characters characters

Rezultate simulare Evaluare Nationala clasa a VIII-a 2024

26 februarie 2024    |   425 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

rezultate simulare EN VIII 2024
Ministerul Educatiei a centralizat rezultatele obtinute de elevii claselor a VIII-a care au participat la simularea probelor scrise din cadrul Evaluarii Nationale din acest an scolar, organizata la nivel national.

A. Informatii privind organizarea evaluarii digitalizate

Au fost implicati in procesul de evaluare 11.593 de profesori evaluatori, dupa cum urmeaza:

  • Limba romana: 5.675
  • Matematica: 5.452
  • Limba materna: 466

La nivelul celor 3.747 de centre de examen, peste 12.000 de profesori asistenti au asigurat scanarea si incarcarea lucrarilor pe platforma informatica.

Platforma a functionat in parametri optimi pe toata perioada desfasurarii proceselor, cu exceptia unui interval de circa 20 de minute in prima zi de examen.

B. Informatii privind rezultatele inregistrate

Potrivit rapoartelor statistice furnizate de platforma informatica, se inregistreaza urmatoarea situatie pe probe si transe de note:


I. Limba si literatura romana - numar note mai mari sau egale cu 5: 121.759 (73,98%)


• Distributia notelor pe transe este urmatoarea:

Simulare EN VIII 2024 limba romana rezultate


II. Matematica: numar note mai mari sau egale cu 5: 69.347 (42,37%)


• Distributia notelor pe transe este urmatoarea:

Matematica rezultate simulare EN VIII 2024


III. Limba si literatura materna - numar note mai mari sau egale cu 5: 8.161 (82,93%)


• Distributia notelor pe transe este urmatoarea:

simulare EN VIII 2024 limba materna


Reamintim faptul ca este pentru prima data cand simularea se deruleaza in conditii similare cu cele de examen, digitalizat, iar lucrarile nu au mai fost corectate de catre profesorii din unitatea de invatamant, fiind distribuite aleatoriu evaluatorilor din toata tara.

Conform metodologiei de organizare si desfasurare a examenelor nationale, la o diferenta mai mare de un punct intre notele acordate de cei doi evaluatori, lucrarile sunt recorectate de alti doi evaluatori, nota finala fiind obtinuta ca medie aritmetica a celor doua note cu valori centrale, dupa eliminarea notelor extreme (cea mai mare si cea mai mica)

D. Comunicarea rezultatelor

Rezultatele probelor scrise ale simularii EN VIII au fost transmise catre Inspectoratele Școlare Judetene/al Municipiului Bucuresti. La momentul transmiterii prezentei informari, rezultatele sunt in curs de a fi transmise de la nivelul inspectoratelor scolare catre fiecare unitate de invatamant atat sub forma cataloagelor cu notele finale, cat si sub forma borderourilor asociate fiecarei evaluari.

Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant prin discutii cu elevii, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral, in vederea adoptarii unor masuri adecvate fiecarei situatii in parte, scopul fiind imbunatatirea performantelor scolare.

E. Precizari importante

Data fiind generalizarea evaluarii digitalizate pentru simularea Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a in anul scolar 2023 - 2024, facem urmatoarele precizari:

• Lucrarile scrise ale elevilor care au sustinut simularea evaluarii nationale se afla in unitatile de invatamant in care elevii au sustinut probele scrise.

• Profesorii care predau disciplinele la care s-au sustinut probele simularii (limba romana, matematica, respectiv limba materna) au acces la lucrarile elevilor din clasele la care predau, precum si la borderourile de evaluare corespunzatoare, pentru a le putea discuta cu acestia, in perioada urmatoare, in scopul identificarii nevoilor individuale ale fiecarui elev si organizarii unor activitati remediale care sa-i sustina in procesul de pregatire din perioada urmatoare.

• În contextul utilizarii platformei de evaluare digitalizata, Ministerul Educatiei dispune pentru prima oara de date relevante pentru o imagine de ansamblu asupra gradului de reusita la fiecare dintre itemii administrati. Aceasta va permite analize ulterioare referitoare la masura in care sunt dezvoltate competentele vizate prin evaluarea nationala. În acest sens, atasam un extras din platforma de evaluare digitalizata din care rezulta gradul de reusita pe fiecare item, la nivel national, pentru limba si literatura romana si matematica, precum si subiectele si baremele probelor scrise la aceste simulari (disponibile si pe subiecte.edu.ro).

La nivelul Centrului National de Politici si Evaluare in Educatie se va efectua o analiza a raspunsurilor elevilor la fiecare item pentru a identifica gradul de dezvoltare a competentelor acestora.

Informatiile care permit astfel de analize pe itemi sunt disponibile si la nivelul fiecarui Inspectorat Școlar Judetean/Inspectoratului Școlar al Municipiului Bucuresti, respectiv al fiecarei unitati de invatamant.

Dat fiind faptul ca obiectivele urmarite prin organizarea simularilor sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unei examen real si optimizarea rezultatelor obtinute de catre elevi, unitatile de invatamant vor folosi datele rezultate la nivel de unitate, in vederea adoptarii masurilor adecvate pentru imbunatatirea performantelor scolare ale elevilor.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu