characters characters

Problemele psihice la copii pot fi prevenite prin joaca

De ce este important pentru copii sa fie lasati sa se joace liber

29 septembrie 2015    |   3022 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

copii la joaca
De la cele mai mici varste, atat in gradinite, cat si in familie, cadrele didactice si parintii isi dedica eforturile educatiei scolare a copiilor: ii invata sa recunoasca litere si cifre, sa numere (uneori si in alte limbi decat cea nativa), sa scrie si sa citeasca. Pe masura ce copilul creste, urmeaza cursurile extrascolare si optionale la gradinita, care promit sa il ajute pe copil sa obtina pentru succesul la scoala si, mai tarziu, in viata.

In acest ritm insa, copiii pierd foarte mult din timpul pentru joaca libera si pentru relatiile spontane cu alti copii. Psihologii si educatorii atrag atentia ca in aceste activitati libere, in care copiii au ocazia sa observe, sa descopere, sa testeze ipoteze, sa socializeze, sunt formate abilitatile socio-emotionale care le asigura copiilor echilibrul emotional. O atentie speciala o primeste joaca in aer liber si in natura, care a scazut drastic in prezent. Pana la varsta de 7 ani, copiii au nevoie cunoasca lumea prin intermediul simturilor si sa invete lucruri noi prin joaca, pentru a se dezvolta armonios.

„Copiii sunt diferiti fata de cum am fost noi. Acum se frustreaza mai repede. Pot sa inceapa sa planga din cele mai neinsemnate motive. Copiii de astazi se rastoarna mai repede cu scaunul. Asta inseamna ca sunt mai neatenti, se lovesc unii de altii pe coridoare desi nu si-au propus asta. E ciudat pentru ca in generatiile anterioare nu existau aceste probleme.”, sustine directoarea unei scoli din SUA.

Astfel, este posibil ca, refuzandu-le copiilor ocazia de a se juca natural si spontan, sa contribuim la aparitia problemelor emotionale si sociale de mai tarziu ale copiilor: dificultati de concentrare a atentiei, lipsa unor metode de rezolvare a conflictelor, dificultati sociale si chiar probleme motorii. In aceasta situatie, adultii ajung sa rezolve probleme pe care ar fi putut sa le previna de la inceput.

O abordare educationala care permite copiilor timp suficient in aer liber, libertate de miscare si interactiune sociala ar putea fi maniera prin care sa evitam problemele emotionale si sociale ale copiilor. Copilul tau cat timp se joaca liber in fiecare zi?

Sursa: WashingtonPost.com


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/seattlemunicipalarchives/3662558333/

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    misu    08.10.2015 - 20:44
    De ce este important pentru copii sa fie lasati sa se joace liber?
    Ca sa aiba timp si parintii sa se joace!