characters characters

Scolile din Finlanda vor inlocui materiile cu „teme” sau „fenomene”

25 martie 2015    |   1428 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

copii in clasa
De ani de zile, sistemul de invatamant din Finlanda este considerat un model de succes, elevii finlandezi obtinand mereu scoruri bune la evaluari internationale precum PISA (Programme for International Student Assessment).

Dupa ce s-a anuntat ca scolile finlandeze vor renunta la scrisul de mana, se pregateste o noua schimbare majora a educatiei in Finlanda: pana in 2020, materiile separate precum matematica, chimia si fizica vor fi inlocuite cu „teme” sau „fenomene”. De exemplu, elevii vor invata despre Uniunea Europeana, incluzand elemente de economie, istorie, limbi straine si geografie in loc sa invete aceste materii separat.

Sunt propuse si alte schimbari, referitoare de exemplu la asezarea elevilor in clasa. In loc sa stea asezati in banci, ascultand profesorul, elevii vor fi incurajati sa invete prin cooperare, in grupuri mici.

Cadrele didactice intampina aceste schimbari cu rezerva si obiectii, intrucat s-au pregatit pentru a preda o singura materie. Dar exista solutii precum predarea in echipa (pregatirea lectiei de catre mai multi profesori cu specializari diferite) si cursuri de formare la care au participat deja 70% dintre profesorii de liceu din Helsinki.

In Finlanda, in fiecare an scolar este obligatorie o perioada de predare bazata pe fenomene sau teme, perioada care poate dura pana la cateva saptamani. In Helsinki, pentru accelerarea reformei, au fost introduse doua astfel de perioade.

Sursa: Independent.co.uk


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/firstbaptistnashville/14827120501

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu