characters characters

Stresul: simptomele mamelor sunt preluate de catre copii

01 aprilie 2016    |   1369 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

stresul mamelor
Ai observat ca atunci cand esti stresata, copilul tau este mai tensionat si coopereaza mai putin cu tine? Ceea ce mamele au observat din interactiunea de zi cu zi cu propriii copii a fost demonstrat de un studiu recent.

„Inainte de a incepe sa vorbeasca si sa se exprime verbal complet, putem sa trecem cu vederea cat de „acordati” sunt copiii la starea emotionala a ingrijitorilor lor”, a declarat autoarea studiului. „Poate ca bebelusul tau nu este capabil sa iti spuna ca pari stresat sau sa te intrebe ce este in neregula, dar studiul nostru arata ca, inca de cand l-ai luat in brate, el iti simte reactiile fiziologice care isi insotesc starea emotionala si imediat incepe sa simta in propriul lui corp emotiile tale negative.”

La studiul realizat in cadrul Universitatii California, San Francisco au participat 69 mame impreuna cu copiii lor cu varste intre 12 ai 14 luni. Activitatea lor cardiovasculara a fost monitorizata prin senzori atasati atat mamelor cat si copiilor si masurata pentru a stabili „media” obisnuita a acesteia. Apoi, mamele au fost separate de copiii lor si au participat la o intalnire de 10 minute cu doi psihologi. In primele cinci minute, unul dintre ei a tinut o prezentare mamei, iar in ultimele 5 minute, a avut loc o sesiune de intrebari si rapsunsuri. O parte din mame a primit feedback pozitiv de la evaluatori, o parte a primit feedback negativ, iar celelalte nu au primit niciun fel de feedback. Apoi mamele si copiii s-au reunit.

Mamele care au primit feedback negativ au prezentat o intensificare a stresului cardiac, iar bebelusii lor au preluat acest stres. Mai mult, cu cat intensificarea ritmului cardiac al mamei era mai ridicata, cu atat intensificarea ritmului cardiac al copilului a fost mai mare.

Cum poate simti bebelusul starea de stres a parintilor? Prin miros, tensiunea vocii sau expresiile faciale ale parintilor. Acest studiu atrage atentia asupra felului in care starea de bine poate fi influentata de-a lungul generatiilor.

Stresul din cuplu se transfera in relatia parinte-copil.

Studiile arata ca emotiile negative dintr-o relatie (din cea de cuplu, de exemplu) se pot transfera in alta relatie (parinte-copil). Atat tatii, cat si mamele au fost mai predispusi sa aiba interactiuni tensionate cu propriii copii daca au avut conflicte de cuplu cu o zi inainte.

Cum influenteaza stresul parintilor comportamentul social al copilului

Un studiu asupra prescolarilor a aratat ca stresul parintilor influenteaza mai puternic comportamentul copiilor la gradinita decat practicile parentale (stilul de parenting).

Sursa: UCSF.edu


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/pictoquotes/14003556983/


Citeste si:

Stresul la scoala si sanatatea copiilor

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu