characters characters

Romanii invata meseria de parinte

02 aprilie 2010    |   504 vizualizări

Autoritatile lucreaza la legiferarea programelor de educare a parintilor, care vor putea lua cursuri chiar si la domiciliu.

Romanii care au antecedente in abuzul copiilor, dar si cei care vor sa fie parinti mai buni vor putea participa la cursuri de educatie parentala „in cadru institutionalizat”.

Cursurile - ale caror costuri vor fi impartite de autoritati cu parintii - ar urma sa fie organizate atat individualizat, pentru fiecare parinte, la domiciliul acestuia sau la cabinetul unui educator, cat si in grupuri de maximum 20 de persoane. Asa prevede un proiect realizat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), care ar trebui sa fie pus in aplicare dupa promulgarea legii serviciilor de zi.

Desi „proiectul acestei legi se afla la a treia runda de avizare prin ministerele executivului, din cauza deselor schimbari de guvernare”, oficialii ANPDC spera ca va fi, totusi, aprobat curand.

Zeci de centre si sute de educatori parentali

Astfel, parintii vor invata cum sa-si educe copiii cu vorba buna, indiferent de varsta, cum sa-i inteleaga si cum sa-i ajute sa-si urmareasca talentele, in orice domeniu: sport, muzica sau arte.

Ca orice cursanti, participantii vor primi si teme pentru acasa. „Pentru parintii predispusi la abuzuri asupra copiilor, cursurile de educatie parentala vor fi obligatorii”, dau asigurari oficialii ANPDC.

Gandite pentru a veni in sprijinul parintilor, aceste cursuri au la baza teme diverse, „in functie de nevoile de moment ale parintelui sau planificate dupa un calendar stabilit cu parintele”, arata specialistii ANPDC.

Practic, educatorii - fie ca vorbim de profesori, de pedagogi sau de medici - vor pregati parintii, in asa fel incat acestia sa adopte o atitudine pozitiva in relatia cu cel mic, bazata pe comunicare si pe sprijin. In plus, specialistii le vor oferi adultilor si sfaturi legate de igiena personala si a familiei, de ingrijirea copilului, de importanta alaptarii, de programul vaccinarilor, de prevenirea bolilor, administrarea tratamentelor si monitorizarea starii de sanatate a micutului.

Articol complet: www.evz.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu