characters characters

Raportul UNICEF 2013: vesti despre copiii din intreaga lume

07 iulie 2014    |   501 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/awesomesa/4481649376/


UNICEF a lansat in iunie 2014 raportul anual, in care a prezentat rezultatele obtinute pe plan global in 2013 in munca legata de bunastarea copiilor.


Iata in cifre cateva vesti imbucuratoare prezentate in raport: Numarul deceselor copiilor cu varsta pana la 5 ani s-a injumatatit din 1990.


89% din populatia globala a avut acces la o sursa de apa imbunatatita, iar 64% au avut acces la un sistem sanitar imbunatatit in 2013.


123 de tari penalizeaza din 2013 toate formele de violenta sexuala fata de baieti si fete.

UNICEF lucreaza in peste 190 de tari pentru respectarea drepturilor copiilor, in special ale celor care provin din medii defavorizate.


Munca lor este inca necesara si binevenita, in contextul in care saracia extrema este concentrata in randul celor tineri, 47% din populatia saraca a lumii avand sub 18 ani.


In 2013, UNICEF a avut proiecte in domeniul educatiei, sanatatii, bunastarii fizice, interventiei in situatii de criza (dezastre naturale, razboi) si a luptei impotriva violentei asupra copiilor.


Violenta impotriva copiilor

Iata cateva date despre violenta impotriva copiilor la nivel global:

In medie, 3 din 4 copii cu varsta intre 2 si 14 ani sunt supusi unei forme de disciplina care presupune violenta. Desi violenta fizica este raspandita in intreaga lume, studiile arata ca majoritatea parintilor si adultilor care ingrijesc copiii nu o folosesc.


Copiii cu dizabilitati sunt supusi riscului de a fi victime ale violentei cu o probabilitate de 3-4 ori mai mare decat copiii care nu au dizabilitati.


Aproape jumatate din adolescentii cu varste intre 15 si 19 ani din intreaga lume considera ca sotul poate avea motive justificate de a-si lovi sotia in anumite situatii.



UNICEF a lansat in iulie 2013 miscarea globala #END Violence, miscare preluata in primele 6 luni de catre 60 tari, printre care China, Romania, El Salvador.


Actiuni umanitare – interventii in situatii de criza

UNICEF si-a indreptat eforturile si resursele si catre copiii care au avut de suferit ca urmare a conflictelor armate din tarile lor sau a dezastrelor naturale.


Printre acestia, 1, 2 milioane de copii din Siria refugiati in Egipt, Iraq, Iordania, Turcia si Liban au beneficiat de ajutorul UNICEF. Organizatia a oferit servicii de sanatate, educatie, consiliere psihologica si a facilitat accesul la apa curata copiilor si familiilor refugiate. De asemenea, alaturi de alte organizatii, UNICEF sprijina accesul copiilor refugiati la educatie, pentru a asigura formarea generatiei viitoare, care va avea rolul se a reconstrui tara aflata in continuare in conflict.


Conflictuldin Republica Central Africana a afectat direct sau indirect intreaga sa populatie de 4.6 milioane, dintre care jumatate copii. Acestia din urma au fost victimele violentei fizice, au fost rapiti, separati de familie sau inclusi in grupuri militare. Se estimeaza ca numarul copiilor care fac parte din grupari militare a ajuns la 6000 in Republica Central Africana.


Actiunile si miscarile promovate de UNICEF sunt diverse si se adreseaza copiilor din intreaga lume. Daca vrei sa afli mai multe despre dificultatile pe care le intampina copiii din alte zone si cum arata pentru ei educatia, sanatatea sau respectarea drepturilor omului, poti citi mai multe in raportul UNICE pe care il gasesti aici.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu