characters characters

Romania, tara model la capitolul educatiei prescolarilor

15 octombrie 2009    |   621 vizualizări
 

Romania este un model pentru fostele tari comuniste europene in ceea ce priveste educatia copiilor de varsta prescolara, cel putin in politicile adoptate. Practica arata ca avem inca probleme cu personalul, materialele si spatiile de lucru.


Tara noastra este printre primele din UE care au adoptat reguli si ghiduri de buna practica pentru educatia copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 6 ani, zisa si educatia timpurie, s-a transmis ieri la conferinta Asociatiei Internationale Step by Step (ISSA), la care participa 24 de state din centrul si estul Europei si din Comunitatea Statelor Independente. Autoritatile romane se lauda ca stau bine la capitolul politici in domeniu, mai ales dupa ce, de cativa ani, au adoptat strategia nationala pentru educatia timpurie. Romania a inclus ultima grupa de gradinita in invatamantul obligatoriu, apoi a armonizat curricula prescolara cu cea scolara si a adoptat programe pentru parinti.
 
Totul a culminat cu aparitia recenta a ghidurilor de bune practici pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 3 ani destinate celor care lucreaza in crese, centre de zi si parintilor.

Ghidurile spun ce trebuie sa stie sa faca orice copil cand ajunge la varsta de 6, respectiv de 12, 18 luni pana la cea de 3 ani. „Am popularizat aceste ghiduri prin mai multe sesiuni de informare, intai cu inspectorii din 22 de judete, apoi si din restul tarii. Ele sunt destinate si parintilor, evident acelora care sunt interesati si se stie ca interesul este mai mare la nivelul celor mici decat al celor de varsta scolara“, ne-a explicat Liliana Preoteasa, director al Directiei Generale de Educatie Timpurie, Scoli, Performante si Programe din cadrul Ministerului Educatiei.
 


 

Totusi, dupa publicarea strategiei si in discutiile avute de reprezentantii ministerului cu parintii, acestia din urma s-au plans ca practic se face inca foarte putin in ceea ce priveste educatia copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 3 ani. Parintii sustin, de exemplu, ca in crese nu exista personal care sa se ocupe efectiv de educatie si ca activitatea aici se rezuma doar la supraveghere. „Unii copii sub 3 ani sunt inscrisi in crese care ofera doar ingrijire pe timpul zilei si personalul angajat nu este pregatit sa indeplineasca nevoile educationale diverse ale copiilor“, s-a spus la focus grupurile cu parintii copiilor sub 6 ani, discutii postate pe site-ul ministerului. „Acestea ar trebui dotate cu spatii adecvate si sa ofere servicii medicale, nutritionale si educationale specifice acestui segment de varsta“, au mai spus parintii cu aceeasi ocazie si au cerut si ei sa fie educati: „Dupa parerea parintilor, si ei au nevoie de consiliere psiho-pedagogica, in cadrul careia ar putea sa discute cu psihologul, consilierul sau cu alti parinti despre problemele pe care le intampina in cresterea si educarea copiilor lor. In prezent, ei isi cresc copiii urmandu-si propriile instincte, consultand alti membri ai familiei sau o educatoare, ori pur si simplu din carti. Majoritatea parintilor ar dori sa primeasca o pregatire speciala si sa viziteze centre in care copiii ar putea fi testati periodic pentru identificarea timpurie a copiilor cu probleme de dezvoltare sau a copiilor talentati sau supradotati“.
 
Parintii au mai spus ca tot nu exista suficiente gradinite ori cele existente sunt foarte departe de casa, lipsesc educatoarele, nu sunt medici in aceste institutii, nu au activitati extracurriculare (balet, teatru). „Adesea, educatoarele sunt obligate sa-si procure din banii proprii materiale de specialitate, ceea ce este o povara in plus pentru venitul lor scazut. Avand in vedere ca salariile sunt atat de mici, cadrele didactice nu-si pot permite sa-si procure carti pentru imbunatatirea cunostintelor lor profesionale deoarece acestea sunt foarte scumpe“, mai sustin parintii pe site-ul ministerului.


Sursa: www.cotidianul.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu