characters characters

Profesorii sunt nemultumiti de inlocuirea istoriei cu geografia la bacalaureat

11 mai 2010    |   382 vizualizări

Asociatia Profesorilor de Istorie din Romania considera ca statutul istoriei ca obiect de studiu este calcat in picioare in Legea Educatiei, fiind inlocuita cu geografia la examenul de bacalaureat la profilul uman si cere Parlamentului sa revina asupra deciziei.

Profesorii de istorie sunt nemultumiti de prevederea din proiectul Legii Educatiei Nationale potrivit careia istoria este inlocuita cu geografia la examenul de bacalaureat, considerand ca decizia a fost luata fara o argumentare logica, prin care elevii vor fi lipsiti de cunoasterea propriei istorii.


Astfel, biroul de Conducere al Asociatiei Profesorilor de Istorie din Romania (APIR-Clio) solicita factorilor responsabili din cadrul celor doua camere ale Parlamentului Romaniei si Ministerului Educatiei sa revina asupra deciziei si sa promoveze istoria ca obiect obligatoriu la examenul de bacalaureat la profilul uman.


"Profund ingrijorati de diminuarea constanta a rolului istoriei ca obiect de invatamant in educatia generatiei tinere, va invitam sa reflectati la importanta studiului istoriei - realizarea unei surse de coeziune sociala, ofera repere morale si identitare in absenta carora nici o societate nu poate progresa. Nici una dintre statele membre ale Uniunii Europene nu a abdicat vreodata de la valorile sale definitorii, dar, mai ales, a cautat modalitati de a le asocia identitatii europene aflata astazi in plina edificare, in cadrul marii familii europene", spun reprezentantii Asociatiei profesorilor de istorie din Romania.


Comisia de invatamant ar fi trebuit, potrivit termenelor aprobate de Biroul Permanent, sa finalizeze raportul asupra proiectului Legii Educatiei in cursul zilei de vineri, 7 mai.


Deputatii din Comisia de invatamant au sistat sedinta de vineri dupa ce au parcurs primele 103 articole din cele 316 ale proiectului Educatiei, adoptand si detaliile financiare privind introducerea cupoanelor de cresa, in cadrul sedintei in care ar fi trebuit finalizat raportul pe intreaga Lege. Proiectul Legii educatiei, contestat si de sindicate si de rectori, a fost aprobat pe 12 aprilie de guvern si urmeaza sa fie dezbatut in parlament. Actul normativ va deveni litera de lege dupa ce va fi aprobat de parlament si promulgat de presedintele Traian Basescu.


Sursa: www.realitatea.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu