characters characters

Programe de preventie a HIV/SIDA in 10 judete

13 aprilie 2010    |   387 vizualizări

In aceasta vara va incepe un nou proiect de prevenire a HIV/SIDA, care se va desfasura in special in scoli si spitale, cei vizati fiind tinerii.


In incercarea de a preveni o explozie a cazurilor de HIV/SIDA in Romania, in zece judete din tara va incepe, din vara, un program de instruire despre aceasta boala, program care va dura pana pe 30 aprilie 2011.

„Din ce in ce mai multe persoane cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani sunt depistate ca fiind bolnave. Cel mai rau este ca sunt cazuri de femei care dau nastere unor copii bolnavi, pe care ii obliga sa traiasca o viata sub tratament.

Pot evita acest lucru cu ajutorul medicului, care sa le indrume cand sa conceapa copilul”, explica Mariana Mardarescu, medic primar boli in fec tionase la Institutul Na tional „Matei Bals” din Bucuresti.

Ținta noului proiect vor fi tinerii din licee, dar si cadre medicale din spitale si directii de sanatate.

Mai multe cazuri de nou-nascuti bolnavi La nivelul anului 2008, statisticile arata ca, in lume, existau in jur de 33 de milioane de persoane bolnave, dintre care 31 de milioane de adulti. Aproximativ jumatate erau femei, jumatate barbati.

In Romania, numarul persoanelor infectate intre 1985 si 2009 a fost de 16.162 (dintre care 5.561 au murit). In fiecare an sunt depistate in jur de 500 de cazuri noi. „Nu avem multe cazuri noi in comparatie cu alte tari. Numarul este ingrijorator insa la nou-nascuti luand in considerare faptul ca pana acum aveam doua cazuri de nounascuti bolnavi, iar acum cifra se ridica la 13 intr-un an”, afirma medicul Mariana Mardarescu.

Totusi, numarul persoanelor bolnave aflate in viata a crescut spectaculos in ultima perioada. „Nu cred ca va exista un tratament de vindecare a acestei boli in urmatorii 10 ani. Este posibil totusi sa se faca o vaccinare profilactica”, crede medicul Mariana Mardarescu.

Articol complet: www.evz.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu