characters characters

Romania Educata - principalele recomandari

07 iulie 2021    |   881 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 0 - 3 ani.

Romania Educata proiect
Administratia prezidentiala a facut public raportul de sinteza care prezinta principalele recomandari si obiective ale proiectului Romania Educata, inceput in 2017 si finalizat in 2021.

Proiectul nu reprezinta in sine o noua lege a educatiei, ci ofera reperele necesare pentru o reforma coerenta a legislatiei primare si secundare din acest domeniu. Proiectul urmeaza sa fie aprobat in Guvern saptamana viitoare.

Principala modificare adusa sistemului de educatie vizeaza invatamantul liceal, unde vor exista trei rute – teoretic, profesional si vocational – cu aceeasi durata (4 ani), absolventii lor putand intra direct in examenul de bacalaureat. Rutele se bucura de un prestigiu comparabil, iar transferul/tranzitiile posibile intre acestea se pot realiza anual, fiind axate pe competentele elevilor.
sistem de invatamant Romania Educata

Pe ruta profesionala, exista varianta obtinerii unei certificari profesionale de nivel 3 dupa clasa a XI-a.

Bacalaureatul evalueaza competente si urmareste un profil national pe care toti absolventii de liceu trebuie sa il detina, indiferent de ruta. Accentul se pune pe competente reale. În urma promovarii acestuia, tinerii vor putea accesa programe de studii universitare.

Un alt element de noutate va fi posibilitatea de a organiza examene de admitere la liceu, inainte de desfasurarea Evaluarii Nationale, acolo unde cererea depaseste oferta, locurile neocupate in urma examenului de admitere urmand a fi ocupate prin repartizarea elevilor in ordinea notelor la Evaluarea Nationala.

Poti citi intregul raport mai jos:

Romania Educata - fisa de sinteza


Poti afla mai multe despre proiectul Romania Educata aici.


*Sursa foto principala: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu