characters characters

Studiu. De ce este important scrisul de mana pentru rezultatele scolare ale copiilor

19 octombrie 2020    |   1250 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.


Intr-o epoca din ce in ce mai digitalizata, scrisul de mana ar putea parea depasit si inutil. Studiile arata insa ca scrisul de mana ramane o abilitate esentiala pentru copii, din mai multe puncte de vedere.

Citeste si:

Scrisul de mana ajuta memorarea

De ce este bine sa incurajezi scrisul si cititul acasa


De ce nu a venit inca momentul sa renuntam la a-i invata pe copii sa scrie de mana? Studiile au aratat de-a lungul timpului ca atat copiii, cat si adultii invata mai mult si mai bine daca scriu de mana informatiile pe care trebuie sa le invete.

Un studiu recent confirma aceste rezultate: copiii si adultii invata mai bine daca iau notite de mana decat daca iau notite pe calculator. Studiul a fost realizat in cadrul Universitatii Norvegiene de Stiinta si Tehnologie si a urmarit activitatea cerebrala a participantilor in timp ce scriau de mana si in timp ce tastau pe calculator. Rezultatele au aratat ca atat in cazul adultilor, cat si in cazul copiilor, activitatea cerebrala a fost mai intensa in timpul scrierii de mana decat in timpul tastarii pe calculator.

„Cand folosim stiloul si hartia, dam creierului mai multe carlige de care sa atarne amintiri. Scrisul de mana creeaza mai multa activitate in zonele senzoriomotorii ale creierului. Mai multe simturi sunt activate atunci cand apasam stiloul pe hartie, vedem literele pe care le scriem si auzim sunetul pe care il face stiloul pe hartie. Aceste experiente senzoriale creeaza o legatura intre diferite parti ale creierului si il face mai pregatit pentru invatare. Invatam si ne amintim mai bine cand scriem de mana.”, arata Van der Meer, autoarea studiului.

„Avand in vedere felul in care evolueaza lucrurile in ultimii ani, riscam ca generatiile actuale si viitoare sa piarda abilitatea de a scrie de mana. Cercetarea noastra si cercetarile anterioare arata ca acest lucru ar fi o urmare nefericita.”

Aceasta atrage atentia asupra faptului ca scolile ar trebui sa puna in continuare accentul pe dezvoltarea scrisului de mana la copii.

„Unele scoli din Norvegia au devenit deja complet digitalizate si nu ii mai invata pe copii sa scrie de mana. In Finlanda, scolile sunt si mai digitalizate decat in Norvegia. Foarte putine scoli mai ofera lectii de scris de mana.”, adauga autoarea.

In dezbaterea privind scrisul de mana versus folosirea tastaturilor in scoala, unele cadre didactice atrag atentia asupra faptului ca tastarea creeaza mai putina frustrare copiilor. In plus, acestia sunt capabili sa scrie texte mai lungi mai repede si sunt mai motivati sa scrie pentru ca invata mai usor sa foloseasca o tastatura.

„Invatarea scrisului de mana este un proces mai lent, dar este important pentru copii sa treaca prin aceasta faza mai solicitanta a invatarii. Miscarile complexe pe care le presupune realizarea formei fiecarei litere aduc beneficii diverse. Atunci cand folosesti o tastatura, ai aceeasi miscare pentru fiecare litera. Scrisul de mana necesita controlul miscarilor fine si a simturilor. Este important sa cream creierului o stare de invatare cat de des posibil. As folosi computerul pentru a scrie un eseu, dar as lua notite de mana in timpul unui curs.”, arata autoarea studiului.

„Daca nu oferim provocari creierului, acesta nu va atinge potentialul sau maxim”

„Creierul a evoluat de-a lungul a mii de ani. A evoluat astfel incat sa fie capabil sa initieze actiuni si sa controleze comportamentele in directia potrivita. Pentru o dezvoltare optima a creiereului, este important sa il folosim pentru lucrurile pe care le face cel mai bine. Este nevoie sa traim o viata autentica. Sa ne folosim toate simturile, sa iesim afara, sa trecem prin toate tipurile de vreme si sa cunoastem tot felul de oameni. Daca nu oferim provocari creierului, acesta nu isi va atinge potentialul maxim. Iar acest lucru va afecta performanta scolara a copiilor.”, adauga autoarea studiului.


Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu