characters characters

Scolile fac investitii din buzunarul parintilor

03 martie 2010    |   457 vizualizări
 

Fondul scolii este salvator in conditiile in care bugetul local este insuficient pentru investitii. Banii pe care elevii ii dau la fondul scolii si pentru care primesc in schimb o chitanta sunt adunati de catre presedintele Comitetului de Parinti.


Daca in urma cu cativa ani, cotizatiile elevilor la fondul clasei ajungeau pe mana invatatorilor sau a dirigintilor, acum foarte putine sunt unitatile unde fondul clasei a ramas o obisnuinta, de altfel practicata in mod tacit. Insa, exista un fond al scolii, extrem de util mai ales pe timp de criza, cand banii de la bugetul local sunt foarte putini.


„In acest an scolar nu avem voie sa facem nicio investitie din bugetul de la primarie, dar nici macar din fondurile proprii pe care le mai obtinem din inchirierea diferitor spatii. Asa ca, fondul scolii este ca si oxigenul in aceasta perioada. Parintii sunt cei care decid suma cu care contribuie fiecare elev si tot ei pun toti banii intr-un cont", declara Cornel Noana, directorul Colegiului National „Unirea". Aici, de doi ani incoace, elevii au dat cate 50 de lei.


Si la unitatea de invatamant „Ion Bazgan", fondul scolii, in valoare de 32 de lei, este foarte util pentru achizitionarea obiectelor de inventar. „Fiecare elev primeste chitanta de la presedintele Comitetului de Parinti. Anul trecut 70% din totalul elevilor au contribuit la fondul scolii, bani cu care am reusit sa mai imbunatatim si sa dotam clasele. Nimeni nu este obligat sa dea acesti bani", spune Tiberiu Dima, directorul unitatii.


Parintii vor investitii
Parintii sunt de acord sa cotizeze la fondul scolii, atata timp cat banii sunt cheltuiti cu adevarat pentru reparatii si materiale didactice si sunt tinuti la curent cu modul in care au fost investiti.


„In acest an am dat 60 de lei la fondul scolii. Mi se pare o suma cam mare, dar atata timp cat vad ca se fac investitii, iar clasa unde invata copilul meu arata bine, nu am ce sa comentez", spune Mircea Pintilie.


Fondul scolii, o practica legala
Inspectorul general, Iordache Bostan, spune ca potrivit Legii 128, fondul scolii nu este ilegal atata timp cat banii sunt stransi de catre Comitetul de Parinti si exista o evidenta contabila.


„Nu este legal ca dirigintele sa se implice in strangerea acestui fond. Dar daca parintii sunt cei care au initiativa, nu este nicio problema", spune seful ISJ Vrancea.

 

Sursa: www.adevarul.ro


Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu