitia meditatiilor? Aproape 80% din parintii care au dat curs sondajului „Click! pentru femei“ cred ca nu se va intampla acest lucru.

Mesaje online de la cititori

Parintii au tinut sa comenteze schimbarile din legea invatamantului din aceasta toamna si pe site-ul www.clickpentrufemei.ro. Chiar daca o parte a modificarilor din acest an li se par utile, parintii au contestat modul in care se fac acestea: intotdeauna pe ultima suta de metri si la scurt timp dupa ultimele schimbari. Nu au iertat nici subiectul meditatiilor si al „gratuitatii” sistemului de invatamant.

„Programele scolare si, in consecinta, manualele dopeaza elevii cu foarte multe informatii si cer insusirea unui volum enorm de cunostinte in timp relativ scurt”. Niculae Savu

„Se spune ca invatamantul este gratuit. Numai manualul si caietul pentru engleza ne-a costat 50 de lei. De asemenea, de ce trebuie sa stresam copiii din clasa a II-a cu teste nationale? Oare trebuie sa-i scoatem doctori docenti asa de devreme?”. Marilena Velicu

„Cert este ca profesorii sunt din ce in ce mai dezinteresati de ceea ce fac si nu ii intereseaza decat banii, performantele sunt din ce in ce mai putine si numai la cei care au posibilitatea sa le sustina.” Mihaela Mocanu

„Vrem ca profesorii sa nu mai dea meditatii in paralel, sa isi faca treaba cum trebuie, sa ii evalueze pe copii corect, dar, pe de alta parte, tot noi mergem cu o mica atentie ca sa ii fie bine copilului nostru. Ne invartim intr-un cerc vicios”. Anca

Sursa: www.adevarul.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu