characters characters

Targu-Mures: "Bani de liceu" se transforma in burse pentru copiii silitori

22 septembrie 2009    |   848 vizualizări
Mii de elevi mureseni vor mai primi bani de liceu, 180 lei lunar, doar daca au medii mari si n-au absente. Ministerul Educatiei a modificat programul de protectie sociala, cererile trebuie depuse pana joi 1 octombrie.

 

Ministerul Educatiei Cercetarii si Inovarii continua si in noul an scolar programul national de protectie sociala “Bani de liceu”. Beneficiari ai programului pot elevii care se afla in intretinerea familiilor al caror venit brut lunar pe membru de familie realizat in ultimele trei luni anterioare depunerii cererii este de maximum 150 de lei, precum si elevii care beneficiaza de o  masura  de protectie ori aflati sub tutela sau curatela, in cazul respectarii conditiei de venit.

Acordarea sprijinului financiar se va face in ordine crescatoare a venitului brut lunar pe membru de familie. Suma se acorda pe baza de cerere, formulata de elev, inregistrata pâna pe 1 octombrie, la unitatea de invatamânt la acare elevul este inscris, document care trebuie sa contina si media generala a anului anterior depunerii cereri.

Conform unui ordin al ministerului de resort din acest an, utilizarea mediei se interpreteaza in sensul ca “au prioritate eleviii cumedia generala mai mare sau primes in ordinea descrescatoare a mediilor”. Media generala a anului anterior depunerii cererii rezulta din adeverinta eliberata de catre unitatea scolara.
 

 
 
Mai mult, din aceasta adeverinta trebuie sa rezulte si numar absentelor nemotivate acumulate in anul scolar anterior depunerii cererii. Autoritatile locale vor efectua si anchete sociale pentru verificare corectitudiinii declaratiilor de venit si a celor referitoare la bunurile familiei, acestea vor fi efectuate in perioada 1 octrombrie - 23 octombrie. 

Centralizarea cererilor se va face prin intermediul unui portal dedicat in perioada 1 – 27 octombrie, iar afisarea pe internet a listei beneficiarilor a fost programata pentru 28 octombrie. Contestatii vor putea fi depuse pâna pe 2 noiembrie si trebuie rezolvate pâna pe 6 noiembrie. Conform situatiei oficiale, anul scolar trecut 3465 de elevi mureseni au beneficiat de program.

Program si pentru internate


Parlamentarii mureseni ar putea formula o initiativa legislativa si pentru subventionarea taxelor pe care elevii le platesc in internate. In Târgu Mures exista 9 unitati de invatamânt cu internate, ce vor trebui sa se autofinanteze, in care sunt cazati anual in medie 100 de elevi. Taxele s-ar putea dubla din noiembrie. Sefii ISJ au promis ca vor discuta cu parlamentarii.

 Sursa:

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu