characters characters

STUDIU World Vision Romania: Impactul pandemiei asupra copiilor din mediul rural

05 august 2020    |   809 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

World Vision Studiu impactul pandemiei asupra copiilor din mediul rural
Peste 60% dintre parintii din mediul rural nu au lucrat in perioada pandemiei, arata o cercetare realizata de Fundatia World Vision Romania.

In jur de 40% dintre parinti nu au reusit sa asigure alimente, rechizite pentru copii, produse de igiena, curatenie ori medicamente sau le-au asigurat partial.

Scoala online nu a fost posibila pentru toti copiii in Romania offline: Peste 40% dintre elevi nu au participat la scoala online.

1 din 3 parinti spun ca nu au petrecut mai mult timp cu copiii lor pe perioada starii de urgenta, desi acestia ar fi avut nevoie de suport socio-emotional sporit.


Cercetarea realizata de World Vision Romania in perioada 10 mai-27 iunie 2020 arata ca viata familiilor din mediul rural a fost afectata semnificativ de pandemie: peste 60% dintre parinti nu au lucrat, iar 40% dintre cei chestionati nu au reusit sa asigure deloc sau au asigurat partial produsele de baza pentru viata (alimente, medicamente sau produse de igiena).

Cercetarea urmareste trei aspecte esentiale: bunastarea materiala, cea emotionala si accesul la educatie cand vine vorba de copiii din mediul rural. Rezultatele indica o imagina sumbra: la niciunul dintre aceste capitole copiii din mediul rural nu stau bine. In plus, cu cat gradul de vulnerabilitate al familiei creste, cu atat nivelul de bunastare emotionala si educationala a copilului scade.

Familiile si gospodariile vulnerabile, pe minus la alimente, produse de curatenie si igiena sau medicamente

Cercetarea si-a propus sa evalueze daca familiile din mediul rural si-au diminuat veniturile in pandemie. Aproape 19% dintre respondenti au declarat ca acestea au scazut din cauza concedierii, somajului tehnic ori a imposibilitatii de a mai lucra cu ziua. Pentru alti peste 40% dintre parintii respondenti, asistati social, insa, pandemia nu a facut decat sa le adanceasca problemele.

Parintii au fost intrebati daca reusesc, in situatia data, sa asigure necesarul familiei pe anumite categorii de produse.

  • 41 % (2 din 5) au fost nevoiti reduca din cheltuieli in perioada de izolare.
  • 27 % declara ca au ramas fara locuri de munca, din cauza concedierii, a somajului si imposibilitatii de a lucra cu ziua.
  • aproape 40% nu au reusit sa asigure alimentele sau le-au asigurat partial.
  • peste 40% dintre parinti nu au reusit sa le cumpere ori au achizitionat partial medicamentele si produsele de igiena necesare.

Scoala online nu a fost posibila in Romania…offline
scoala online worls vision studiu

Aproximativ 40% dintre elevii din mediul rural nu au participat la ore online. Doar 64% dintre cadrele didactice au organizat ore online. Restul au trimis si exercitii prin telefon, Whatsapp, Messenger ori teme printate copiilor, pentru ca acestia nu aveam mijloace de conectare online. Peste 55% dintre parinti nu au un dispozitiv digital pentru fiecare elev din familie. 8% dintre respondenti afirma ca nu detin niciun dispozitiv care sa-i permita copilului sa-si continue educatia acasa. Doar 20% au afirmta ca in familiile lor copiii au urmarit emisiunile Telescoala organizate de Ministerul Educatiei. 8 % din cauza ca nu au avut televizor care sa le permita sa urmareasca emisiunea, proportia atingand valori foarte mari in Cluj (22 %) si Vaslui (15%).

Partea calitativa a cercetarii World Vision Romania a constat in interviuri telefonice cu 62 de directori de scoala din mediul rural, din comunitatile in care Fundatia activeaza. Conform directorilor, noul an scolar va incepe sub urmatoarele auspicii:

  • 1 din 4 scoli nu are conexiune la Internet.
  • 9 din 10 scoli nu are laptop/ PC/ tablete pentru educatia digital.
  • 87% dintre directorii de scoala cred ca invatarea online nu mai trebuie extinsa.
  • 60% dintre ei cred ca procesul educational va fi afectat din cauza pandemiei si materia trebuie reluata, 16% cred ca starea emotionala a elevilor va fi afectata si 12% cred ca riscul de analfabetism va creste ca urmare a crizei COVID-19.

Emotiile copilului, neglijate in mediul rural in perioada pandemiei
world vision emotiile copilului in mediul rural in perioada pandemiei

Aproape un sfert dintre parintii chestionati (22,85%) nu si-au laudat niciodata copilul sau au facut-o doar cateodata in perioada pandemiei. Aproape o cincime din parintii chestionati au declarat ca isi imbratiseaza copiii neconditionat doar cateodata sau deloc. O treime din respondentii parinti (31,4%) nu au petrecut aproape deloc mai mult timp cu copiii lor pe perioada starii de urgenta, cand acestia ar fi avut nevoie de suport socio-emotional sporit. Cu toate acestea, proportia parintilor care considera ca au gestionat pozitiv starea de tensiune indusa de pandemie a fost de aproape 81%.

Se remarca din nou faptul ca proportia parintilor care nu au oferit copiilor confortul emotional de care aveau nevoie in perioada pandemiei este foarte mare in cazul familiilor vulnerabile din punct de vedere economic.

*Sursa: WorldVision.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu